Itinerari pel Solsonès

ZER del Solsonès


Cambrils

A Cambrils, entre les moltes coses que podeu visitar, destaquem les seves salines (Salí de Cambrils).
Allà hi podreu veure la font d'aigua salada que dóna nom al riu (Ribera Salada), els antics canals de conducció d'aigua salada, les eres d'evaporació i el molí de sal en el seu estat actual.
L'any 1963 fou l'últim any en què es va recollir i fabricar sal.
Us afegim una mostra de les etiquetes que s'enganxaven als sacs d'un quintar de sal.

La Coma

PORT DEL COMTE I LES FONTS DEL CARDENER
La serra de Port del Comte està dins del municipi de la Coma i la Pedra. És una serra dels pre-pirineus on hi ha uns pics de més de 2000 m. d'altura. Un dels pics més importants és el Pedró dels Quatre Batlles i el Pic de les Morreres. També hi tenim un forat anomenat la Bòfia.
A l'hivern l'estació d'esquí del Port del Comte obre les pistes i tothom pot esquiar.
A la tardor el Port del Comte és ideal per mirar bolets, al Port del Comte s'hi fan molts tipus de bolets comestibles, com ara : el rovelló, la llanega blanca, el fredolic, el moixeró tardà i el moixeró negre.
A la primavera quan la neu es fon comencen a sortir els moixerons primaverencs.També és l'hora de fer excursions al forat de la Bòfia, al Pedró dels Quatre Batlles, etc.
A l'estiu es juga a golf i es fan excursions.
La neu que es fon i es filtra va a parar al riu Cardener.
El riu Cardener és el principal afluent del Llobregat, i acull les aigües de les serres de Port del Comte i del Verd. Neix a la Coma, a les anomenades fonts del cardener, al vessant oriental de la serra del Port del Comte, les quals li poporcionen un cabal relativament important, que s'ajunta tot seguit amb els cursos migrats que baixen del Coll de Port, de la Bòfia de Port de Comte i també de la serra del Verd .

LLadurs

LLadurs és un municipi del Solsonès molt gran però hi viu poca gent.
A Lladurs es pot visitar el castelL , que si pot anar caminant i amb bicicleta . Qui hi vulgui anar amb cotxe també pot anar-hi un tros . Antigament tots els veïns de Lladurs anaven a missa al castell .
El Pont del Clop és un lloc molt característic perquè hi passa el riu per un estret de roques molt maques. Aquest riu es forma pels rius que baixen de Cambrils i de Coll de Jou.
Es pot pujar riu amunt i arribar a Aigua Juntes, anomenat així perquè s' hi ajunten un de fred (Cambrils) i un de calent ( Coll de Jou). Hi ha un pont bastant alt que et pots tirar.
En aquest riu la gent s'hi acostuma a banyar a l' estiu tot i que l' aigua és freda.
El Pont de l' Afrau el van començar a construir l' any 1758 i el van acabar el 1762 per portar l' aigua de les fonts de Lladurs a Solsona.
S' hi pot anar caminant o amb bicicleta per un corriol que passa per entre el bosc.

LLobera

SANTA MARIA DE MON
Aquesta església es troba situada el costat del mas Montraveta, entre Perecams i Llobera. Està datada l'any 1070 i és romànica. la seva planta és una nau rectangular encapçalada per un àbsis semicircular, oberta per un arc.
L'edifici és orientat a l'est, a l'interior hi ha un cor postís. L'església està costruida amb pedres colocades una sobre l'altra com el mas Montraveta ,encara que aquest mas està a punt d'ensorrar-se. També presenta un estat força ruinós l'església, però encara cada any al mes de setembre es celebra la Festa Major de Montraveta i s'hi diu missa.
DOLMEN DE LLANERA
Aquest dolmen està situat a Llanera, municipi veí de Llobera. És un monument funerari que correspon a l'edat Prehistòrica, més concretament a l'edat del metall. És un dels més grans, sinó el més gran, de les terres catalanes. Te 9 metres de llargària en el seu interior, 1,90 d'amplària i 2,30 d'alçària, amb lloses que arriben als 2,45 per 2,20m i 0,45 de gruix. Les lloses laterals són unes de les més grans de Catalunya i el seu pes aproximat és de cinc tones. Es tracta d'un corredor o galeria coberta. Al fons hi enterraven els cadàvers i a l'entrada hi deixaren una petita cambra on s'hi dipositaven les ofrenes que feien als morts.

Navès

MONESTIR DE SANT PERE DE GRAUDESCALES.
Petit monestir romànic que està situat al municipi de Navès. Del monestir només en queden les restes dels fonaments però l'església encara està en peu. Recentment ha estat refeta la nau, tres absis i un cimbori. Es troba situat sota els cingles de Busa, al costat del riu Aiguadora més amunt de la Vall d'Ora.
LA PRESÓ DE BUSA.
En un extrem de la serralada de Busa hi ha la presó. La presó, està situada al Nord de Navès. Aquesta presó té una gran importància històrica. Va ser el primer lloc a on es van acatar la constitució de 1812. És una mola separada de les altres on per la Guerra del Francès hi tancaven els presos. Per accedir-hi, únicament hi ha una palanca de ferro.

Ogern

Les activitats que es poden fer en una ruta turística per Ogern:
Cultura del poble i voltans:
Els Rius i la font del poble:

Tuixent

Tuixent és un petit poble situat al Pre-pirineu, pertany a l´Alt Urgell i està situat al peu del Cadí. Tuixent està dins d´una vall recorreguda per dos rius: el riu de Josa i el riu de Mola, que en aquesta vall s'ajunten per formar el riu de la Vansa. La vall de Tuixent està rodejada de muntanyes: la serra del Cadí, la serra del Verd, l´Arp , el Cadinell, el Fité, ...
Es troba a 1.225 m d'alçada i la seva vegetació és típica d´alta muntanya: avets, pi negre, pi roig, roures, etc.
Té uns 120 habitants i la majoria viuen del turisme, tot i que hi ha gent que viu de la ramaderia o de la construcció .
A Tuixent hi ha unes pistes municipals d´esquí Nòrdic que durant l´hivern són visitades per molta gent i per tant donen molta vida al poble.
És un poble turístic ja que, a part del turisme d'hivern, la resta de l'any, a l'estar situat dintre del parc natural Cadí-Moixeró, pots fer excursions de natura, amb bicicleta, amb cavall, caminant, anar a buscar bolets, ... i tot un seguit d'activitats relacionades amb la natura.