OLIVERA - Olea europaea varietat europaea
Inici


Olives començant a madurar. Puig de Montilivi, 5-11-2010.


Al Puig de Montilivi hi trobem encara molts peus d'olivera. Són el testimoni residual dels olivets cultivats en feixes de no fa tants anys. Es conrea a terra baixa en llocs assolellats.

L'olivera és un arbre cultivat als països mediterranis des de temps antics. De totes maneres la forma autòctona és l'Ullastre (Olea europaea varietat sylvestris).

Així doncs, sobre un peu d'ullastre s'hi empelta l'olivera cultivada (la varietat europaea). El motiu és que l'ullastre no fa olives bones per al consum humà, té espines i és un petit arbrissó, però està molt ben adaptat a sobreviure a l'entorn mediterrani. En canvi, de les olives de l'olivera se'n pot fer oli i fins i tot es poden menjar directament. L'olivera té el tronc més gruixut i cargolat, no té espines i les seves branques són més llargues.

Floreix d'abril a juny. El fruit és una drupa, inicialment verda, però que es torna negre a mesura que va madurant. La collita té lloc de principis de novembre a finals de gener.

L'abandó dels cultius, els incendis, etc. fan que les oliveres que trobem actualment a les antigues feixes presentin un estat deplorable. No així els exemplars plantats als jardins amb finalitats ornamentals, sovint peus vells, gruixuts, cargolats i clivellats que presenten el millor aspecte.

Inici