BLAUET - Alcedo atthis
Inici

Vist per la part dorsal és un ocell ben blau. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010.

 

En canvi el pit és d'un taronja intens. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010.

 

Tot i els colors llampants, com els d'aquest mascle, la seva menudesa i discresió el fan difícil de veure. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010.

 


Aquest altre mascle porta un peixet acabat de pescar al bec. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 3-4-2010.

 

Bec fosc d'un mascle. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010.


És, sens dubte, un dels ocells més bonics que tenim. Fa uns 17 cm de longitud i és l'únic representant a casa nostra de la família Alcedinidae. Té el dors de color blau turquesa, mentre les ales tenen un to més fosc. En contrast té el pit i una brida ocular de color taronja. Completen el seu disseny unes pinzellades blanques a la gorja i la nuca i gairebé està esquat.

El seu bec és llarg, especialitzat en la captura de peixos, d'aquí que en castellà l'anomenin Martín pescador. Mentre que el mascle el té totalment fosc, la femella té la part inferior de color taronja. El seu procediment de pesca consisteix en posar-se sobre una branca vinclada sobre l'aigua, a poca alçada. Des d'allà espera el pas de la presa per l'aigua, llavors s'hi llança, submergint-se totalment, la captura amb el bec i surt volant altre cop cap a la mateixa branca.

Primer espolsa la presa contra la branca per immobilitzar-la i després se l'empassa sencera. Els peixos els engoleix sencers amb el cap per davant perquè les escates no en dificultin el pas. A més de petits peixos, també s'alimenta de crancs de riu americà joves, insectes aquàtics i altres animalons.

La seva vida està totalment lligada a l'aigua, hivern i estiu, per tant és un bon indicador de la qualitat de les aigües. Precisament, a partir del vessament tòxic que es va produir a l'Onyar des del polígon de Riudellots de la Selva la nit de cap d'any del 2002, la mortaldat massiva de peixos va comportar la desaparició del blauet d'aquesta àrea durant 2 anys!

Construeix el niu en túnels horitzontals de fins a 1 metre que excava als talussos de terra, prop del riu. Si bé mai se n'ha trobat cap en aquesta àrea, sí que s'hi han vist polls alimentats pels seus progenitors. En el mateix municipi de Quart, però seguint l'Onyar aigües amunt, l'any 2013 s'hi va trobar un niu actiu amb un túnel que feia uns 70 cm.

Es tracta fonamentalment d'un ocell sedentari que la majoria de vegades veurem passar en vol rasant i ràpid sobre l'aigua, mentre fa una piuladissa aguda. Només el podem veure en aquesta àrea a les aigües de l'Onyar.

Inici