PAPALLONA REINA - Papilio machaon
Inici


Mostrant la bellesa de les seves ales. Puig de Montilivi, 12-7-2004.

 

Exemplar que surt de la hibernació. Puig de Montilivi, 10-3-2012.

 

Eruga sobre una planta de fonoll. Aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar, 13-7-2004.


Papiliònid (família Papilionidae) espectacular per la mida i per la coloració, que es troba en tota l'Europa continental i nord d'Àfrica. Segons la climatologia se'n poden veure de febrer a octubre. En aquest període pot fer 2 i fins a 3 generacions. Hiberna en forma de pupa.

Se la pot trobar en tota mena d'ambients. Són moltes les seves plantes nutrícies, d'entre les quals podem destacar el fonoll i els cards.

Igual que la forma adulta, l'eruga també és molt llampant, combinant de manera cridanera taronja i negre, anunciant el seu mal gust i itentant dissuadir els possibles depredadors.

L'eruga, a més, en el primer segment toràcic disposa d'un òrgan de defensa glandular. És erèctil, bifurcat i de color taronja viu. S'anomena osmateri. Només es fa visible quan l'eruga és molestada i serveix per foragitar l'animal que se la vulgui menjar tot desprenent una substància pudent.

La forma adulta té com a sistema de defensa 2 ocels vermells i 2 prolongacions a les ales posteriors. Amb les ales esteses el possible depredador (un ocell per exemple) hi pot veure 2 ulls i 2 antenes, respectivament, dirigint cap allà l'atac. Així, tot i que les ales poden quedar deteriorades la papallona podria escapar viva.

Inici