QUE NO M'ENTENS?
ESQUEMA
Aquest capítol potser resulta el més dur del llibre (de fet, l'anterior també suposa una dura prova). Us presento primer l'esquema del capítol pròpiament dit i després una proposta de reducció als mínims que hauríen de quedar clars:
Tema: què vol dir entendre una cosa? quan la podem considerar explicada?
Anunci de dificultats futures: les explicacions relatives a la consciència i a la conducta humana es basen el els fets passats, com la resta de les explicacions, o en les perspectives futures? (Aquesta part, que correspon als tres paràgrafs entre asteriscs de la pàgina 52, es pot saltar –potser convé saltar-la i anar directament a l’últim, després dels asteriscs).
L’explicació com introducció d’un fet en una regularitat coneguda.
Com més ample és l’abast de la regularitat descoberta, més valorem l’explicació.
D’allò que no es pot incloure en cap marc superior a si mateix no hi ha explicació possible. (interessant prendre consciència del que això vol dir en relació al conjunt de la realitat: és així i punt. Aquesta qüestió serà abordada en l’últim capítol del llibre).
L’explicació com a reducció d’un nivell explicatiu a un altre, que n’és la causa. (es guanya molt, però cal no oblidar que estem desplaçant el problema del perquè, no resolent-lo)
El com i el perquè.
Fins aquí, explicacions que redueixen com passen unes coses a com han passat unes altres. El perquè remet al com d’una situació anterior. Són les explicacions que donem del món natural.
Però també hi ha les explicacions a partir de les finalitats. El perquè remet a una situació futura. Són explicacions que acostumem a reservar al món de la consciència.
La recerca del perquè de la natura com a manifestació de l’esperit religiós.
Aprofundiment en l’anàlisi de la idea de causa.
Parlem de connexió causal entre dos fets quan no podem imaginar que es produeixi el primer sense que després es produeixi el segon. A més, afirmem que el primer ha provocat el segon, però no resulta gens fàcil distingir la causa i la correlació accidental.
Fal·libilitat i possibilitat de progrés del coneixement. L’actitud de recerca.
Ciència i consciència.
L’èxit de la ciència. Tendència a aplicar al món humà el model d’explicació de la ciència. Tendència a prescindir de la consciència (que no es pot observar) i a treballar només amb la conducta (que sí es pot observar, mesurar...)
Descripció i interpretació. Importància de les interpretacions en la vida humana.
Recapitulació i problematització final: és explicable la conducta humana?
Com us he anunciat abans, aquí teniu una proposta de mínims:
Explicar pot ésser: Incloure dins d’una norma més general.
Trobar un origen que ha provocat el fenomen.
Descobrir una finalitat.
Incloure en una norma general és descobrir un com passen les coses, però no una raó d’aquest com. Quan arribem a la màxima generalització, l’únic que ens queda és acceptar que les coses són així.
Trobar un origen (causa) no sempre és fàcil, i sovint es confon allò que apareix sempre conjuntament amb una cosa amb allò que la provoca (homosexualitat-SIDA, en els primers temps). El camí de la ciència és el d’anar filant cada cop més prim en aquestes relacions.
Cada cop la ciència s’allunya més de les finalitats i se centra més en els orígens. El món humà encara es mou a cavall entre les dues concepcions: anem al psicòleg a explicar-li els conflictes entre els nostres objectius i al psiquiatre a demanar-li una pastilla que modifiqui les circumstàncies que causen el nostre estat d’ànim.
ACTIVITATS
Reflexionar sobre els diversos models
d’explicació pressuposats en la visita al psicòleg i al psiquiatre.
Si no heu treballat en el capítol anterior les fal·làcies argumentals, ara és el moment de concentrar-se en dues, especialment rellevants en relació a la pràctica científica, però també omnipresents en la vida quotidiana. Permeteu-me, doncs, que reprodueixi les mateixes propostes que feia a l'altre capítol:
correlació
accidental (prendre dos fets que apareixen junts com si necessàriament l’un fos
causa de l’altre): treu males notes perquè va amb aquella xiqueta
(potser treu males notes perquè té necessitats afectives no satisfetes, per
exemple); els resultats dels exàmens que es fan en divendres són pitjors que la
resta dels dies (potser és l’únic dia que tens classe a primera hora i encara
estan adormits); estudiar filosofia provoca trastorns de la personalitat
(potser la causa no és haver fet aquests estudis sinó un problema genètic
previ, o que la facultat està construïda sobre un antic cementiri vàndalo ; tenir relacions homosexuals provoca la SIDA
(sense comentaris, excepte aquest)...
generalització inadequada (la típica història de les enquestes mal fetes): els meus pares deien que els nens de la meva edat anaven a dormir sense veure les pel·lícules de la tele, però el cert és que ells només es tractaven amb altres famílies que més o menys veien les coses com ells. Podem treure conclusions sobre el grau de riquesa o pobresa a Catalunya només a partir de la gent del nostre voltant?
Alguns textos del meu respectat Kart Popper:
No sabemos: sólo podemos hacer conjeturas. Y nuestras previsiones están guiadas por la fe en leyes, en regularidades que podemos descubrir [...] Con Bacon, podemos describir la propia ciencia contemporánea nuestra -«el método de razonar que aplican ordinariamente los hombres a la naturaleza»- diciendo que consiste en «anticipaciones, precipitadas y prematuras», y en «prejuicios». Pero domeñamos cuidadosa y austeramente estas conjeturas o «anticipaciones» nuestras, tan maravillosamente imaginativas y audaces, por medio de contrastaciones sistemáticas: una vez que se ha propuesto, ni una sola de nuestras «anticipaciones» se mantiene dogmáticamente; nuestro método de investigación no consiste en defenderlas para demostrar qué razón teníamos; sino que, por el contrario, tratamos de derribarlas. Con todas las armas de nuestro arsenal lógico, matemático y técnico, tratamos de demostrar que nuestras anticipaciones eran falsas, con objeto de proponer en su lugar nuevas anticipaciones injustificadas e injustificables, nuevos «prejuicios precipitados y prematuros», como Bacon los llamó con gran ironía. [...]
La ciencia nunca persigue la ilusoria meta de que sus respuestas sean definitivas, ni siquiera probables; antes bien, su avance se encamina hacia una finalidad infinita -y, sin embargo, alcanzable- : la de descubrir incesantemente problemas nuevos, más profundos y más generales, y de sujetar nuestras respuestas siempre provisionales a contrastaciones constantemente renovadas y cada vez más rigurosas.
Lógica de la investigación científica, Tecnos, Madrid 1977, p. 261-262.
Tal vez pueda resumir en dos tesis breves lo que he dicho hasta aquí: (1) Somos falibles y propendemos al error; sin embargo, podemos aprender de nuestros fallos. (2) No podemos justificar nuestras teorías, pero podemos criticarlas racionalmente y adoptar de modo provisional aquellas que parecen soportar mejor nuestras críticas y que poseen mayor poder explicativo.
Conocimiento objetivo, Tecnos, Madrid 1974, p. 243-244.
Es muy importante hacer conjeturas que resulten teorías verdaderas, pero la verdad no es la única propiedad importante de nuestras conjeturas teóricas, puesto que no estamos especialmente interesados en proponer trivialidades o tautologías. «Todas las mesas son mesas» es ciertamente verdad -más ciertamente verdadero que las teorías de la gravitación universal de Einstein y Newton-, pero carece de interés intelectual: no es lo que andamos buscando en la ciencia. [...] En otras palabras, no sólo buscamos la verdad, vamos tras la verdad interesante e iluminadora, tras teorías que ofrezcan solución a problemas interesantes. Si es posible, vamos tras teorías profundas. [...] Aunque sea verdad que dos por dos son cuatro, no constituye «una buena aproximación a la verdad» en el sentido aquí empleado, porque suministra demasiada poca verdad como para constituir, no ya el objeto de la ciencia, sino ni siquiera una parte suya importante. La teoría de Newton es una «aproximación a la verdad» mucho mejor, aun cuando sea falsa (como probablemente sea), por la tremenda cantidad de consecuencias verdaderas interesantes e informativas que contiene: su contenido de verdad es muy grande.
Conocimiento objetivo, Tecnos, Madrid 1974, p. 60.