MIGRADORA DELS CARDS - Vanessa cardui
Inici

Mascles i femelles tenen el mateix aspecte. Puig de Montilivi, 2-6-2003.


Papallona de la família dels nimfàlids (Nymphalidae). Sense cap mena de dubte el més destacat d'aquesta papallona és el seu caràcter migrador. Després de passar l'hivern a l'Àfrica, al Marroc o a l'àrea subsahariana del Senegal, a principis de primavera viatja cap el nord ocupant el territori fins arribar a la zona àrtica. És una de les papallones més abundants d'Europa.

Té diverses generacions l'any. La veurem de mitjans de primavera fins l'arribada del fred. Completa el cicle ràpidament (en 8 setmanes o menys). Només poden hivernar les que estan situades més al sud, la resta moren.

S'han observat exemplars que en només 10 dies surten de l'ou i arriben a l'estat de crisàlide, tot creixent molt ràpidament i fent diverses mudes. Amb uns altres 10 dies ja emergeix l'adult.

La migració des del Senegal fins el nord d'Europa no la fa un mateix exemplar, sinó que es produeix a base de diverses generacions, com si es tractés d'una cursa de relleus. Sembla que una primera generació viatjaria del Senegal al Marroc. La segona arribaria fins a casa nostra cap el mes d'abril. I la tercera assoliria el centre i nord d'Europa. En total uns 5000 Km per fer el viatge d'anada, a raó de 1500 a 2000 Km per generació.

Per fer aquest llarg viatge aprofita els vents favorables sempre que pot. Però també és imprescindible el vol actiu al llarg de molts quilòmetres, que fins i tot fa amb el vent en contra. Amb aquestes circumstàncies s'ha pogut observar com avança fent un vol ras, cercant la protecció de la vegetació.

A més dels cards també li agraden les ortigues i les malves.

Inici