FRIS CRONOLÒGIC DEL SEGLE XX - HISTÒRIA D'ESPANYA
L'ÈPOCA DE LA RESTAURACIÓ BORBÒNICA
1898 Guerra entre Espanya i els Estats Units. Pau de Versalles. Pèrdua de l'Imperi colonial espanyol (Cuba, Filipines i Puerto Rico ...)
1902 - 1923 Regnat constitucional d'Alfons XIII. Època del regeneracionisme polític. Guerra de Marroc i "Setmana Tràgica" a Barcelona (1909). Neutralitat davant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i crisi del 1917. Mancomunitat de Catalunya (a partir de 1914, amb Enric Prat de la Riba com a primer President). Anys del pistolerisme.
1923-1929 Dictadura de Miguel Primo de Rivera. Règim de "partit únic" (la "Unión Patriótica). Exposició Universal de Barcelona de 1929. Creació de grans monopolis com la CAMPSA, Telefónica , etc.
1930 - abril de 1931

La "Dictablanda" (Berenguer, Aznar ...)

Empresonament dels principals caps dels partits republicans i socialistes. Eleccions municipals el 12 d'abril de 1931.

LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA
1931

14 d'abril de 1931 - proclamació de la República. Exili de la família reial.
Juny de 1931 - Eleccions legislatives - triomf dels partits de l'esquerra (republicans i socialistes) Govern de Manuel Azaña. INICI DEL BIENNI REFORMISTA O D'ESQUERRES.

Desembre de 1931 - Constitució de la República

1932

Estatut d'Autonomia de Catalunya (Estatut de Núria)

Cop d'Estat del general Sanjurjo (que va fracassar)

1933 Novembre de 1933 - Victòria electoral dels partits de dreta (el Partido Radical d'Alejandro Lerroux, la CEDA de José María Gil Robles ...) INICI DEL BIENNI DE DRETES (o Bienni Negre)
1934 Revolucions d'Astúries (repressió de Franco) i de Catalunya (que acabà amb l'empresonament de Companys i amb la supressió de l'autonomia catalana i de la Generalitat)
1935 Govern dels partits de dretes. Involució antidemocràtica. Escándol de "l'estraperlo".
1936 Eleccions de febrer de 1936 - Triomf del FRONT POPULAR. (coalició d'esquerres). Inici de la conspiració militar i de la Falange, amb grups monàrquics i tradicionalistes, contra la República.
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
1936

17 de juliol - Sublevació de les guarnicions militars al Marroc Espanyol.

18 de juliol - Extensió de la sublevació a tota la península. Fracàs a les principals ciutats (Madrid, Barcelona ...). INICI DE LA GUERRA CIVIL

1936-1937 Campanya de Madrid. Intent frustrat de conquerir la capital. Batalles de Guadalajara
1937 Campanya de Nord - Ocupació del País Basc, Cantàbria i Astúries
1938

Campanya de Catalunya - Batalla de l'Ebre. Els franquistes divideixen el territori de la República en dos.

ropostes de pau del cap del govern Juan Negrín per aturar la guerra, que són frustrades.

1939

Gener - febrer - Ocupació de Catalunya

Març - Ocupació del centre (amb Madrid) i del Llevant.

1 d'abril - FINAL DE LA GUERRA

LA DICTADURA FRANQUISTA
Abril de 1939 Victòria del bàndol franquista a la guerra civil. Imposició d'una dictadura personal del general Francisco Franco, recolzada per l'Exèrcit, l'Església catòlica i pel partit únic "FET y de las JONS". INICI DE LA DICTADURA FRANQUISTA
1939-1943 Època "blava" - Predomini de la Falange a la vida política. Status de "no beligerància" a la guerra mundial, malgrat l'aliança amb Alemanya i Itàlia. Enviament de la "División Azul" al front soviètic. Duríssima repressió política i social sobre els "vençuts"
Anys 40 Situació d'aïllament internacional després de la derrota de l'Eix. La Falange perd part del seu pes polític. Política econòmica autàrquica: anys de penúria, escassetat i racionament.
Anys 50

Primeres transformacions de signe polític i econòmic. Reconeixement del règim per part del Vaticà (Concordat de l'any 53) i dels Estats units. Model de "democràcia orgànica". L'OPUS DEI inicia el seu període de predomini sobre els llocs clau del govern.

L'any 1955 Espanya ingressa a l'ONU com a membre de ple dret.

Anys 60

Acceleració dels canvis socials i del desenvolupament econòmic: emigració massiva cap els països europeus, inici del fenomen del turisme i Planes de Estabilización (1959) i de Desarrollo (política del desarrollismo).

Immobilisme polític. 1969 - Franco nomena al príncep Juan Carlos successor amb el títol de Rei.

Anys 70

Inicis de la "transició política" -

Juny - Desembre de 1973 - Govern de l'almirall Carrero Blanco, mor en atemptat d'ETA, que aguditza la crisi del règim.

Desembre de 1973 - desembre de 1975 - Govern de Carlos Arias Navarro (del sector més immobilista o de l'anomenat "búnker"). Retorn dels posicionaments més durs i de la repressió brutal del règim, que provoca de nou l'aïllament internacional d'Espanya.

1975 20 de novembre de 1975 - Mort de Francisco Franco. Dos dies després Juan Carlos I és coronat a les Corts com a Rei d'Espanya. Joan Carles confirma a Arias Navarro com a Cap del Govern.

 

FRIS CRONOLÒGIC DEL SEGLE XX - HISTÒRIA D'ESPANYA
1975 20 de novembre de 1975 - Mort de Francisco Franco. Dos dies després Juan Carlos I és coronat a les Corts com a Rei d'Espanya. Joan Carles confirma a Arias Navarro com a Cap del Govern.
LA TRANSICIÓ A LA DEMOCRÀCIA (1975-1982)
1976

Mes de febrer - Grans manifestacions a Barcelona en favor de l'amnistia i del canvi polític. Les principals coordinadores d'oposició al franquisme s'uneixen i creen la Coordinadora Democràtica (la "Plantajunta").

Mes de juliol - el Rei Joan Carles destitueix a Arias Navarro i nombra a Adolfo Suárez com a nou Cap de Govern. Aviat presentarà un Projecte de Reforma Política que obria el camí a una transició pacífica a la democràcia. Aquest Projecte seria aprovat per les Corts franquistes el mes de novembre, i aquest mateix mes es dissolen aquestes Corts, així com el Movimiento Nacional.

15 de desembre - El poble espanyol aprova en referèndum el Projecte de Reforma Política presentat per Suárez.

1977

15 de juny - Primeres eleccions generals democràtiques a Espanya des de la II República. Victòria de la UCD (Unión de Centro Democrático) de Suárez, seguida del PSOE, el PCE i l'AP de Manuel Fraga. A Catalunya la victòria fou per al Partit Socialista de Catalunya. També el mes de juny es constitueix l'Assemblea de Parlamentaris Catalans, que exigeixen el retorn de l'autogovern català i el restabliment de la Generalitat.

Mes de setembre - El dia 11 més d'1 milió de persones es manifesten a Barcelona en favor de l'autonomia de Catalunya.

Mes d'octubre - Josep Tarradellas havia retornat des de l'exili per negociar a Madrid aquesta nova Generalitat de la qual ell serà nomenat President amb un govern d'unitat, i amb la tasca encomenada de redactar un nou Estatut d'Autonomia ("Estatut de Sau")

27 d'octubre - Signatura dels Pactos de la Moncloa. (Govern, oposició, patronal i sindicats)

1978

Gener de 1978 - Configuració d'un Consell General Basc, preludi de la futura Autonomia per a Euskadi.

6 de desembre - Ratificació en referèndum del Projecte de Constitució Espanyola

1979

Mes de març - Noves eleccions generals, que tornà a guanyar, però amb menys marge, la UCD en el conjunt d'Espanya, i el PSC a Catalunya

Mes d'abril - Eleccions municipals, amb la victòria dels partits d'esquerra a les principals capitals (PSOE a Madrid, PSC a Barcelona) i amb una important desfeta per a la UCD.

25 d'octubre - Aprovació en referèndum a Catalunya del projecte d'Estatut d'Autonomia per a Catalunya ("Estatut de Sau")

1980

20 de març - Eleccions autonòmiques a Catalunya al Parlament, que va guanyar Convergència Democràtica (el partit de Jordi Pujol, amb 43 escons, i 33 per al PSC...), i al País Basc. Es consolida la desfeta de la UCD.

Mes de maig - Moció de censura al Parlament espanyol del PSOE contra Adolfo Suárez

1981

Mes de gener - Dimissió d'Adolfo Suárez

23 de febrer - Intent de cop d'Estat del tinent coronel Tejero (juntament amb Armada, Milans del Bosch i altres implicats) durant la investidura del successor de Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo. El seu govern durarà del febrer de 1981 al desembre de 1982).

Aprovació de la Llei del Divorci.

1982 mes de maig - Espanya ingressa a l'OTAN

octubre de 1982 - Eleccions generals amb la primera gran victòria del PSOE. El mes de desembre, Felipe González prenia possessió com a Cap del Govern davant del Rei. Desfeta absoluta de la UCD, i important devallada del PCE.

L'atur a Espanya arriba a superar el 16% de la població activa.

1986

1 de gener - Espanya ingressa com a membre de ple dret a la Comunitat Econòmica Europea (CEE). (el Tractat d'Adhesió s'havia signat el juny de 1985)

Mes de maig - Referèndum de permanència a l'Aliança Atlàntica (OTAN), en la que va guanyar el sí, després d'una intensa campanya favorable per part del govern del PSOE.

Nova victòria electoral del PSOE (segon mandat de Felipe González)

 

Tornal al Portal