Anelles de PVC en l'estudi dels ocells
Una de les tècniques utilitzades en l'estudi dels ocells és l'anellament d'espècies de mida mitjana i gran amb anelles de PVC. El procés és molt senzill, consisteix en situar a la pota una o diverses anelles amb un codi que es pugui llegir a distància. Això permet que, recollint les lectures efectuades a qualsevol lloc on hagi anant l'ocell, es pugui confeccionar un mapa amb els seus moviments. L'anàlisi del conjunt de les dades aportades per tots els individus marcats d'una mateixa població permeten determinar les seves migracions, controlar la dispersió dels exemplars joves, calcular la seva taxa de supervivència, saber com evolucionen les poblacions, detectar els problemes a què s'enfronten, etc.
 
 


 

 

Un corb marí gros danès a Olesa de Montserrat

 

A principis de desembre d'aquest es va detectar un un corb marí gros (Phalacrocorax carbo sinensis)molt especial prenent el sol al pas del Llobregat pel terme d'Olesa de Montserrat. El què el fa excepcional és que, a diferència del de la fotografia, aquest portava una anella de PVC a la pota esquerra.

A partir del codi de l'anella hem pogut saber la seva procedència i, un cop en contacte amb l'equip d'investigadors que l'ha anellat, hem obtingut el seu historial i algunes dades més.

Historial del corb marí gros
Data
Localitat
Primer control
Darrer control
31/05/1998
Vorsø (Dinamarca)
Anellat com a poll a la colònia de cria.
1998
Vorsø (Dinamarca)
13/06/1998
11/07/1998
2001
Vorsø (Dinamarca)
07/04/2001
18/05/1998
2002
Vorsø (Dinamarca)
18/03/2002
29/06/2002
2003
Vorsø (Dinamarca)
15/04/2003
27/04/2003
2004
Vorsø (Dinamarca)
15/03/2004
27/03/2004
05/12/2005 06/12/2005
Olesa de Montserrat (Catalunya)
Observat al riu Llobregat prenent el sol.
© Fotografia: Eva Solanes
El "nostre" corb marí va ser anellat a Vorsø (Dinamarca) el 31 de maig de 1998 quan encara era un pollet i, per tant, tenia 7 anys d'edad quan va aparèixer per Olesa. Diu que és una femella i que ha estat controlada els anys 1998, 2001, 2003 i 2004 a la colònia de Vorsø (hi ha la colònia de cria de corbs marins més important de Dinamarca). Fins ara, no es tenien dades dels seus viatges, però amb la nostra observació constatem que ha fet un viatge de, com a mínim, els 1.700 quilòmetres que separen Olesa de Vorsø.
 

 
El corb marí gros és un ocell hivernant a Catalunya. Arriba des de les seves zones de cria al nord d'Europa principalment a l'octubre i s'està entre nosaltres fins al març per tornar cap al nord a criar. El nombre de corbs marins hivernants deu voltar els 9.000. Es reparteixen per les zones costaneres, rius i pantans interiors i són especialment abundants a les costes tarragonines i als pantans de les comarques de Lleida.
 
A Dinamarca hi cria aproximadament un 30% de la població europea de corb marí gros (entre 36.000 i 42.000 parelles) repartides en unes 50 colònies (gairebé un 30% de la població nidificant europea). Fins al 1980 els corbs marins es caçaven i es destruïen els nius. La seva població era molt baixa (el 1971 no sobrepassava les 250 parelles). Un cop aprovada la seva protecció, l'espècie es va anar recuperant a gran velocitat fins a començar a ocasionar problemes, principalment a les piscifactories i zones de pesca. Actualment, la seva població està estabilitzada gràcies a un estricte control per part de l'administració que impedeix l'establiment de noves colònies de cria i limita el creixement de les actuals.
 

Riu Llobregat al pas per Olesa de Montserrat

El riu Llobregat és un dels principals cursos fluvials de Catalunya. Té un elevat nombre d'afluents i manté un cabal important d'aigua, fins i tot durant l'estiu. Neix a la serralada Pre-Pirinenca i desemboca al Mar Mediterrani, a l'alçada de Barcelona, formant una petita però important zona humida: el delta del Llobregat.

Olesa de Montserrat: És un poble d'uns 25.000 habitants situat als peus del massís de Montserrat i al costat esquerra del riu Llobregat. Es troba a uns 25 Km de la costa mediterrània i de la ciutat de Barcelona. En aquest punt el riu Llobregat es troba en el seu curs baix i les aigües són lentes, amples i amb zones de considerable profunditat que aprofiten els corbs marins per a pescar.

 
 

L'illa de Vorsø

Es troba a la costa est de Jutlàndia (Dinamarca continental), a l'interior del Fiord de Horsens. Aquesta illa d'unes 60 Ha de superfície va ser declarada reserva natural el 1928. Actualment hi ha la colònia més important de corbs marins de Dinamarca amb uns 5.000 exemplars adults. Des del 1977 s'hi duen a terme campanyes d'anellament de polls de corb marí (s'han anellats 13.000 exemplars fins al 2005). Actualment, s'anellen 349 polls cada any i la base de dades generada ha permès realitzar importants estudis sobre migració, supervivència, evolució de poblacions, etc. d'aquesta espècie.

 
 

A Denish great cormorant in Olesa de Montserrat (Catalonia)

In December of 2005 was detected a great cormorant (Phalacrocorax carbo sinensis) with a PVC ring in Olesa de Montserrat, It was sunbathing at Llobregat river. After reading this PVC ring and sending facts, we have received news about "our" cormorant. Now, we know that it's a female and was ringed in 1998 when it was a chick in a Vorsø's colony (Denmark). It's seven years old and it has travelled 1700 Km to arrive at Llobregat river. This is the first time that this ringed great cormorant has been seen outside Vorsø.

Olesa de Montserrat: City with 20.000 p. in Catalonia (NE of Iberian Peninsula). It's 25 Km to Barcelona (the capital of Catalonia) and to the Mediterranean sea coast, bottom of Montserrat Mountain and at the left side of Llobregat river. Llobregat river it's one of the biggest river of Catalonia and, in winter, the greats cormorants are commons in the medium and lower watercourse and in the dams of this river.

Vorsø: Is a little island of 60 Ha in the Est coast of Jutland (continental Denmark), in Horsen's fiord. It's a wildlife reserve since 1928 and has the most important colony of great cormorant of Denmark. The cormorant's chicks are being ringed since 1977 and it's a reference site for the study of this specie.

© Jordi Cerdeira i Ribot (any 3, 2005)



 

 

Del Zoo a Olesa, el viatge d'un jove Bernat pescaire

A principis d'abril del 2006, es va detectar la presència d'un jove de Bernat pescaire (Ardea cinerea)que duia una anella de PVC de color groc a la pota dreta. Un cop llegida i enviades les dades, va resultar que havia estat anellat com a poll al Parc Zoològic de Barcelona.
Els Bernats pescaires del zoo

Al zoo de Barcelona, just entre les instal·lacions dels óssos i les dels primats, hi ha una colònia de Bernats pescaires on, cada any, hi crien amb èxit força parelles. Els ocells, completament salvatges, van i venen lliurement. Volen fins a rius, rieres i altres zones humides dels voltants de Barcelona per alimentar-se o es queden al zoo a veure si poden arreplegar del menjar dels pelícans i d'altres animals. Al parc zoològic hi troben la protecció que els faltaria al medi natural (no hi ha animals que els ataquin i la gent els deixa tranquils en pensar-se que són animals captius).

El programa d'anellament

Com passa a les colònies de cria més "normals" (situades en boscos de ribera, embassaments o aiguamolls), els Bernats pescaires joves abandonen la zona quan es fan grans (els pares han de tornar a criar i no els hi volen) i, per estudiar on van a parar, des de fa uns anys es porta a terme un programa en què es marquen alguns dels polls de les colònies de tot Catalunya amb anelles de colors. Així es poden estudiar els seus desplaçaments.

La història del Bernat pescaire d'Olesa

Aquest ocell va ser anellat el 17 d'agost del 2005 al Zoo de Barcelona. Havia nascut en un dels nius de la colònia i ja tenia dos mesos d'edat. Com que no es poden diferenciar mascles i femelles pel plomatge, s'han de fer anàlisis als ocells per determinar-ne el sexe: en aquest cas es tracta d'un mascle. El jove Bernat pescaire va continua voltant pel Zoo fins que un bon dia va desaparèixer. No se n'havien tingut més notícies fins que, el dia 1 d'abril de 2006, va ser vist reposant en un pollancre a l'Areny de Vilapou, a la ribera del Llobregat al pas per Olesa de Montserrat. Des de llavors va anar apareixent intermitentment i, des de finals de setembre del 2006, sembla que ha adoptat definitivament l'Areny del Molí com a àrea fixa de residència.

No és pas l'únic Bernat que podrem veure al riu, però al portar l'anella de PVC, si que és l'únic del que en sabem vida i miracles...

Historial del Bernat
Data
Localitat

17/08/2005 (anellament)

Parc zoològic de Barcelona
Abr., Set., Oct., Nov. - 2006

Areny del Molí (Olesa de Montserrat.)

Gen., Feb., Mrç., Ago. - 2007
Nov., Des. - 2008

Fotografies

© Fotografia: Josep García (Agost-05) © Fot.: Jordi Cerdeira (Abril-06) © Fot.: Jordi Cerdeira (Novembre-06)
Totes les fotografies corresponen al mateix exemplar. Observeu com ha anat cambiant d'aspecte a mida que passa el temps. A la darrera fotografia (novembre) presenta un plomatge típic d'ocell de segon hivern amb les "espatlles" i unes amplies franges sobre l'ull de color negre. Les plomes de les ales i parts dorsals tenen un color més gris-blavós i el bec comença a agafar els tons taronjosos que caracteritzen als adults .
© Jordi Cerdeira i Ribot (any 5, 2007)



 

 

eXTReMe Tracker