A partir de la cèl·lula eucariota es van diversificant quatre línies evolutives diferents, que juntament amb les moneres, van donar origen als cinc regnes en què avui es classifiquen els éssers vius.

La paraula animal prové del llatí i fa referència a la capacitat d'animació que tenen aquests éssers, és a dir, la capacitat de moure's per un impuls propi. Habitualment es classifiquen els animals en dos grans grups: invertebrats, si no tenen columna vertebral (també si tenen esquelet extern)o vertebrats, en el cas de que en tinguin.

A continuació hi ha un quadre amb les funcions bàsiques dels grups principals d'invertebrats:

GRUPS I SISTEMES ESPONGES CNIDARIS ANÈL·LIDS MOL·LUSCS ARTRÒPODES EQUINODERNS
RESPIRATORI Oxigen captat per difusió. Difusió entre les cèl·lules o el medi . Cutània o alguns per brànquies. Branquial. Pulmonar (cavitat pal·lial) Cutània. Branquial. Traqueal. De vegades brànquies, però també per el sistema ambulacral.
CIRCULATORI No No Tancada. Oberta i tancada en Cefalòpodes. Oberta. Aparell ambulacral.
DIGESTIU Coanòcits Cavitat gastrovascular. Tub de la boca a l'anus. Boca, esòfag, estómac, intestí i anus. Tub digestiu amb diverses glàndules. Tub digestiu.
EXCRETOR Paret /òscul Difusió Nefridis Nefridis Nefridis modificats o tubs de Malpighi. Anus.
REPRODUCTOR Asexual i sexual. Asexual i sexual. Asexual i sexual:sexes separats o hermafroditisme Sexual. Sexes separats o Hermafrodites. Majoria sexes separats. Solen tenir fases larvàries. Alguns partenogènesi. Sol ser sexual o asexual per regeneració.
NERVIÓS No Cèl·lules nervioses. Ganglis cerebroides. Escaliforme. 3 parells de ganglis, units per cordons nerviosos. Doble cadena ganglionar ventral tipus ”escala de corda ”. Cordó nerviós radial.
OBSERVACIÓ Sèssils. Teixits.

Segmentats. Organització metamèrica.

Cos tou. Alguns tenen closca. Cos segmentat. Espines.
SI TENS GANES DE TORNAR A LA PRINCIPAL FES BACK SI VOLS CONTINUAR FES MÀ