CARPA - Cyprinus carpio
Inici

Cercant aliment al fons d'aigües somes. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 20-6-2005.

 

Observem, en aquestes carpes que s'estan alimentant de vegetació que creix dins l'aigua, la llargària de l'aleta dorsal i els barbillons. Onyar, sota el pont del carril-bici, 24-4-2009.

 

En aigües poc profundes és on ens serà més fàcil de veure. Onyar, sota el pont del carril-bici, 24-4-2009.

 

La fresa té lloc enmig de forts cops de cua per penetrar entre la vegetació que creix en aigües somes. Onyar, sota el pont de la variant, 10-5-2005.

 

Després d'una avinguda poden quedar recloses en un bassal i morir a mesura que l'aigua es va evaporant. Meandre de la Creueta, 20-7-2007.


Peix d'aigües dolces introduït als nostres rius a principis del segle XX, procedent d'Àsia i l'est d'Europa. Pertany a la família Cyprinidae. Pot ultrapassar el metre de longitud i els 30 Kg de pes, si bé normalment els exemplars adults que trobem a l'Onyar fan uns 60 cm i pesen 8 o 9 Kg. Però a la ciutat de Girona s'han arribat a pescar exemplars de fins a 14 Kg de pes!

Té una aleta dorsal molt llarga, tret característic que ens ajudarà a distingir-la d'altres espècies. Els barbillons del voltant de la boca l'ajuden a reconèixer l'entorn per on es mou, ja que obté l'aliment dels sediments fins del riu i en remenar-los enterboleix l'aigua. Aquest hàbit afecta negativament altres espècies (de peixos, però també de plantes aquàtiques i fins i tot d'ocells) que requereixen aigües més netes o fons no pertorbats. S'alimenta d'invertebrats aquàtics que viuen entre els sediments i de vegetals arrelats al fons.

Pot adaptar-se a viure en aigües força contaminades per residus orgànics i amb una concentració d'oxigen baix (com és el cas de l'Onyar sobretot a l'estiu). La carpa habita aigües quietes o de poc corrent i fons tou, d'aquí que sigui molt abundant en els trams baixos dels rius.

La posta té lloc entre els mesos d'abril i juny, quan les femelles s'endinsen entre la vegetació aquàtica per posar els ous, seguides dels mascles que els fecunden. És una maniobra molt sorollosa ja que ho fan en aigües somes on mig cos els queda fora de l'aigua i que es pot observar amb certa facilitat.

Són molt fàcils de veure a l'Onyar, per això és el peix d'aquest indret més conegut popularment.

Inici