EL RODAL DE SABADELL

ACTIVITATS DE LA SORTIDA

ESGLÉSIES ROMÀNIQUES: SANT NICOLAU-SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA-TOGORES-SANT VICENÇ DE JONQUERES.

Comencem l’itinerari a la Capella de Sant Nicolau, situada al costat del Cementiri de Sabadell a uns 200 metres. El recorregut compren diferents llocs naturals i edificacions d’estil romànic, al llarg de la Serra de Sant Iscle al sector més oriental del Terme Municipal de Sabadell.
Podeu visionar aquest video per a més detalls del recorregut.
 

La Capella de Sant Nicolau datada entre els segles X i XI, té unes magnifiques vistes sobre el Riu Ripoll. S'alça isolada en el pla carener de la Serra de Sant Iscle, damunt el marge esquerra del riu, prop del barri de Torre-Romeu.

Era la parròquia de Sant Feliu d'Arraona al segle XI. Durant el segle XII la importància de l'església minvà i a finals del XIV es treslladà la parròquia al centre de la vila, concretament a l'església de Sant Salvador, ja amb el nom Sant Feliu de Sabadell.

   

Continuem el recorregut cap al Santuari de la Salut (on podem localitzar les restes de l’ermita de Santa Victòria i Sant Iscle) i la Serra de Sant Iscle amb unes bones vistes a la ciutat de Sabadell (Skyline).

L'antiga ermita dels germans Sant Iscle i Santa Victòria estava situada al darrera de l'actual edifici d'hostatgeria. No es coneix la data de fundació de l'ermita i el primer document que la cita data del 1323. L'ermita ja s'utilitzà com a morberia durant les pestes colèriques del segle XLI, però fou durant les pestes de 1652, que l'ermità trobà la imatge d'una Mare de Déu, prop de la riera de Canyameres. A aquesta imatge s'atribuí el miracle del final de la pesta i per això se li atorgà poders curatius, per la qual cosa va pendre el nom de Mare de Déu de la Font de la Salut. L'ermita fou enderrocada l'any 1896, quan ja es trobava en estat ruïnós, tot i que un dels seus murs queda dempeus formant part de l'hostatgeria.

   

El camí passa per llocs humits com el meandre del riu Tort, per alzinars i per boscos de pi blanc fins a l’ermita de Togores.

La dada documental més antiga és de l'any 986, quan s'esmenta el lloc al Cartulari de Sant Cugat. Es creu que el nom de Togores prové del llatí “tuguri” en referència a les cabanes que servien per a aixoplugar-se. Cada any, en arribar la primavera, s'hi celebra un aplec tradicional.

   
Des d’aquí i en direcció al Torrent de Colobrers passarem per davant del pi de les Tres Branques. Exemple d'arbre monumental que hem d'estimar i respectar ja que ha estat i és un referent per molts sabadellencs.
   
Abans d’entrar al Torrent de Colobrers pararem a la Font de Can Moragues.
   
El torrent de Colobrers segueix un curs natural i espectacular amb una gran varietat d’espècies vegetals ( si mantenim un silenci absolut, també podem gaudir del Cant dels Ocells) . Hi ha arbres de ribera, plàtans, esmais ... Els espadats són de formació de pedra tosca, al llarg del recorregut podem veure restes d’edificacions que ens donen idea de l’aprofitament per part de l’home del Torrent.
   
La font De la Tosca ens porta a un món de recolliment i relaxació. Passem per la masia de Can Pagès antiga fonda i ferreria de cavalls, de quan no existien els cotxes.
   

Baixem cap al riu Ripoll agafant el marge esquerra seguint el camí cap al Prat Vell i Can Català on podem observar una sèrie d’horts urbans, fins arribar a la passarel·la de Sant Vicens de Jonqueres on trobarem un area de repòs per recuperar forces i gaudir del camp.

L'església de Sant Vicenç de Jonqueres era la parròquia de l'antic terme de Jonqueres, que depenia del castell de Terrassa. L'any 1904, quan se suprimi el poble de Sant Pere, passa a pertànyer a Sabadell. Es va rehabilitar l'any 1992.

El conjunt és format per l'edifici de l'església, la rectoria i el clos del cementiri i va estar actiu des del segle X fins al XVIII.

.......Fins aqui uns 9 km.

   

Us convido a visitar aquest web per constatar com modificarà el QUART CINTURÓ l'indret que visitarem durant l'excursió. http://ccqc.pangea.org/cinturo.htm

 
   

SI VOLEM CONTINUAR...

Tornem a creuar la passarel·la i ens dirigim a l’àrea de descans de Can Amat. Desprès quan ja som a l’alçada de Can Puiggener trobarem una resclosa on veurem una interessant concentració d’aus aquàtiques. Continuem el camí cap a l’àrea de descans de la Font dels Degotalls on es poden veure les antigues coves a l’alçada de l’hospital Taulí. Des d’aquí arribem al Pont de la Salut. Agafem el camí de l’esquerra per arribar a la carretera que podem creuar pel semàfor. Trobem una escala que ens porta cap al Cementiri Municipal de Sabadell. Tota la volta són aproximadament 14 km. d’una dificultat suau a mitja.

Una mica de tot