CARGOL DE MUNTANYA - Cepaea nemoralis
Inici


Forma ratllada, de línies separades i llavi negre. Meandre de la Creueta, 8-9-2005.

 

Forma groga i sense franges. Onyar, al congost de Montilivi, 14-7-2006.

 

Restes d'un exemplar després de ser depredat per un tord. Puig de Montilivi, 3-3-2005.


Espècie tradicionalment comestible que tot i el seu nom comú, és un cargol que podem trobar per tot el territori català. Presenta multitud de formes diferents, des de conquilla ratllada per un màxim de 5 franges que es poden soldar o no, fins a no tenir cap franja. El fons, també variable, pot anar del groc al morat, passant pel castany, rosa, ...

La conquilla té de 4 a 6 voltes i acaba amb un llavi (obertura situada al final de l'espiral per on surten a l'exterior les parts toves) normalment negre (tot i que també se'n troben de color castany i blanc).

Hi ha una altra espècie molt semblant, Cepaea hortensis, però que només és present al Pirineu i Prepirineu que es caracteritza per tenir el llavi sempre blanc.

És interessant estudiar l'evolució del nombre de cargols llistats i llisos en un mateix territori. Si ho fem podrem veure com les proporcions varien en funció del seu mimetisme amb l'entorn segons l'època e l'any. Un dels seus depredadors més voraços són els tords que venen a aquesta àrea durant la hibernació. A les pedres que utilitza d'enclusa per trencar les closques dels cargols podrem analitzar la coloració dominant de les conquilles.

Inici