TARRÉS

La Parròquia de
l'Assumpció de Maria

L'Ermita de
la Santa Creu

La Festa Votada de Sant Roc

La Parròquia

La Comunitat Cristiana que és a Tarrés s'aplega sota la titulació de Santa Maria, en el misteri dela seva Assumpció. Per això i en honor seu, el 15 d'agost hom celebra la festa Major. Altres sants en especial veneració són: St. Roc i St. Isidre, en tant que copatrons. L'església Parroquial correspon al segle XVIII, data de l'any 1799, hom creu que fou l'any de l'acabament de l'església actual, és aquesta la data que està esculpida. És d'estil renaixentista. En la seva construcció sembla que s'aprofità molta pedra de l'església anterior. L'edifici és gran i mostra una bellesa arquitectònica lloable.

Ben cert que el privilegi radical de la Verge Santíssima és la Maternitat divina. La seva imatge fou adquirida el dia 15 de l'any 1960. Per això començà la seva existència essent la Immaculada. I fou tant fidel a Déu i a la missió de Mare i de Corredemptora que li fou l'Assumpció en cos i ànima al cel. El 15 d'agost celebrem, doncs, Maria Glorificada o Premiada. Per això mateix, "la Mare de Déu d'Agost" -tal com se l'anomena popularment- és la festamariana més antiga; i és que el poble cristià l'ha considerada sempre, com la màxima expressió de glòria que pot assolir la criatura humana.

Capella de Sant Isidre i Sant Roc

Sant Roc; advocat contra tota epidèmia i pestilència que es venera en l'Església Parroquial de Tarrés.

Els muntants són de roure macís; els fons són d'aglomerat folrat de roure. Conté uns emmarcats que contenen els sants. I, tractant-se dels Co-Patrons del poble, en la part superior s'hi ha incrustat, a l'estil de medalló l'escut de Tarrés, fet en pirogravat. I, naturalment les dues peuanes que suporten les imatges i el retaule. També hi estan situats des salomonts, a banda i banda del retaule.

Capella De Montserrat

En els dies negres de la passada revolució, entre altres es va destruir l'altar de la Verge de Montserrat, obra de mèrit artístic de l'any 1746. La Verge de Montserrat ha sigut des de temps inmemorials la Patrona dels joves, nens i nenes de Tarrés; aquell era el seu altar i allí servien per torn a la Verge. I com que la nostra joventut cristiana no volia estar sense altar propi, i sense mare, poc després, tingueren de nou la capella que tant esperaven. Ara però es necessitava una reconstrucció, doncs al llarg dels anys, aquesta ha anat desmillorant-se.

Amb la restauració d´aquesta capella Tarrés ha fet un gran pas important vers la dignificació del temple. Aquesta capella s'inagurà l'any 1943, concretament el dia 2 de maig. Prèviament s'havia bastit l'altar d'alabastre, procedent de Sarral. La imatge fou obra d'un dels escultors de major prestigi d'aquells anys, el Sr. Camps i Arnau, de Barcelona, (aquesta és una còpia fidel de la imatge de la Moreneta de Montserrat). Referent la pintura-retaule, l'executà el decorador Sr. Lafau. El mural reprodueix les típiques muntanyes, el monestir, l'economia i uns àngels que aguanten una cinta on s'hi llegeix "Nigra Sum, Sed Formosa"és a dir; Sóc Negra, Però Bonica. Damunt del mural i directament sobre la paret hi havia pintada la figura del Papa Lleó XIII- que fou qui la declarà Patrona de les diòcessis catalanes-, amb la següent inscripció: "Ecce Mater Vestra", això és: "Heus Ací La Vostra Mare".Ermita de la Santa Creu

La construcció de l'ermita de la Santa Creu és l'obra de la il·lussió d'en Pere Vilaplana i el poble de Tarres, pel sentit de comunió amb l'ermità del Japó, per donar a Tarrés un testimoni de silenci i de pregària enmig del món modern.

Tot el poble hi col.laborà, amb el treball de fer el banc al voltant de la plaça, donant la llinda i els esglaons de pedra de la porta, les eines del camp per a decorar i el rodet que serveix d'altar.

Fou inagurada en una eucaristia presidida pel doctor Josep Pont i Gol, arquebisbe de Tarragona, el 30 de maig del 1977. Cada any la Comunitat de Jesús juntament amb el poble celebra l'Aplec, el segon diumenge de Setembre, per la festivitat de la Santa Creu.Festa votada de Sant Roc

Es celebra al 16 de maig. La festa recorda i celebra un fet que va tenir lloc al segle XIX i encara avui es celebra. En aquell temps en el poble de Tarrés es va estendre una mena de pesta, a conseqüència d'això va morir molta gent. Llavors van invocar a Sant Roc que els curés d'aquella malaltia i ell els va escoltar, la pesta es va acabar. Després d'això van prometre que l'invocarien dos dies l'any. El dia 16 d'agost que és la Festa Major del poble i el 16 de maig que és la festa dedicada per donar-li les gràcies pel que havia fet.TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL