ACTIVITATS RELACIONADES AMB LA LITERATURA INFANTIL I LA LECTURA
INICI


Jaume Centelles Pastor
mestre d'educació infantil
i responsable de la biblioteca escolar del CEIP Sant Josep - El Pi de l'Hospitalet

 

  • Experiència professional

Actualment treballo com a mestre d'educació infantil al CEIP Sant Josep - El Pi de L'Hospitalet.

He treballat en aquesta escola en les seves tres etapes (escola privada, cooperativa de mestres i escola pública) des de l'any 1976, ocupant durant aquest període múltiples funcions, tant de tutories com de càrrecs directius (direcció, secretaria i cap d'estudis).

Al meu horari laboral tinc assignades unes hores de dedicació a la gestió i organització de les activitats de dinamització de la biblioteca escolar "puntedu".

En relació a la literatura infantil i les biblioteques escolars he realitzat múltiples activitats, de els quals només n'assenyalo les següents:

  • Publicacions

De la meva etapa passada a l'Associació de Mestres Rosa Sensat com a membre del grup "Cocabamba", dedicat a l'estudi de la rondallística popular catalana, queda escrit un llibre dins la col.lecció Dossiers -núm 25- titulat Contes per a tot l'any, recull i classificació de rondalles, llegendes i contarelles populars dels països catalans.

Com a coordinador i responsable del grup d'estudi "Grescca" vinculat a l'Associació de mestres El Casalet de L'Hospitalet queda constància en tres llibres que apleguen contes adients per a narrar en dates significatives del cicle de les festes populars que se celebren a les escoles. Són:
En temps de Maricastanya. Col.lecció Tabola núm. 1. Edicions El Casalet.
10 contes de Nadal. Col.lecció Tabola núm. 2. Edicions El Casalet.
Esparriots, Momerotes i Espingueris. Col.lecció Tabola núm. 3. Edicions El Casalet.

La Fundació Bertelsmann va publicar dos llibres que recullen el pla de lectura que vaig elaborar, en col·laboració, per al Programa Biblioteca-Escola de la citada Fundació. Es titulen Plan de animación lectora 1 i abasta les edats compreses entre els 3 i els 8 anys i Plan de animación lectora 2 que compren des dels 8 fins al 12 anys.

De la meva experiència com a narrador de contes per als nens de parvulari vaig deixar constància al dossier El quart d'hora del conte. Editat per l'Ajuntament de l'Hospitalet dins la col·lecció Experiències núm. 6.

L'Associació de Mestres Rosa Sensat amb la col·laboració del grup Bibliomèdia de la FMRP va publicar el dossier Reflexions sobre la biblioteca escolar, un recull d'articles de diferents professionals relacionats amb el món de l'escola i la literatura. En aquest dossier es va incloure l'article "L'efecte beneficiós de la biblioteca escolar per a l'Educació Infantil" on es recull la nostra experiència dels darrers anys al voltant de la Biblioteca Escolar.


La biblioteca, el cor de l'escola. Editat per l'Associació de Mestres Rosa Sensat. (Maig de 2005). Aquest treball va ser mereixedor del XXIV Premi de Pedagogia Rosa Sensat.

La biblioteca, el corazón de la escuela. Editado por OCTAEDRO, el mes de julio de 2006. Es la traducción al castellano de "la biblioteca, el cor de l'escola".

La revista Guix, normalment inclou un tema monogràfic d'aplicació pràctica (GUIXdos). El número 82 es titula Descobrim la biblioteca escolar i presenta uns exercicis pràctics que vam aplicar a l'escola amb l'alumnat cinquè de primària.

  • Articles

Els contes, fan por als nens? ,en el número 91 de la revista Perspectiva escolar, on reivindico la necessitat d'emprar els contes de por com a vacunes per al creixement dels nens i nenes.

Els Grimm i el romanticisme alemany, en el número 102 de la revista Perspectiva escolar on faig una revisió del que va suposar per a la rondallística l'obra dels germans Grimm.

Per carnestoltes totes les bèsties van soltes, on s'explica de quina manera celebrem a l'escola la festa del Carnaval. Publicat al número 16.

El mosso del moliner, on es transcriu una sessió de narració amb alumnes de parvulari. Publicat al núm. 9 de la revista In-fàn-ci-a..
Envelleix la Ventafocs? on defenso la necessitat de narrar. Publicat al número 30 de la revista In-fàn-ci-a..

Relacionat amb el món de la fantasia vaig publicar una defensa dels contes de fades a la revista Calaix blau, en el seu núm. 1. Es titulava De Morganas, Melusinas i Vivianas.

Durant dos anys vaig impulsar des de l'Associació de mestres de l'Hospitalet "El Casalet" la creació d'una revista adreçada als mestres de la ciutat. El seu nom: L'H100 (l'accent). Allà vaig escriure nombrosos articles, dels que destaco dos:
Joan Manuel Gisbert, un alquimista de la paraula. En aquest article defenso l'obra d'aquest extraordinari autor actual.
Invitació a la lectura. Una experiència. On faig un repàs a les iniciatives preses per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament pel que fa a la dinamització de les narracions en les biblioteques públiques.

A la revista Escola catalana un article anomenat La poesia a Primària: una eina de reflexió sobre la identitat cultural i el món (escrit en col·laboració amb Patrici Batalla, Glòria Bordons, Mercè Segarra i Sílvia Rins) publicat el mes gener del 2004.

Una col·laboració amb l'Ajuntament de l'Hospitalet va ser la publicació de Rafael Barradas 1914-1929 Catàleg de la visita a 'exposició que amb motiu del 75 aniversari de la mort del pintor Rafael Barradas es va celebrar al Centre Cultural Tecla Sala de L'Hospitalet. Any: 2004

La biblioteca escolar afavoridora de la vivència, la cognició i el creixement. Revista: Perspectiva Escolar núm. 291 (gener 2005)

Las bibliotecas escolares del Programa ACEX favorecedoras del conocimiento, la conviviencia y el crecimiento. Revista Adibidez núm. 6 editada pel Programa ACEX del País Basc (abril 2005).


"De rana a rana y tiro porque..." La biblioteca escolar y su implicación en la creación de contexto de aprendizaje. Revista: Mi Biblioteca, número 1 (abril 2005)


Dracs, princeses i llibres.Revista virtual: SENDERI (Sant Jordi, 2005)


La bibliotuya. Cómo implicar a los alumnos en la gestión de la biblioteca escolar.Revista Mi biblioteca, núm. 4 (invierno 2006)

La lectura, la principal assignatura. Publicat a la secció "La firma" del diari L'HOSPITALET. Núm. 172 (7 novembre de 2005)

  • · Traduccions

Gossos petaners de Katja Hermann. Faktoria K de libros.
El vestit de torero d'Ana Laura Cantone. Faktoría K de libros.

· Crítica de llibres

Va de mestres de Jaume Cela i Juli Palou a Perspectiva escolar, núm. 300 (desembre 2005)
Retrat amb Negra de Joaquim Carbó a Guix, núm. 323

  • Cursets impartits

· Escoles d'Estiu

Adreçades a mestres. Arreu de Catalunya cada mes de juliol s'organitzen cursos sobre temes diversos. He participat com a professor d'Escoles d'Estiu sempre com a especialista de la rondallística popular. També he impartit curset relacionats amb l'animació a la lectura des de la Biblioteca de l'Escola.

He impartit cursets a les Escoles d'Estiu següents:

Escola d'estiu del Vallés Occidental (Terrassa), els anys 1984 i 1985
Escola d'Estiu del Maresme (Mataró) els anys 1984 i 1989
Escola d'Estiu del Gironés (Girona), l'any 1984
Escola d'Estiu de la Garrotxa (Sant Joan les Fonts), l'any 1985
Escola d'Estiu del Ripollés (Ripoll) l'any 84
Escola d'Estiu de Rosa Sensat (Barcelona) els anys 1983,1984, 1985, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 i 2004, 2005 i 2006.
Escola d'Estiu del Penedès, l'any 2006.

· Terceras jornadas sobre literatura infantil y juvenil.
Organitzades pel "Centro de Profesores" de Saragossa i Egea de los Caballeros, els dies 20, 21 i 22 de juny de 1988 vaig presentar unes ponències sobre literatura infantil i contes.

Setmana d'Animació a la lectura
A Palma de Mallorca i auspiciat pel Consell Insular de les Illes, vaig fer un curs de 16 hores adreçat a bibliotecàries i bibliotecaris de les Illes, sobre literatura infantil.

Curs d'Animació a la lectura
Sota el lema invitació a la lectura vaig impartir un curset adreçat a monitors d'Esplai. 20 hores dedicades al tema de l'Esplai i els contes, les vetllades, la poesia, la invitació a la lectura, la creació i la recreació.
Aquest curset es va realitzar a l'escola de l'Esplai, Fundació Pere Tarrés de Barcelona.

Cursos d'organització de biblioteques escolars i invitació a la lectura.
Amb el títol "l'aventura de llegir" vaig impartir un curs de 10 hores adreçat a mestres de les escoles de Palma de Mallorca, al Centre de Recursos i Professors de Palma, els dies 5 i 6 de maig del dos mil.

Organitzat pel CRP de Sant Martí i amb una durada de tres sessions de dues hores cadascuna, adreçat a mestres d'Educació infantil i primària, els dies 7, 14 i 21 de novembre del 2001, a la biblioteca Xavier Benguerel de Sant Martí.

Curs sobre "Com muntar una vetllada literària amb joves"
Dins el marc de la Diada de les Tècniques, organitzada pel centre d'Estudis de l'Esplai, el dia 25 -1- 98, curset de 4 hores al voltant de la poesia com a eix vertebrador d'unes colònies.

Curs "la fàbrica de contes"
Adreçat a pares i mares de les A.M.P.A. del Prat de Llobregat, curs de 20 hores en què es pretenia animar els pares i mares a explicar contes als seus fills i filles. Formava part d'un projecte organitzat per Normalització Lingüística.

VIII Jornadas de Bibliotecas Escolares de Fuenlabrada. Ponències sobre "Invitació a la lectura" els dies 5,6 i 7 de setembre del 2002 adreçades a mestres bibliotecaris, a Fuenlabrada (Madrid).

X Jornadas de Bibliotecas escolares de Fuenlabrada. Ponències sobre "les millors lectures" els dies 7 i 8 de setembre del 2004.

Curs sobre Formació d'usuaris i animació a la lectura, de vuit hores, adreçat als mestres de la comarca d'Osona, celebrat a Vic, durant el curs 2002-2003.

Seminari "Aperitiu i llibres" organitzat pel CRP de Sant Andreu i pel CRP de Sant Martí, Tres sessions al voltant dels llibres infantil i juvenils, celebrades a la Biblioteca de Can Fabra, durant els cursos 2002-03 i 2003-04.

Curs d'hivern de l'Associació de Mestres Rosa Sensat amb el títol "Propostes i eines per treballar la LIJ", durant el curs 2002-2003, als locals de l'Associació.

Curs de vint hores sobre la organització de la biblioteca escolar adreçat als mestres de la Rioja i organitzat pel centre de professors de Calahorra, a Calahorra el mes de febrer del 2004.

o Curs de vint hores sobre la organització de la biblioteca escolar adreçat als mestres de la Rioja i organitzat pel centre de professors de Logronyo, a Logronyo el mes de març del 2004.

Assessorament al CEIP Sant Julià de l'Arboç per dinamitzar la biblioteca escolar durant el curs 2003-04 (4 sessions).

Coordinador del grup de treball "La lectura: passió o pressió?" de l'Associació de Mestres Rosa Sensat durant els cursos 2003-04, 2004-05 i 2005-06.

  • Xerrades i conferències

A l'Escola Bressol "Niu d'infants" de Barcelona. Xerrada adreçada als pares i a les mares, defensant la importància de la narració en els primers anys de vida dels infants.

Literatura jove, de joves, per a joves. A la Biblioteca Joaquim Costa de l'Hospitalet.

Lectura, l'eterna assignatura. A l'aula de Cultura de Bellvitge.

Xerrada sobre els contes dins del "Curs de monitors i monitores d'activitats de lleure infantil i juvenil" organitzat pel Centre d'Estudis de l'Esplai. El dia 20 de juliol de 1998.

La biblioteca de l'escola. A l'escola Sant Josep - El Pi, presentació del projecte de biblioteca de la nostra escola per a mestres de la ciutat. Abril del 98.

La biblioteca escolar: primer laboratori de la informació i les preferències lectores.
A l'escola d'Estiu Rosa Sensat de Barcelona, el dia 1 de juliol de 1998, presentació de la biblioteca de l'escola Sant Josep - El Pi, les seves activitats i les seves estratègies d'animació a la lectura.

Dins les jornades de tallers organitzades per l'escola de l'Esplai, el dia 17 d'octubre de 1998, xerrada sobre Alícia en terra de meravelles, als locals del club infantil de la Bòbila de L'Hospitalet.

Xerrada al centre Cívics de Sant Roc (Badalona) sobre Com treballar les obres literàries, adreçat a monitors d'esplai, el dia 28 de desembre del 98.

Xerrada al CRP de Gràcia, adreçada a mestre d'educació infantil i primària , el dia 20 de gener del 99, amb el títol "El conte com a eina d'identificació personal".

Xerrada al Centre de recursos del Prat de Llobregat, adreçada a mestre sobre el tema de l'organització de la Biblioteca Escolar, el dia 10 de març de 1999.

Presentació de l'experiència de la biblioteca escolar a les primeres jornades de Biblioteques Escolars de Catalunya "ara la biblioteca" , celebrades a Barcelona, el dia 20 de març del 2000.

Presentació de l'experiència de la biblioteca escolar a les segones jornades de Biblioteques Escolars de Catalunya "ara la biblioteca" , celebrades a Cornellà els dies 14,15 i 16 de febrer del 2002.

Xerrada a CEIP Sant Martí d'Arenys de Munt, el dia 30 de març de 1999, adreçada a monitors d'Esplai, sobre l'animació a través de la lectura als centres d'Esplai.

Xerrada als locals de l'Associació de mestres Rosa Sensat el dia 14 d'abril del 1999, adreçat a mestres sobre el funcionament de les biblioteques escolars i la seva dinamització.

Xerrada als locals de l'Associació de mestres Rosa Sensat el dia 16 de febrer del 2000, adreçat a mestres sobre el funcionament de les biblioteques escolars i la seva dinamització.

Xerrada adreçada a mestres sobre el funcionament de les biblioteques escolars i la seva dinamització, al CEIP Mestre Gibert, organitzat pel CRP de Sant Andreu. El dia 23 de març del 2000.

Xerrada adreçada a pares i mares sobre literatura infantil, darreres novetas i criteris literaris. Al CEIP Pau Casals de L'Hospitalet, el dia 19 d'abril de 1999.

Xerrada adreçada a mestres de l'escola Mare de Déu dels Àngels (Sagrera) de Barcelona sobre les biblioteques escolars, el dia 19 de març del 2003.

Xerrada adreçada a mestres de l'escola Jesús María de Barcelona (Sant Gervasi) sobre les biblioteques escolars el dia 30 de setembre del 2002

Xerrada adreçada a mestres del Col·legi Montserrat de Barcelona (Sarrià) sobre les biblioteques escolars, el dia 14 de gener del 2003.

Xerrada al seminari "Coordinació de les biblioteques escolars del Baix Penedés", celebrada a la Fundació Àngels Garriga de Saifores el dia 3 d'abril del 2003.

Xerrada per a mestres a Figueres, organitzada per l'ICE de la Universitat de Girona dins del Cicle de Conferències sobre temes d'actualitat al voltant de les biblioteques escolars, el dia 14 d'octubre del 2002.

Xerrada adreçada a mestres del País Basc, organitzada pel Berritzegune de Leioa, al voltant de les activitats a realitzar a la biblioteca de l'escola, a Leioa (Bilbao) el dia 21 de novembre del 2002.

Xerrada adreçada als pares i mares de l'escola Catalunya de Navarcles sobre la biblioteca escolar, un dret elemental dels infants, el dia 14 de maig del 2003.

Conferència a Novelda (Alacant), organitzada pel CEFIRE d'Elda, dins les Jornades de Lectoescriptura, amb el títol "La lectura: passió o pressió?", el dia 10 de maig del 2003.

Conferència a Villena (Alacant), organitzada pel CEFIRE d'Elda, dins les Jornades sobre elaboració de materials de lectoescriptura per a la integració d'alumnes immigrants, amb el títol "La lectura: passió o pressió?", el dia 17 de maig del 2003.

Conferència a Bilbao, organitzada pel Departament d'Ensenyament del País Basc, el dia 8 de novembre del 2000, adreçada a equips directius de les escoles participants del Programa ACEX, d'activitats complementàries a les escoles públiques de Bilbao i província. El tema: les biblioteques escolars: organització i funcionament.

Conferència a Donosti, organitzada pel Departament d'Ensenyament del País Basc, el dia 9 de novembre del 2000, adreçada a equips directius de les escoles participants del Programa ACEX, d'activitats complementàries a les escoles públiques de Bilbao i província. El tema: les biblioteques escolars: organització i funcionament.

Activitat d'invitació a la lectura amb alumnes d'ESO de l'Institut Dumboa d'Irun (Donosti) el dia 27 de febrer del 2001.

Conferència a Illescas (Toledo) el 16 d'abril del 2004 sobre biblioteques escolars dins les Jornadas de lectoescritura.

Conferència a Bilbao, organitzada pel Departament d'Ensenyament del País Basc, sobre "Animación a la lectura", el dia 13 de maig del 2002, complementat amb visites a les escoles del Pla de Biblioteques del Govern basc a nou escoles de l'àrea de Bilbao, els dies 14 i 15 de maig.

Conferència a Bilbao, organitzada pel Departament d'Ensenyament del País Basc, sobre "El programa d'invitació a la lectura", el dia 12 de març del 2003, complementat amb visites a les escoles del Pla de Biblioteques del Govern basc a set escoles de l'àrea de Bilbao, els dies 13 i 14 de març del 2003.

Conferència al Prat de Llobregat, adreçada als mestres del Grup de treball de biblioteques escolars del Prat, el dia 22 de maig del 2003.

Conferència a Oriola (Alacant) sobre el plaer de la lectura, organitzada pel Centre de Professors d'Oriola, adreçada als mestres de la zona, el 3 de novembre del 2003.

Conferència inaugural del curs escolar a Sant Boi de Llobregat amb el tema "La invitació a la lectura" el curs 2003-04.

Conferència a Valls amb el títol quan la biblioteva fa olor de berbena, amb motiu de les Primeres Jornades de biblioteques escolars organitzades pel CRP de l'Alt camp, el 9 de setembre del 2004.

Xerrada per als pares i mares de Montmeló (a la Biblioteca Pública), el 6-10-2005 sobre "La lectura en els primers anys de vida de l'infant" dins la campanya "Gust per llegir".

Conferència al CEIP Mogwly de Reus sobre "la invitació a la lectura" adreçada als mestre de Reus, el 19-10-05

Xerrada per als pares i mares de Cerdanyola (a la Biblioteca Pública), el 25-10-2005 sobre "La lectura en els primers anys de vida de l'infant" dins la campanya "Gust per llegir".

Xerrada per als pares i mares de Vilanova (a la Biblioteca Pública), el 5-11-2005 sobre "La lectura en els primers anys de vida de l'infant" dins la campanya "Gust per llegir".

Xerrada adreçada a mestres de Girona i rodalies a l'IES Salvador Espriu de Salt, promoguda pel CRP Gironès al voltant de les biblioteques "puntedu" i els programes d'Innovació Educativa, el 8-11-05

Xerrada per als mestres de la zona de Montblanc, organitzada pel CRP Montblanc, insistint en la importància de la lectura com a columna vertebral de l'educació. El 24 de novembre de 2005.

Xerrada per al grup de coordinació de biblioteques de l'Eixample de Barcelona, el 25-01-06, a l'escola Tabor. Lectures per a infants i joves.

Presentació dels programes "puntedu" als mestres de Sant Adrià del Besòs, al CRP Sant Adrià, el 14-2-06

Conferència adreçada als mestres de la Zona Baix Llobregat-I, a Sant Feliu sobre "la creació de contextos d'invitació a la lectura", el 20-02-06

Conferència adreçada als mestres de Cornellà sobre "la creació de contextos d'invitació a la lectura", el 28-02-06

Xerrada per als mestres de la zona de Vilanova i la Geltrú, organitzada pel CRP Garraf, insistint en la importància de la lectura com a eix de l'educació. El 20 de març de 2006 a la biblioteca pública de Vilanova.

Presentació de l'experiència de l'escola dins el marc de l'Expodidàctica al Saló de l'Ensenyament de Barcelona, el dia 23 de març de 2006
Conferència a l'escola CEIP Torrent d'en Melis de Barcelona, adreçada als mestres que participen del seminari que organitza el CRP Horta Guinardó, el 25 d'abril de 2006.

Xerrada per als mestres de la zona de Tortosa, organitzada pel CRP Baix Ebre, insistint en la importància de la lectura com a eix de l'educació. El 25 de maig de 2006 al CEIP Ferreries de Tortosa.

Dues sessions de formació inicial a les escoles que iniciaran els projectes "puntedu" el curs 06-07, els dies 27 i 28 de juny a Barcelona.

  • Campanyes d'animació a la lectura

PINL (Normalització Lingüística) Dins el programa de normalització vaig organitzar les dues campanyes de suport a l'alumnat de 1r. i 2n. de bàsica de les escoles de l'Hospitalet -anys 1989 i 1990- sota el lema Contes per viure, contes per veure.

La lliga dels llibres: La meva col.laboració ha estat fer la tria dels llibres que els alumnes de cinquè i sisè han llegit en els anys que s'ha organitzat la lliga. Anys 1990, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 i 2006.

  • Assessoraments a d'altres centres

Assessorament al CEIP Pere de Tera de Badalona (20 hores) durant el primer i el segon trimestre del curs) sobre com dinamitzar i organitzar la biblioteca escolar.
Sessió pràctica de treball amb alumnat de l'Escola Baixeras de Barcelona, el 24-10-05
Sessió pràctica de treball amb alumnat de secundària del SES Josep Comas, el 20-02-06
Xerrada per al Claustre de mestres de l'escola Pompeu Fabra de Cunit, sobre lectures per a l'alumnat de cicle mitjà i superior, el dia 22 de febrer del 2006
Sessió pràctica de treball amb alumnat de l'Escola Martí Poch de l'Espluga de Francolí, el 29 de març de 2006
Inauguració de la biblioteca escolar de l'escola Joan XXIII de Barcelona el dia 28-04-06

  • sessions de contes a biblioteques:

He realitzat sessions esporàdiques en diferents dates a les biblioteques següents:

L'Hospitalet: Can Sumarro, Joaquim Costa, Fernández Jurado, Santa Eulàlia, La Florida, Josep Jané, Frederic Mistral i La Bòbila
Barcelona:Matas i Ramis, Vapor Vell i Francesc Candel.
Sant Pere de Ribes: Josep Pla i Manuel de Pedrolo.
Piera, Polinyà, Castellbisbal, Premià de mar, Pineda de mar, Rubí, Terrassa, Santa Perpètua de la Mogoda, Badalona, Sant Sadurní d'Anoia i Sant Joan Despí.

De manera habitual (quinzenalment) he realitzat la sessió de L'Hora del conte a la Biblioteca Popular Can Rosés (Barcelona) durant els anys 1998, 1999 i 2000

  • altres sessions:

Participació en les maratons de contes de L'Hospitalet:

Des de la primera marató organitzada l'any 1996 (12 hores de contes i un drac) fins a la darrera de l'any 2006 he participat com a organitzador i narrador.

Centro Galego de Barcelona
Sessió de narració de contes el dia 14 de novembre de 1998.

Llegendes urbanes: narració per a adults a L'Hospitalet, el juny del 2000.

Primera Trobada de contistes dels Països Catalans, a Pont de Suert, el 1996.
Segona trobada de contistes dels Països catalans, a Pont de Suert, el 1998.

Biblioteques de Calvià (Mallorca) Animació amb infants de les set biblioteques del municipi de Calvià, sobre els llibres de Ciència Ficció. El dia 28 de febrer del 2000.

Col·laboració amb SPOTT
Regularment (cada dos mesos) i durant els anys 1999, 2000 i 2001 he fet sessions de contes als fills de les persones que reben assistència mèdica i atenció psicològica del centre SPOTT de Barcelona.

Premi de Poesia "Andreu Trías" de l'Hospitalet. Participació com a membre del jurat en les edicions dels anys 2003 i 2004

 

tornar a la pàgina principal