XIVITA - Tringa ochropus
Inici

Primera Xivita observada en aquest espai. Aiguabarreig de l'Onyar amb el Celrè, 31-7-2010

 

El pigallat l'ajuda a confondre's amb l'entorn ombrívol amb clars i foscos. Onyar al congost de Montilivi, 30-7-2012


És un ocell limícola (s'alimenta al fang de petits invertebrats amb el seu llarg bec) de la família dels Escolopàcids (Scolopacidae). Mesura de 20 a 24 cm de longitud.

Té el carpó blanc i la cua també blanca amb tres franges fosques transversals. Les potes són de color verd-groc. I les ales són totalment fosques.

La distingirem de la Xivitona (Actitis hypoleucos) amb qui la podríem confondre, per la coloració general més fosca i per mancar-li la taca blanca en forma de coma davant de l'ala.

També la podrem distingir de la Valona (Tringa glareola) perquè el pigallat del dors no és tan marcat en la Xivita, i la separació de la zona clara amb la fosca està molt ben definida (molt menys amb la Valona). També la cella blanca ens pots servir, ja que s'acaba a l'ull amb la Xivita i segueix per darrere de l'ull amb la Valona.

Aquí la podem veure especialment a les èpoques de pas, de març a maig i de juliol a octubre. Utilitza l'Onyar com a zona d'alimentació, tot i que hi escassegen força les vores amb llims que li són favorables, degut a la vegetació que hi creix. És molt menys freqüent que la Xivitona.

Inici