FAISÀ - Phasianus colchicus
Inici

Aquí podem apreciar algunes de les característiques del mascle. Meandre de l'Onyar a la Creueta, 1-6-2009.

 

Femella, tota de colors bruns, en un camp acabat de segar. Meandre de l'Onyar a la Creueta, 26-7-2006.

 

Molt sovint s'amaga entre la vegetació. Meandre de l'Onyar a la Creueta, 2-10-2006.

 

Aquest mascle ha perdut la cua, potser fugint d'algun depredador. Meandre de l'Onyar a la Creueta, 26-7-2006.


Gran ocell de 70 a 90 cm de longitud el mascle i de 55 a 70 les femelles. Es va introduir, procedent d'Àsia, ja fa molts anys, es creu que a l'època romana o fins i tot abans. Els exemplars que podem trobar són naturalitzats o bé han estat alliberats pels caçadors en les seves aportacions periòdiques.

El vermell de la carúncula, el collar blanc i els tons daurats i vermellosos del cos del mascle, contrasten amb les tonalitats marronoses i el pigallat de la femella. Aquesta coloració mimètica protegeix a la femella mentre incuba la posta a terra. La llarga cua sovint és el primer objectiu dels depredadors, mentre la femella salva la vida. Després se n'hi regenerarà una altra.

El mascle, que a la primavera s'exhibeix tot batent les ales i cridant, pot tenir un harem de femelles. Després de la còpula, aquestes poden fer la posta en nius diferents o en nius conjunts. Cada femella pon entre 8 i 12 ous que eclosionen al cap de 22 a 27 dies. Quan surten els polls segueixen de seguida a la mare (són nidífugs).

En cas que trobem una femella amb els seus polls tots sortiran a amargar-se en direccions diferents. Passat el perill la mare tornarà a reunir els polls amb un crit suau. En canvi si ens aproximem a un adult, primer intentarà passar desapercebut arraulit sota la vegetació. Però si ens hi atansem massa sortirà volant amb un fort batement d'ales i cridant.

Tot i que estan bona part del dia caminant per terra, a l'hora de dormir volen cap a les branques dels arbres on hi troben més seguretat. S'alimenten principalment de vegetals (fruits, llavors, arrels, plantes) però els polls també cerquen cucs i insectes.

En aquest espai pot ser observat, i més fàcilment sentit, al Meandre de la l'Onyar a la Creueta, entre el camp i la vegetació del voltant. Durant l'època de cacera, exemplars de zones veïnes com ara Palol d'Onyar, utilitzen aquest espai com a refugi.

El cant del mascle consisteix en dos crits metàl·lics i aspres, separats per un interval de menys d'un segon. Aquí se n'han arribat a detectar fins a 4 exemplars simultàniament. També s'hi ha trobat una niuada.

Inici