MASOS I MASIES A SABADELL: MAS CANALS - CA N'USTRELL - CA N'ARGELAGUET - SANT JULIÀ D'ALTURA - MASIA DE CAN DEU - MASIA DE CAN RULL.

Comencem l’itinerari al nostre Institut. El recorregut compren diferents llocs naturals i edificacions típiques de les masies catalanes, al llarg de l'anomenat parc agrari i bosc de Can Deu al sector nord occidental del Terme Municipal de Sabadell.

rodal2
Podeu visionar aquest video per a més detalls del recorregut.

 

 
mas canals

Mas Canals: L'edifici original, desaparegut, està documentat al segle XIV i surt esmentat fins al segle XVIII. Era conegut també per la Torre del Fang. És situat en un terreny pla, al costat del torrent de la Romea. Pertanyia a l'antiga parròquia de Sant Julià d'Altura i terme de Sant Pere de Terrassa fins el 1904, en què passà a ser de Sabadell.

 

   

Ca n’Ustrell: També dins l'antic rodal de Sant Julià d'Altura hi ha la masia de Ca n'Ustrell, documentada des del segle XIII, com a Mas de l'Hospital. Als segles XIV i XV apareix com a Mas Prat de la Bassanta. La masia està fortificada i en destaca la torre de defensa, d'estil gòtic i de quasibé quinze metres d'alçada. A la façana hi ha finestrals gòtics i d'altres de renaixentistes i un portal adovellat. Té una llar de foc rodona amb volta de pedra i un gros faldar. Ha estat reconstruïda i moblada amb rics paraments. És de propietat privada i està situada a la carretera de Matadepera.  La masia, pertanyia a l'antiga parròquia de Sant Julià d’Altura.

ca n'ustrell
   
ca n'argelaguet

Ca n’Argelaguet: Al NW del municipi hi ha Ca n'Argelaguet, que sembla que es va edificar al segle XVI, sobre restes d'una masia més antiga. La façana, amb frontis a dos vessants, té una senzilla barbacana i detalls decoratius d'obra de gerrer. Té un portal de gran dovellatge, una llar de foc rodona, amb gran faldar i una cuina ben cuidada. La casa encara disposa de l'era, que es troba abans d'entrar al pati.

   

Font de Ca n'Argelaguet: Aqui ens aturarem una estona per descansar i fruir del lloc

font Argelaguet
   

sant julià2

sant julià

Sant Julià d’Altura: Al NW del municipi hi ha l'antic terme i parròquia de Sant Julià d'Altura, situat vora el quilòmetre quatre de la carretera que va a Matadepera, a mà dreta de la qual es troba el camí que mena a l'antiga parròquia de Sant Julià. Una part de la demarcació parroquial de Sant Julià es troba dins el barri sabadellenc de Ca n'Oriac. L'església actual és el resultat d'una important reforma del segle XVII, aprofitant part dels materials gòtics d'una església anterior, com es pot veure en la portalada actual. El 1611 es va construir el cimbori i el 1693 el campanar. El retaule major era de l'any 1698. S'hi havia venerat una imatge de la Mare de Déu d'Altura, que sembla que devia ser de la fi del segle XII o el principi del XIII. Duia l'Infant al braç esquerre i una poma a la mà dreta. Als peus tenia un bou i una pastoreta, símbols de la ruralia. Va guardar-se molts anys a la masia de Can Sales, després fou retornada a la parròquia i cremada el 1936. Durant la guerra del Francès, l'església fou incendiada i es profanà el cementiri. L'església resta en peu, amb els exteriors molt malmesos i el cementiri desfet i abandonat. És emplaçada en un dels paratges més bonics del rodal, prop de la timba del torrent de Ribatallada i tocant el bosc de Can Deu. Hom celebra un aplec el diumenge següent al 15 de maig. La parròquia tenia dins la seva demarcació l'antic castell de Ribatallada, propietat inicial dels Montcada (1136-1310), que passà després als Clasquerí, la masia fortalesa de Castellarnau i un gran nombre de masos. La parròquia de Sant Julià formà part del municipi de Sant Pere de Terrassa fins que aquest es disgregà el 1904 i aleshores s'uní a Sabadell.

   
Masia de Can Deu: No es coneixen ben bé els orígens de la masia, tot i que se'n troben referències a documents del segle XVII (s'esmenta que hi viva en Jaume Deu). Can Deu pertanyia a l'antic rodal de Sant Julià d'Altura.

La masia, d'una bellesa austera, està voltada d'un bosc força espès. És remarcable la cuina amb un gran faldar i la sala del pis.

Fou adquirida per la Caixa d'Estalvis de Sabadell, conjuntament amb el bosc de Can Deu, que és el millor i més gran parc natural amb què compta la ciutat. A l'actualitat, l'Obra Social de la Caixa de Sabadell hi allotja el Museu d'Eines del Camp.
can deu
   

Fins a l'Institut són aproximadament 11 km.....

Si volem continuar podem acabar l'esxcursió visitant el parc de la Masia de Can Rull que dona nom al nostre barri. Hi trobarem una font i un paratge bonic i tranquil.

   
can rull La Masia de Can Rull: Aquest edifici era la casa pairal de la família del mateix nom als segles XVII i XVIII. Can Rull dóna el seu nom a un dels barris més antics (fora del nucli històric) de la ciutat de Sabadell. Antigament s'anomenava Can Julià Ferrer i al segle XVI era una de les que tenia més terres del terme. Ha estat rehabilitada recentment i la utilitzen diferents entitats de la ciutat.

Can Rull és una masia de tipus basilical, amb façana de cara a llevant. La façana és molt equilibrada, amb quatre finestres al pis, els arquets de la golfa i la porta adovellada.
   
NOTA INFORMATIVA: QUART CINTURÓ. Els indrets pels quals passarem, son uns paratges en via de desaparició, no seran mai més com ara els veieu. Hi ha un projecte en fase d'ejecució del QUART CINTURÓ i que passa pels llocs que visitarem. compareu amb les imatges de google, l'abans i el despres del QUART CINTURÓ.
   
4art cinturó1 4art cinturó despres
Una mica de tot