BERNAT PESCAIRE - Ardea cinerea
Inici

Exemplar fotografiat a l'Onyar al seu pas pel congost de Montilivi, 14-1-06.

 

Bernat pescaire al meandre que l'Onyar descriu a la Creueta, 17-3-06.

 

Grup de 3 bernats pescaires volant per sobre el meandre de la Creueta amb la típica posició del coll arronsat, 20-7-2007.

 

Aturat dalt d'un arbre. Onyar, al pont de la Variant, 7-3-2011.


Aquest és l'ocell més gran que podem observar per la zona amb prop d'1 m de longitud i entre 1,5 i 1,75 m d'envergadura (amb les ales esteses).

El fet que sigui camallarg ens indica que el seu hàbitat són les aigües poc profundes per on hi pot caminar sense mullar-se el cos. El coll i el bec també són llargs per poder caçar a l'agüait peixos, amfibis i també invertebrats. Per això és capaç de passar-se llargues estones immòbil dins de l'aigua esperant el pas d'una presa. Arribat el moment estira el coll projectant el bec com un arpó. La peça caçada se l'empassarà sencera. Quan vola ho fa bategant lentament les seves grans ales i amb el coll arronsat sobre el cos.

En aquesta àrea el bernat pescaire és un ocell força comú al riu Onyar, si bé durant l'època de reproducció marxa a llocs més favorables on cria en colònies juntament amb altres ocells ardèids. Per contra a l'hivern és quan n'hi ha més exemplars, alguns provinents del centre i nord d'Europa. Al camp situat al mig del meandre de la Creueta s'hi han observat fins a 5 exemplars resistint les nits gèlides de l'hivern. En aquest cas és curiós observar com els diferents exemplars es donen l'esquena per estar alerta dels possibles perills, vinguin d'on vinguin. També és habitual veure'ls descansar i passar la nit aturats a les branques d'arbres situats a la vora del riu.

Inici