PINSÀ COMÚ - Fringilla coelebs
Inici

El mascle presenta una coloració molt contrastada. Camps de Ca l'Avellaneda, 5-2-2011.

 

En canvi la femella té una coloració molt mimètica amb l'entorn. Camps de Ca l'Avellaneda, 5-2-2011.

 

Parella mostrant-nos el clar dimorfisme sexual. Camps de Ca l'Avellaneda, 5-2-2011.


Fringíl·lid de 14 a 16 centímetres de longitud. Presenta un clar dimorfisme sexual amb mascles molt acolorits i femelles molt més discretes.

El bec gruixut, que durant l'època de cria es torna blau, ens indica que es tracta d'un ocell granívor. És un habitant dels nostres boscos, si bé a l'hivern el veiem als camps llaurats formant grans estols en els que s'hi poden barrejar altres espècies.

Durant l'hivern rebem la visita de molts exemplars del centre i nord d'Europa, fent que sigui potser l'espècie més abundant tant aquí com arreu d'Europa.

Tot i que el seu aliment principal són les llavors, durant la cria dels polls s'alimenta d'insectes.

La construcció del niu i la incubació va principalment a càrrec de la femella. El mascle porta l'aliment i marca el territori amb el seu cant.

Fa dues postes l'any de 4 o 5 ous cada una. La incubació dura d'11 a 13 dies i els polls s'estan al niu de 13 a 14 dies.

En aquest espai és molt fàcil de veure durant els mesos freds, quan volten pels camps a la recerca de llavors. Però és molt difícil d'observar durant els mesos de més calor, quan han marxat els exemplars hivernants i els locals s'ha retirat a zones boscoses.

Inici