XINXA RATLLADA - Graphosoma lineatum
Inici


En aquesta còpula veiem que no hi ha diferències apreciables entre mascle i femella. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 14-7-2009.

 

La seva mida i la coloració aposemàtica fan que sigui una de les espècies de xinxa més conegudes. Sota el pont de la variant 10-8-2009.

 

Sovint en trobem moltes en un mateix indret o en una mateixa planta que la majoria de vegades és una umbel·lífera, com en aquesta imatge. La Creueta, 25-8-2009.

 

Larva. Sota el pont de la variant, 10-8-2009.


És una de les xinxes més boniques i més conegudes que tenim. És de la família Pentatomidae i mesura entre 9 i 11 mm. La seva coloració aposemàtica adverteix als possibles depredadors que té un gust repugnant. A més quan se sent en perill pot desprendre un líquid pudent amb finalitats dissuasives.

El seu aliment és la sabia de les plantes, especialment umbel·líferes i compostes. Moltes vegades en trobarem diversos exemplars en una mateixa planta.

La femella pon els ous en paquets a la part inferior de les fulles. Quan en surten les larves la mare les custodia per un curt espai de temps. Els nounats hauran de fer fins a 5 mudes per ser madurs sexualment.

Es distribueix pel centre i sobretot pel sud d'Europa on la trobarem de juny a octubre en llocs assolellats.

Cal no confondre-la amb una xinxa molt semblant i molt menys abundant amb puntejat al pronot i potes taronges: Graphosoma semipunctatum.

Inici