ESBARZER - Rubus ulmifolius

Móres en diferent estat de maduració. Aiguabarreig del Celrè amb l'Onyar, 23-8-2008.

 

A dalt una flor oberta, a baix una que comença a formar el fruit. Meandre de la Creueta 30-6-2009.


En molts llocs també se l'anomena romeguera i és força conegut popularment, sobretot pels seus fruits, les móres, que són comestibles.

És un arbust espinós molt comú de la família de les rosàcies. Té una tendència clarament expansiva en corbar les llargues tiges fins a tocar a terra i tornar a arrelar. Així acostuma a formar amples bardisses impenetrables que són un refugi per a moltes espècies animals.

Aquesta característica encara li dóna una altra funció ecològica important: fer de barrera de protecció per a la vegetació situada darrere seu en el procés de recolonització vegetal.

Creix als límits del bosc, en clarianes i en terrenys desbrossats. D'entre les diverses espècies que se n'alimenten, la majoria dels fruits, podem mencionar a l'insecte bastó de l'espècie Bacillus rossius que se'n menja les fulles.