STRONGYLOCORIS ERYTHROLEPTUS - Strongylocoris erythroleptus
Inici


Primer exemplar trobat a la península Ibèrica. 23-5-2011

 

Visió lateral. 23-5-2011

 

La pilositat del cos li dóna un aspecte de vellut. 23-5-2011

 

Els ulls li sobresurten lateralment del cap. 23-5-2011

 

Aquí veiem el color taronja de les potes i part del rostre picador-xuclador. 23-5-2011


Interessant observació d'aquesta xinxa (Heteròpter) la que va fer en Josep Barbarà el dia 23-5-2011, ja que representà la PRIMERA CITA D'AQUESTA ESPÈCIE PER LA PENÍNSULA IBÈRICA!

S'agraeix la primera identificació feta per Luís Vivas (expert en heteròpters per a www.biodiversidadvirtual.org) i Paride Dioli (expert en heteròpters per a www.naturamediterraneo.com). Així com la confirmació feta per Jordi Ribes, especialista en heteròpters de la Universitat de Barcelona.

El dia 25-12-2012 es va publicar a "BV news - Publicaciones científicas" l'article que reconeixia i donava a conèixer aquestra troballa al món científic. Es pot consultar clicant AQUÍ.

Fins aleshores era coneguda la seva presència a Itàlia, Eslovènia i sud de França, mostrant una preferència per l'àrea mediterrània.

Es tracta doncs d'un Heteròpter de la gran família dels Mírids (Miridae), subfamília Orthotylinae, tribu Halticini i gènere Strongylocoris.

És una espècie fitòfaga que amb prou feines arriba als 5 mm de longitud, amb una vida vinculada a les plantes amb flors labiades com ara la Calamenta (Calamintha nepeta).

A diferència d'altres espècies properes aquesta no presenta dimorfisme sexual (diferència entre mascles i femelles).

A més de la pilositat distribuïda per tot el cos -que li dóna un aspecte com de vellut- i dels ulls sortits lateralment del cap, té una coloració molt bonica.

Sobre un fons majoritàriament negre hi destaquen algunes àrees taronges: algunes parts del cap, les potes, l'escut (zona triangular entre la part anterior de les ales), el marge extern dels hemièlitres i el cúneum (àrea triangular a tocar de la part membranosa dels hemièlitres).

Inici