OCELLS de RIBERA
i de mida mitja
a Olesa de Montserrat
 
Cabusset
Cames-llargues
Gamba verda
Martinet menut
Becadell
Valona
Xivita
Gamba roja
Abellerol

 



 

 

Blauet
 
Nom científic: Alcedo athis
Alçada: 17 - 20 cm
Presència: Tot l'any.
Alimentació: Peixets i invertebrats.
Hàbitat: Zones fluvials.

© Fotografia: Bavarianbirds

 
Identificació: Inconfussible pel blau intens del seu plomatge. Normalment el sentirem abans (escoltar so) i podrem veure'l volant ràpidament com una gúspira blava.
Comportament: Si tenim la sort de descobrir-lo parat en una canya o en una branca sobre el riu o el canal, potser podrem veure'l pescant: Es llança en picat a l'aigua i en surt amb un peixet o un altra presa al bec. És molt espectacular.
CATALUNYA: Present a tot el país. Sembla que l'espècie es recupera gràcies al millor estat de l'aigua dels rius. A l'hivern arriben exemplars del nord que es poden instal·lar en qualsevol punt amb aigua i preses.
 

OLESA de MONTSERRAT: 3 parelles segures al tram de riu olesà. En veurem a l'Areny de Vilapou, volant ràpidament sobre l'aigua.

Corriol petit
 
Nom científic: Charadrius dubius
Amplitud ales: 35 cm
Alçada: 15 - 18 cm
Presència: Estiuenc (març-setembre)
Alimentació: Invertebrats.
Hàbitat: Riberes i platges amb còdols

© Fotografia: Felip Alcon Bel

 
Identificació: Típicament distingibles pel crit d'alerta que emeten. Físicament, només s'assemblen al corriol gros i al camanegre (ambdós únicament a zones litorals). Els distingirem per no tenir cap franja blanca a les ales quan volen i per les potes rosades (no taronjoses o negres), el bec completament negre i l'anell groc al volt dels ulls dels adults.
Comportament: Durant l'època de cria els adults críden l'atenció de qualsevol amenaça pel seu niu fent veure que no poden volar bé. Si el depredador els segueix, l'allunyen del niu i al final marxen volant deixant-lo amb un pam de nas.
CATALUNYA: Espècie molt extesa tant per les zones litorals, com per les vores de rius i embassaments que satisfan els seus requeriments ecològics. Sembla haver augmentat de nombre gràcies a la major qualitat de les aigües.
 

OLESA de MONTSERRAT: 5 parelles al nostre tram de riu. Sembla estar en descens per la desaparció de zones de còdols que són ocupades per la vegetació. En veurem a l'Areny del Molí. Cridant i fugint des de les platges amb còdols

Xivitona
 
Nom científic: Actitis hypoleucos
Amplitud ales: 35 - 39 cm
Alçada: 18 - 20,5 cm
Presència: En pas, hivernant.
Alimentació: Invertebrats.
Hàbitat: Zones de ribera

© Fotografia: Miguel Rouco

 
Identificació: Fàcil d'identificar per la seva mida petita, el seu coll no gaire llarg, la combinació de blanc i bru i el característic moviment de balanceig de la part posterior del cos amb que acompanya els seus moviments. Veu també molt caracterísitca i franja blanca a les ales quan vola.
CATALUNYA: Espècie comuna durant els seus moviments migratoris i divgants per totes les vies fluvials i zones humides del país. Com a nidificador és molt més escàs i localitzat en algunes riberes interiors.
 

OLESA de MONTSERRAT: Individus en pas que romanen més o menys temps a la ribera del Llobregat. En podem veure a l'Areny del Molí, a la zona de la resclosa.

 

© Jordi Cerdeira i Ribot (any 2, 2004)