Seguiment del Bec de corall senegalès (Estrilda astrild)

Un projecte de: Joan Carles Fernàndez-Ordóñez amb la col·laboració del grup PARUS

El bec de corall senegalès (Estrilda astrild) és, com el nom indica un ocell propi de terres africanes. És molt comú, però, com a ocell de gàbia i els ocells escapats o alliberats han estat capaços de colonitzar algunes àrees del nostre territori. Actualment hi ha poblacions reproductores d'aquesta espècie principalment a la part baixa de les conques del riu Besos i Llobregat i zones costaneres del Maresme. Totes semblen estar en expansió.
Amb l'estudi de les poblacions de bec de corall senegalès es vol arribar a conèixer com es va estenent pel territori, quins hàbitats selecciona per establir-se i altres paràmetres de la seva biologia.
Per fer-ho, es capturen els ocells amb xarxes especials, s'anellen amb una anella "normal", metàl·lica, i amb una anella de plàstic de color. Aquesta segona anella permet la identificació a distància dels ocells i poder obtenir dades sobre els seus moviments sense haver de recapturar-los. Per tal de diferenciar els ocells de les diverses àrees i controlar si hi ha moviments entre poblacions s'utilitzen colors diferents en les anelles de plàstic.
Zona
Localitat
Color
Riu Ripoll
Barberà del Vallès
Blanc
Riu Congost
Llerona
Taronja
Riu Mogent
Vilanova del Vallès
Vermell
Riu Besòs
La Llagosta
Groc
Vallès Orient. interior
Lliçà de Munt
Verd clar
Riu Llobregat
Olesa de Montserrat
Violeta
L'aparició del bec de corall senegalès (Estrilda astrild) al pas del Llobregat per Olesa es produeix el 2005, tot i que ja s'havia detectat un parell d'anys abans al terme d'Abrera (escassos 700 metres riu avall). Actualment hi ha un grup d'una vintena llarga d'individus (entre adults i joves) que no semblen haver-se reproduït, però, al terme.
 
Anellament de becs de corall senegalès (Estrilda astrild)
al terme d'Olesa de Montserrat
Col·locant les xarxes
Traient un bec de corall senegalès de les xarxes
Anellant i mesurant un dels ocells fixeu-vos en el pes: 7,5 grams !
L'ocell a punt de ser alliberat i detall de com queden les dues anelles
 
El bec de corall, un ocell de mida realment petita
S'agrairà que qualsevol observació dels ocells marcats es faci arribar directament a l'autor de l'estudi, J.Carles Fernàndez-Ordóñez, (observacions a qualsevol zona) o a Ocells a Olesa de Montserrat (observacions a la conca del Llobregat).
© Jordi Cerdeira i Ribot (any 3, 2005)