ELS GRÀFICS

 

Què són?

 

Els grŕfics poden ser de molts tipus (les fotografies, els esquemes, els dibuixos, els diagrames i els mapes) normalment complementen al contingut del text.

 

Vols saber més?:

 

Les fotografies et permeten representar la realitat d'una manera senzilla i fiable.

Els esquemes permeten representar una informació resumida d'una forma clara. Són molt útils per a representar relacions de resultats. Els esquemes permeten captar la informació d'una manera rŕpida. Hi ha esquemes horitzontals o verticals (en arbre). A continuació hi ha un exemple d'esquema vertical.

Els dibuixos permeten representar idees i conceptes de manera senzilla (ja saps la dita, "una imatge val més que mil paraules").

Els diagrames permeten mostrar dades numčriques i posar de manifest canvis, tendčncies, relacions, etc. De manera semblant a les taules, els diagrames permeten donar gran quantitat d'informació d'una manera compacta, precisa i eficient. Uns diagrames ben fets fan que el lector s'interessi per les dades (i li fan venir ganes de llegir el text) i donen credibilitat a les afirmacions que es fan en el text.

Els diagrames han de ser coherents i senzills, sense complexitats de formes i colors i sense informació redundant, ha de reflectir la realitat i no es presti a confusió.

Important que els colors o les trames dels diferents elements del diagrama es diferenciďn convenientment entre si i respecte al fons.

Hi ha diferents tipus de grŕfics i diagramesr. A continuació tens alguns.

Els diagrames de línies permeten mostrar tendčncies i també visualitzar les diferencies entre els punts mesurats i la corba (o recta) que els ha de representar.

Els diagrames de dispersió mostren la correlació entre dues variables i s'empren per a representar gran nombre de valors. Cada punt ve representat per un símbol. Tots els punts d'una mateixa sčrie fan servir el mateix símbol.

Els diagrames d'ŕrees representen la tendčncia dels valors a mesura que avança el temps i permeten la comparació entre categories.

Els diagrames de barres (també anomenats histogrames) permeten representar i comparar quantitats. Poden representar-se en columnes o en fileres i poden ser en tres dimensions (una magnitud és funció de dues variables). Totes les barres han de tenir la mateixa amplada.

Quan interessa representar composicions percentuals es fan servir els diagrames de barres de percentatges. Fixa't en els exemples que hem posat de diagrames de barres; les dades són les mateixes en tots dos diagrames perň en un hi ha els valors reals i en l'altre les proporcions que agafa cada valor respecte al total del trimestre.

Els diagrames tipus pastís ens mostren també el percentatge que té cada valor dins del conjunt total, representat pel cercle complet. Els diagrames pastís són adequats quan no hi ha gaires components i interessen molt més les proporcions que les quantitats exactes. No són adequats quan es volen comparar les parts de dues o més totalitats.

 

Font: http://crabi.upc.edu/temes/pfc/grafic.html

 

EXERCICI

Relaciona les dues imatges: