OCELLS d'ESPAIS OBERTS
de mida mitja i grossa
a Olesa de Montserrat


 

 

 

 
Perdiu

© Fotografia: Oiseau.digi.free

Alectoris rufa

Alçada: 32 - 35 cm.

Presència: Resident.

Alimentació: Granívora.

Hàbitat: Zones obertes.

Identificació: Per la mida i colors no les confondrem amb cap altre ocell de la zona. El cant del mascle també és una bona manera de detectar-les.

Comportament: Com a bons ocells de costums terrícoles, les perdius prefereixen córrer a alçar el vol. Quan han de fugir realitzen curtes volades molt sorolloses seguides de llargues planejades.
 
CATALUNYA: Present arreu del país tot i (o gràcies) a la intensa pressió cinegètica.
 

OLESA DE MONTSERRAT: Sotmesa a una pressió inaguantable deguda a la caça, es mantenen les seves poblacions (?) gràcies a les repoblacions. En veurem a Puigventós. Fàcilment després de les repoblacions, cada cop menys a partir de l'inici de la caça.

Faisà

© Fotografia: Bavarianbirds

Phalsianus colchicus

Amplada d'ales : 62 - 68 cm.

Alçada: 55 - 90 cm (cua de 20 a 45 cm).

Presència: Resident.

Alimentació: Grans insectes, ocellets, rèptils, micromamífers, etc.

Hàbitat: Zones forestals amb espais oberts on alimentar-se.

Identificació: Per les dimensions i la llarga cua no la confondrem amb cap altre ocell. Especialment en el cas dels mascles, de coloració espectacular.

CATALUNYA: Au al·lòctona (introduïda per motius cinegètics) que ha arribat a crear veritables poblacions en algunes àrees de Catalunya.

 

OLESA de MONTSERRAT : Tots els exemplars del terme provenen de les repoblacions fetes pels caçadors. No es pot considerar que tingui una veritable població establerta tot i que s'ha confirmat la seva reproducció al terme. En veurem a Puigventós.

Enganyapastors
Siboc
   
Caprimulgus europaeus rufa Caprimulgus ruficollis
Amplada d'ales : 52 - 58 cm Amplada d'ales : 60 - 65 cm
Alçada: 24 - 28 cm Alçada: 30 - 34 cm
Presència: Estiuenc (abril - octubre)
Alimentació: Insectívor.
Hàbitat: Espais oberts i petites pinedes o bosquines fluvials.

© Fotografia: Miguel Rouco

© Fotografia: Nigel Blake

 
Identificació: De cap gros i ales llargues i estretes, el problema és distingir l'enganyapastors del siboc (també present al terme, però escassíssim com a reproductor). El collar de color rovell del siboc és el seu tret característic, però és gairebé un miracle arribar a veure'l mentre vola al capvespre. L'absència de taques blanques a cua i ales també permet diferenciar les femelles dels enganyapastors (mascles d'aquesta espècie i mascles i femelles de siboc si que en tenen). La solució al problema és poder sentir el cant, molt diferent entre ambdues espècies.
 
Comportament: Degut als seus hàbits nocturns, és freqüent trobar enganyapastors o sibocs aturats al mig dels camins que es queden ben quiets al ser enlluernats pels llums dels automòbils. La seva enorma boca els serveix com a xarxa per capturar insectes mantenint-la oberta mentre volen.
 
CATALUNYA: Trobem l'enganyapastors per gairebé tot el territori, des del Pirineu fins a la costa tarragonina. El siboc només ocupa la meitat sud de Catalunya.
 
OLESA de MONTSERRAT : Sense ser abundant, és més comú l'enganyapastors que el siboc. Podrem veure ambdues espècies al capvespre d'estiu a les zones riberenques.
Puput

© Fotografia: Fagelvägen

Upupa epops

Amplada d'ales: 44 - 48 cm.

Alçada: 25 - 29 cm.

Presència: Estiuenc (març - setembre).

Alimentació: Insectívor.

Hàbitat: Espais oberts amb arbres.

Identificació: Colors, mida i, sobretot, cresta les fan inconfusibles. Reclam característic.
 
Comportament: Cria en forats a arbres, fet que els crea molts problemes pel fet que cada cop són més escassos els arbres prou vells per a tenir-ne.
 
CATALUNYA: present a tot el País, tot i que els seus efectius disminueixen clarament.
 

OLESA DE MONTSERRAT: En descens. En veurem a les vinyes dels volts de Can Llimona.

Abellerol

© Fotografia: Delta del Po

Merops apiaster

Amplada d'ales: 36 - 40 cm.

Alçada: 26 - 29 cm.

Presència: Estiuenc (abril - setembre).

Alimentació: Insectes voladors.

Hàbitat: Espais oberts amb talusos on fer els nius.

Identificació: Cap altre ocell té la seva combinació de colors. Veu molt caraterística que permet detectar-los ràpidament mentre volen.

Comportament: Construeixen el niu fent una galeria als talussos. A la primavera és fàcil observar-los excavant incessantment. S'alimenten principalment de vespes i abelles a les que treuen primer el fibló colpejant-les contra la branca on reposen.

 
CATALUNYA: Espècie típicament d'espais oberts i secs. Prou comú arreu, a excepció de les àrees pirinenques.
 

OLESA de MONTSERRAT : Petites colònies en alguns talussos fluvials o no. Grups nombrosos (>30 individus) que s'apleguen al riu a finals d'estiu. En veurem a l'Areny del Molí, a la zona de la resclosa, volant i sobre els cables elèctrics.

 
Cogullada

© Fotografia: Fagelvägen

Galerida cristata

Alçada: 17 - 19 cm.

Presència: Resident.

Alimentació: Granívor/insectívor.

Hàbitat: Espais ben oberts i més haviat secs.

Identificació: El plomall sempre visible (tan si el manté aixecat, com si l'aplana) junt amb una veu característica són els dos trets que ens permetran diferenciar-les de cotolius o altres alàudids. L'excepció és la cogullada fosca (pràcticament indistingibles a distància, sinó els sentim la veu).
 
CATALUNYA: Present a tot el país, excepte les zones més muntanyoses.
 

OLESA DE MONTSERRAT: Molt escasses al terme. En podem veure a les Illes o als solars de la zona industrial de Can Vinyals.

Merla blava

© Fotografia: Arthur Grosset

Monticola solitarius

Alçada: 21 - 23 cm.

Presència: Resident.

Alimentació: Grans insectes i petits rèptils.

Hàbitat: Espais ben oberts i més haviat secs.

Identificació: El mascle és totalment blau amb les ales més fosques que la resta (tot i això, alerta perquè segons la llum pot semblar negrós). La femella és marronosa, amb les parts ventrals clares i ratllades de fosc. Ambdós tenen un bec llarg que els dóna un perfil força característic.
 
Comportament: Acostumen a situar-se en punts molt visibles dalt de pedres, arbusts, etc. des d'on poder observar els voltants en busca de preses.
 
CATALUNYA: De distribució mediterrània, en trobarem a totes aquelles zones rocalloses que no siguin especialment fredes. Defuig les àrees pirinenques.
 

OLESA de MONTSERRAT : En veurem, amb sort, a la zona de Puigventós o a la zona de la Puda, sempre en ambients rocallosos.

 
Garsa creuera

© Fotografia: Pedro Holgado

Lanius meridionalis

Alçada: 22 - 26 cm.

Presència: Resident.

Alimentació: Grans insectes i rèptils, ocells i mamífers de mida petita.

Hàbitat: Espais ben oberts amb arbres o arbusts on poder fer el niu i des d'on buscar preses.

Identificació: Mida considerable, cap gros amb antifaç negre, cua llarga, taques blanques a les ales i bec poderós. Difícil de confondre.
 
Comportament: Tot i ser uns grans depredadors (a l'hivern capturen ocells de la mida de les caderneres o ratolins), no disposen d'urpes efectives per a subjectar-los i poder-los trossejar. Per això empalen les captures en espines d'arbres i arbusts per ajudar-se.
 
CATALUNYA: De distribució irregular, les seves poblacions estan disminuint de forma preocupant.
 

OLESA de MONTSERRAT : Molt escàs i en clara regressió. En perill. En podem veure a la zona del Pla del Fideuer.

Capsigrany

© Fotografia: Bavarianbirds

Lanius senator

Alçada: 17 - 19 cm.

Presència: Estiuenc (abril-setembre).

Alimentació: Grans insectes i petits rèptils.

Hàbitat: Zones arbustives amb arbres dispersos.

Identificació: El cap gros amb bec poderós, l'antifaç negre, el marró teula del cap, les taques blanques de les ales i el costum de situar-se en talaies molt visibles el fan fàcil d'identificar.

 
Comportament: Pot utilitzar (tot i que de forma més ocasional que altres membres de la seva família) les espines dels arbusts per empalar i guardar preses.
 
CATALUNYA: Present a tot el País. També pateix, com la resta dels ocells d'aquesta família, una important disminució d'efectius.
 

OLESA de MONTSERRAT : Freqüent, tot i que en algunes zones n'ha baixat el nombre. En veurem als volts del Pla del Fideuer.

Corb

© Fotografia: IVN

Corvus corax

Amplada d'ales: 115 - 130 cm.

Alçada: 54 - 67 cm.

Presència: Resident.

Alimentació: Grans insectes i petits rèptils.

Hàbitat: Espais ben oberts i més haviat secs.

Identificació: Totalment negre i de mida important. Només la cornella (que no es present a Olesa) s'hi podria confondre, però és més petita, de bec no tan corpulent i de cua no tan cuneïforme.
 
CATALUNYA: Present a tot el país, especialment a les zones més abruptes. Les seves poblacions, però, estan en descens.
 

OLESA de MONTSERRAT : Hi ha tres exemplars que fa uns anys que volten per la zona alta del terme tot l'any. Antigament havia criat a la riera de St. Jaume.

© Jordi Cerdeira i Ribot (any 4, 2006)