TALLAROL CAPNEGRE - Sylvia melanocephala
Inici

És un dels hostes més habituals dels nostres jardins. Puig de Montilivi, 21-4-2011.

 

Femella visitant una menjadora. Puig de Montilivi, 2-2-2012.

 

Triant drupes de marfull per alimentar-se a l'hivern. Puig de Montilivi, 1-1-2005.

 

Portant material per fer el niu. Puig de Montilivi, 21-4-2011.

 

Es mou amb agilitat entre el brancatge dels arbustos on hi troba l'aliment. Puig de Montilivi, 18-4-2010.

 

Mascle sobre un marfull. Puig de Montilivi, 20-3-2011.


Típic ocell mediterrani que trobem a la costa i només entra al continent uns quilòmetres (excepcionalment uns pocs centenars al sud de la península). Viu entre nosaltres tot l'any (sedentari).

Presenta diferència entre sexes (dimorfisme sexual). El mascle té el cap negre fins a sota l'ull amb l'anell ocular vermell, parts superiors gris fosc, costats gris clar i parts inferiors blanquinoses.

La femella en canvi té el cap gris també fins a sota l'ull que manté l'anell vermell, part superior marró fosc i costats marró clar.

Es mou amb agilitat entre els arbustos i pel brancatge baix dels arbres, on s'amaga. En els seus moviments aixeca la cua sovint. El seu vol és lent i ondulat.

Construeix el niu entre abril i maig a poca alçada entre els arbustos espessos, entre un pam i un metre de terra. Pon 4 o 5 ous que seran incubats per la parella durant 13 o 14 dies.

S'alimenten d'insectes però completen la dieta amb baies, sobretot a l'hivern quan escassegen els primers. Durant els mesos de més freds, també acudeixen a les menjadores si hi ha greix, tot i que ho fan tímidament.

Inici