Novetats interessants
Data actualització: 11.02.2005





Reunió Madrid 
d'Associacions professors 
de Tecnologia

El document està signat per: 

  • Ass. Agustín de Bethencourt (Canàries) 
  • APTC (Cantàbria) 
  • APTC (Catalunya) 
  • APTCR (Castilla - La Mancha) 
  • APETEGA (Galícia) 
  • APTE (Madrid) 
  • ATECMUR (Múrcia) 
  • APTENA (Navarra) 
  • APTCV (València) 
  • APTEVA (Valladolid) 
Nota rebuda de l'APTC:
El dimecres 19 de gener de 2005 ens vàrem entrevistar a Madrid, juntament amb companys/es representants d'altres associacions de la plataforma estatal de professorat de Tecnologia, amb el subdirector de ordenació acadèmica del MEC, que assistí en representació del director general d'educació. 

Li vàrem lliurar el comunicat de la plataforma juntament amb unes aportacions al debat educatiu obert pel MEC i amb un estudi de la relació que hi ha entre els continguts de la Tecnologia Industrial del Batxillerat i els estudis científics i tècnics universitaris. 

A l'entrevista es van anar exposant i debatent els punts més importants: continguts d'educació tecnològica a primària, Tecnologia matèria troncal a tota la ESO i per a tot l'alumnat, no a la segregació dels continguts de TIC de la matèria de Tecnologia si a la utilització de les eines TIC com un instrument a totes les matèries, Tecnologia Industrial al Batxillerat matèria fonamental per a les opcions tecnològica i de ciències (excepte les biosanitàries) i matèria de referència per a estudis professionals (branques industrials) i universitaris científicotècnics. 

Ens va emplaçar a una nova trobada un cop hagi sortit l'avantprojecte de llei per rebre les nostres valoracions i va acceptar el nostre oferiment de participar en el procés de redacció dels nous currículums, ...
... us recordem que hem col·laborat amb el MUCE en els treballs d'elaboració del document "Un compromís per l'educació a Catalunya", que formem part del grup de secundària de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i que hem col·laborat en l'impuls del "Fòrum Social per a l'Educació a Catalunya" que es celebrarà els propers 25, 26 i 27 de febrer i on hem organitzat el seminari "Educació tecnològica i igualtat d'oportunitats". Esperem la vostra assistència a aquest seminari. 

Per a més informació: Associació del Professorat de Tecnologia de Catalunya (APTC) 




Llibre Nota de l'Autora:
Cròniques de l’altra veritat posa en un context de ficció una situació tan real com preocupant: la dependència de la nostra civilització respecte de la ciència, i la manca d’implicació i de coneixement que la societat actual té d’aquesta realitat. Una contradicció que ha propiciat que la ciència i els seus protagonistes mostrin una cara oculta, inaccessible des de la nostra limitació quotidiana. Aquesta és, precisament, la història del com i el què es pot trobar en aquesta penombra, i del per què allò que hi trobarem ens deixarà fascinats.

Aquest llibre, Cròniques de l’altra veritat és l’obra guanyadora de la novena edició del Premi Literatura Científica, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i Rubes Editorial. Enguany, el premi ha estat atorgat a l'autora Mercè Piqueras




Llibre Nota de l'Autor:
En aquest recurs bibliogràfic l’acció se situa en un futur no massa llunyà en què les multinacionals han esdevingut els nous senyors feudals del planeta, fins l’extrem que molta gent ha deixat de ser ciutadana d’un país per ser-ho d’una firma. 
Qualsevol petita comunitat humana pot convertir-se en un estat independent si els paga les franquícies corresponents. 
Les migracions massives i la fecundació in-vitro han fet que sigui un negoci rendible la redacció i implementació de nous orígens (llegendes) a qui no en té o se’ls vol canviar.
En aquest context, una trama de tràfic de llegendes que implica escriptors, pirates informàtics i agències de seguretat, posa al descobert un ús pervers d’aquesta nova tecnologia. 
L’obra reflexiona també sobre qüestions com el futur del concepte de país i de ciutadania, l’evolució de l’ofici d’escriptor en un món de viruralitat, l’eutanàsia, els ferrocarrils del demà, els efectes de la longevitat en la sexualitat o els límits de la identitat humana.

Aquesta novel·la curta va guanyar el premi internacional de diència-ficció de la UPC 2003 ) i ara Pagès Editors n'edita la versió original catalana.




OCI EDUCATIU
I TURISME ESCOLAR
I JUVENIL
Em rebut al Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia, a l'Aula de recursos de Tecnologia aquesta informació que pot facilitar les sortides escolars
  • Guia per a centres docents, personal docent, i AMPA
  • Ja sap les responsabilitats del Centre Escolar i els professors tenen en organitzar un viatge o un desplaçament?
  • .../...



Associació del Professorat de Tecnologia de Catalunya. APTC Em rebut al Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia, a l'Aula de recursos de Tecnologia aquesta informació que pensem que pot facilitar l'oportunitat d' associar-se a l'APTC sense cost durant el primer any:
Per més informació pots enviar un e-mail a l'APTC (indicant el teu número de telèfon)

També pots dirigir-te a qualsevol oficina del Banc de Sabadell o telefonar al 902 323 222. També pots consultar les característiques del tecnoCompte i les institucions adherides a http://www.tecnocredit.com

 


El Banc de Sabadell, amb el qual mantenim un conveni de col·laboració, ens ha fet arribar una oferta econòmica que tot seguit et detallem: 


Per a les persones associades: 
El Banc de Sabadell pagarà, per un sol cop, l'equivalent a una quota anual de l'associació (24,04 €) a tothom que, no essent ja client del Banc de Sabadell, obri un compte corrent (tecnoCompte ) i hi faci la domiciliació de les quotes anuals de l'APTC. Les condicions econòmiques del tecnoCompte són especials per a membres del col·lectiu APTC i es poden consultar a l'apartat "productes" a pàgina web

Per a les persones no associades:
El Banc de Sabadell pagarà la primera quota anual de l'associació (24,04 € ) a totes aquelles persones que, no essent ja clients del Banc de Sabadell, es donin d'alta a l'APTC i facin la domiciliació de les quotes anuals en un compte corrent (tecnoCompte). Les condicions econòmiques del tecnoCompte seran les especials per a membres del col·lectiu APTC i es poden consultar a l'apartat "productes" de la pàgina web



Viatjar a millor preu, amb RENFE 
(Al Museu del ferrocarril o on vulgueu)

Departament d'Informació i Coordinació per Grups
Gerència de Rodalies Renfe
Estació de Sants
Pl. Països Catalans, s/n
08014 Barcelona
TELÈFON D'INFORMACIÓ I COORDINACIÓ DE GRUPS:  934 956 042
Fax. 93 495 63 66
E-mail: clientebarcelona@renfe.es
 
 
 
 
 
 
 

Si desitgen consultar els horaris de Rodalies per Internent l'adreça és la següent: http://www.renfe.es
 

La sol·licitud de viatge col·lectiu  s'ha d'entregar amb 48 h. d'antelació a l'estació,  on es confirmarà la reserva.

Em rebut al Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia, a l'Aula de recursos de Tecnologia aquesta informació que pensem que pot facilitar els viatges escolars:

Des del Departament d'Informació i Coordinació de Grups de Rodalies Renfe us fem arribar el model de sol·licitud de Bitllet Col·lectiu que habitualment fan servir les escoles per viatjar en els trens de Rodalies Renfe i arribar a les activitats que oferiu 
als centres. Aquest model permet viatjar als grups amb reduccions econòmiques del 50 i 40%. 


MODEL SOL·LICITUD BITLLET COL·LECTIU

NOM DE L'ENTITAT...........................................
ADREÇA..........................................E-mail.....................
CODI POSTAL....................... 
LOCALITAT............................
TELÈFON.....................................
FAX....................................................
NOM DE LA PERSONA RESPONSABLE......................

......................., a .......... de ........................... de 200..

Senyor Cap d'Estació,

Sol·licitem l'expedició d'un bitllet col·lectiu per anar des de 
l'estació de ............................fins a l'estació de ...............
............ i tornada
per fer  (descripció de l'activitat)..............................................
el dia.................................. El nombre dalumnes des de 
4 anys a 11 anys és de ......................., i des de 12 anys és 
de................el nombre d'acompanyants és de .....................
L'hora aproximada del viatge d'anada serà a les .....................
per tornar aproximadament a les ..............
Observacions.......................................................................




Activitats interessants
 



Institut Català del Consum

Gran Via de Carles III, 105, lletra B. 08028 Barcelona. 
Telèfon: 93 3309812

És un organisme que exerceix un conjunt de funcions específiques estretament relacionades amb l'orientació, investigació, formació o informació, dirigides al coneixement dels drets i deures que els ciutadans tenen com a consumidors de béns i usuaris de serveis.

Pot ser molt útil per treballar als aspectes transversals i interdisciplinaris de l'educació per al consum, tant lligat a la tecnologia.

Amb la tasca contínua de formació i suport al professorat, disposa de diversos materials d'educació del consumidor que poden ser útils. 
 
 




Els podeu consultar i baixar 


 














També es poden obtenir mes materials i d'altres informacions diverses
Per a més informació: aulatec




Llibre
  El Grup d'Investigació de l'Institut de Tecnoètica de la Fundació Epson, ha publicat un volum sobre com la literatura i el cinema ha reflectit i reflecteix les reticències i les expectatives envers la ciència i la tecnologia.

Aquest recurs bibliogràfic té l’índex següent:

  • tecnociència i narrativa: notícia d'una vella amistat, per Jordi Font-Agustí
  • utopies: del somni tecnocientífic al malson totalitari, per Pere Gallardo
  • la literatura catalana d'especulació científica i tecnològica, per Antoni Munné-Jorda
  • imatges, paisatges i figures darwinianes a la novel·la anglesa del segle XIX, per Jordi Lamarca i Margalef 
  • la química: amors i desamors literaris, per Xavier Duran i Escriba
  • el rayo que no cesa: l’electromagnetisme a la literatura i el cinema, per Manuel Moreno 
  • els coets espacials entre la ficció i la realitat, per Ramon Carreras
  • a l'ombra de los álamos: gènesi de l'era nuclear a la literatura i el cinema, per Jordi José
  • informàtica-ficció, per Miquel Barceló



Llibre

 
 

Aquest recurs bibliogràfic explica l'encontre als Pirineus entre un enginyer de camins (jove i addicte al treball) i un vell moliner que encara conserva una petita central hidroelèctrica en funcionament i ..., a més d'explicar la història d'aquest dos homes, ... i les seves diferents maneres de viure la tècnica i dels esdeveniments en què es veuen immersos ...el més important, és una reflexió sobre l'ús i abús de la tecnologia i una crida a la preservació del nostre patrimoni tecnològic.
 

Publicada per l'editorial Proa - Enciclopèdia Catalana




Novetats interessants al "Calaix de sastre" En el capítol 3: Adreces d'empreses i novetats tecnològiques que poden ser útils per mantenir-se al dia amb avenços interessants



Vídeos per a tecnologia Per aquest curs acadèmic, els Centres de Recursos Pedagògics dependents del Departament d'Ensenyament, disposen d'un CDROM amb els Catàlegs de Recursos didàctics disponibles.



Solavent. Associació per la difusió de les energies renovables Es una associació que treballa la difusió dels coneixements necessaris per a l'aprofitament de las energies renovables. Enllaços interessants. També fa certs tallers relacionats en la matèria.
Per a més informació:
solavent@inicia.es







 

per a més informació adreçar-se al periòdic Regió7