RAPINYAIRES NOCTURNS
a Olesa de Montserrat

No s'indiquen punts concrets on observar-los per evitar-hi molèsties excessives



 

 

 

Mussol

© Fotografia: Miguel Rouco

Athene noctua

Amplada ales: 55 cm.

Alçada: 25 cm.

Pes: 160 - 205 gr.

Presència: Resident.

Alimentació: Insectes, petits rèptils i micromamífers.

Hàbitat: Espais obertes i àrees agrícoles.

Identificació: Cap gros i molt arrodonit, potes llargues, mida petita i grans ulls grocs. Molt curiós, fa un típic moviment de balanceig amb el cap quan l'intriga alguna cosa. Els crits que pot fer són molt variats.
 
Identificació: Tot i ser un rapinyaire nocturn, sovint està actiu durant el dia. Al capvespre o els dies ennuvolats el podrem observar sense problemes dalt dels pals de telèfon o en altres talaies naturals.
 
CATALUNYA: És el rapinyaire nocturn més abundant, tot i que està experimentant un important descens de les seves poblacions degut a la seva dependència dels espais agrícoles tradicionals. El trobarem a tot el País a excepció de les zones de muntanya.
 

OLESA de MONTSERRAT: En descens degut a la urbanització de les vinyes. Tot i això encara és el rapinyaire més freqüent del terme.

Cabrota

© Fotografia: Internatura

Strix aluco

Amplada ales: 85 - 100 cm.

Alçada: 40 cm.

Pes: 440 - 555 gr.

Presència: Resident.

Alimentació: Micromamífers i ocells.

Hàbitat: Zones arbrades.

Identificació: Mida considerable, forma molt arrodonida i ulls completament negres. Cant amb una nota tremolosa típica.
 
Identificació: Aquesta espècie pot ser molt agressiva en la defensa del seu niu i polls. Cal evitar d'aproximar-s'hi en època de cria.
CATALUNYA: Típic de les zones forestals, el trobarem per tot el país sempre que hi trobi arbres on nidificar i amagar-se. La reforestació del territori està afavorint les seves poblacions.
 

OLESA de MONTSERRAT: Es mantenen, com a mínim, dues parelles dins del terme.

Mussol banyut

© Fotografia: Bavarianbirds

Asio otus

Amplada ales: 90 - 100 cm.

Alçada: 35 - 40 cm.

Pes: 260 - 435 gr.

Presència: Resident.

Alimentació: Micromamífers.

Hàbitat: Zones arbrades.

Identificació: De silueta allargada. Alerta amb el típics "plomalls" que pot mantenir abaixats. L'iris és taronja i les ales, en vol, són llargues i estretes.
 
Identificació: Molt silenciós (canta durant poc temps), passa molt desapercebut. La millor opció per detectar-lo és sentir els crits que fan els polls per denar menjar als pares quan encara no volen.
CATALUNYA: Presenta una distribució molt irregular per tot el territori. necessita de la presència d'arbres, però s'adapta a tot típus d'hàbitats.
 

OLESA de MONTSERRAT: Falten dades sobre aquesta discreta espècie. Només en podem asseguran la presència d'adults cantant a un parell de punts del terme.

Duc

© Fotografia: Bavarianbirds

Bubo bubo

Amplada ales: 160 - 190 cm.

Alçada: 60 - 75 cm.

Pes: 1.500 - 4.200 gr.

Presència: Resident.

Alimentació: Ocells i mamífers de mida mitjana.

Hàbitat: Principalment, espais obertes per caçar amb zones rocalloses properes on criar, però s'adapta fàcilment si disposa de preses i algun punt on criar.

Identificació: Cap altre rapinyaire nocturn assoleix les seves dimensions. És corpulent, pot aixecar "orelles" i té l'iris taronja. El cant és característic i l'emet durant tot l'hivern.
 
Identificació: Els ducs ataquen i depreden altres rapinyaires nocturns i, sobretot, adults i polls dels diurns. Falcons i àligues, a la vegada, fan el mateix amb els polls dels ducs, si els troben.
CATALUNYA: El podem trobar per tot el país. Molt adaptable i més tolerant del què sembla amb la presència dels humans, des de què s'ha deixat de perseguir, està experimentant una important recuperació de les seves poblacions.
 

OLESA de MONTSERRAT: Com a mínim, dues parelles dins del terme municipal estricte. Més infromació.

Xot

© Fotografia: Brinzal

Otus scops

Amplada ales: 55 - 65 cm.

Alçada: 16 - 20 cm.

Pes: 60 - 135 gr.

Presència: Estiuenc (abril-setembre).

Alimentació: Insectes i petits rèptils.

Hàbitat: Espais obertes i àrees agrícoles.

Identificació: Cant característic (alerta a no confondre'l amb el crit del tòtil, un gripauet). Mida petita i figura allargada. Pot aixecar les "orelles". Iris groc. En vol, ales llargues i clares per sota.

 
Identificació: Sovint nidifica en construccions (sempre a zones rurals o molt ajardinades) i caça prop dels fanals per capturar els insectes nocturns que atrauen.
CATALUNYA: Present a tot Catalunya, és típic de masses forestals, especialment caducifòlies. La seva població està en descens, probablement per l'abús de pesticides en l'agricultura i per problemes a les àrees d'hivernada.
 

OLESA de MONTSERRAT: En perill. Una parella ha mantingut un territori i probablement ha criat al nucli urbà després d'uns anys en què havia desaparegut de l'interior del nucli urbà (fa 5 anys hi nidificaven 3 parelles). També queda alguna parella al medi natural.

Òliba

© Fotografia:Jordi Bas

Tyto alba

Amplada ales: 80 - 95 cm.

Alçada: 33 - 39 cm.

Pes: 160 - 205 gr.

Presència: Resident.

Alimentació: Micromamífers, petits ocells i grans insectes.

Hàbitat: Espais obertes i àrees agrícoles.

Identificació: És l'únic mussol que té uns colors tan clars. Cara característica amb disc facial blanc i ulls completament foscos. Crit molt característic.

Identificació: Les òlibes tenen els plomes de les ales acabades en una mena de borrissol que fa que no facin gens de soroll en volar. Això els permet capturar els micromamífers sense que les sentin aproximar-se.

CATALUNYA: En trobarem per tot el país, a excepció de les zones de muntanya.
 

OLESA de MONTSERRAT : Només hi ha dades antigues d'un parell d'exemplars a punts diferents del terme.

 

© Jordi Cerdeira i Ribot (any 4, 2006)