VERN - Alnus glutinosa
Inici

Fulla característica del vern. Congost de Montilivi.

 

A més de les inflorescències masculines, se'n veuen 3 de femenines a la part superior

 

Fruits encara verds. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 14-7-2009.

 

Fruits ja madurs i flors masculines en creixement. Congost de Montilivi, 19-11-2007.

 

En aquest exemplar hi conviuen les flors de la present temporada amb els fruits de la temporada passada. Onyar al meandre de la Creueta, 5-2-07.


Aquest hauria de ser l'arbre dominant de les ribes de l'Onyar, formant vernedes. Però el poc valor econòmic de la seva fusta gairebé l'ha fet desaparèixer d'aquest bosc de ribera, essent substituït per altres espècies més rendibles (sobretot robínies i plàtans). Actualment el trobarem molt a prop de l'aigua, sovint amb les seves arrels submergides, acomplint la important funció de fixar les ribes davant l'embestida de les aigües quan hi ha avingudes.

Reconeixerem fàcilment la seva fulla ja que no acaba en punxa i és gairebé tan ample com llarga. Les noves són enganxoses, com en moltes altres espècies, per protegir-se de l'atac d'alguns insectes.

Floreix a finals d'hivern abans que surtin les fulles. Les flors masculines es reuneixen en aments pènduls i les femenines, molt més petites, en forma de pinya lliuraran el fruit i romandran a l'arbre fins el proper any. Els fruits són apreciats per petits ocells granívors com el lluer (Carduelis spinus).


Inici