CORYTHUCHA CILIATA - Corythucha ciliata
Inici

La seva coloració mimètica la fan passar desapercebuda. Ribes de l'Onyar prop del pont de la variant, 13-10-2008.

 

Sobre el tronc d'un plàtan. Ribes de l'Onyar, prop del pont de la variant, 13-10-2008.


És una espècie originària d'Amèrica del Nord classificada dins la família Tingidae. El 1964 es van detectar els primers exemplars al continent europeu, concretament a Itàlia. Des d'allà s'ha escampat pel centre i sud del continent.

És coneguda pels atacs que protagonitza principalment sobre plàtans (Platanus sp.), però també sobre Freixes (Fraxinus sp.) entre altres arbres. Afecta les fulles que queden replegades i cauen, provocant un debilitament general de l'arbre. Quan l'atac és sever a finals d'estiu l'arbre queda defoliat.

La seva longitud és d'uns 3 mm. Fa de 3 a 5 generacions anuals, amb un cicle de vida que es produeix amb poc més de 40 dies en les millors condicions de temperatura.

A principis de primavera, quan l'arbre entra a l'època de creixement, inicia la posta, situant l'ou ran de les venes de la cara inferior de les fulles. Cada femella pon uns 300 ous. Les nimfes es mantindran juntes al llarg dels primers estadis. Després es dispersaran pel fullam del voltant.

Aquesta xinxa normalment viu sota les fulles, on s'alimenta, fins el punt que pot causar-li la dessecació dels teixits. Hiverna en forma adulta amagant-se en esquerdes i sota les plaques de l'escorça.

A la ciutat de Girona és una espècie famosa que fins i tot ha sortit als diaris quan ha protagonitzat plagues al Parc de la Devesa. En aquest espai, on és més fàcil de veure és al pla de la Creueta i a les ribes de l'Onyar, allà on hi ha plàtans plantats.


Inici