Introducció a la manipulació d'imatges amb GIMP
Inici Tractament de la imatge Seleccionar Modes de color i tipus d'arxiu Text i capes

Modes de color:

Quan es fa una fotografia digital, la càmera genera un arxiu, normalment de tipus .jpg. Quan s'obté però una imatge d'un escànner, convé saber amb quin mode de color s'ha de treballar i en quin tipus d'arxiu cal desar la imatge obtinguda.

Anant a la finestra principal a
Fitxer / Crea / Escàner-càmera , es pot obtenir una imatge com la de la figura, d'un escànner. Convé desar-la inicialment en el tipus d'arxiu de més resolució: .xcf, el propi de GIMP.

L'arxiu .xcf està en mode RGB, que vol dir que cada píxel té definits els tres colors bàsics (vermell, verd i blau) en una escala de 0 a 255.

Anant a la finestra de la imatge a
Imatge / Mode es poden triar altres dos modes de color: l'indexat , que treballa amb una paleta de 256 colors i l'escala de grisos, que dona bona qualitat però en blanc i negre.

A la dreta tenim la mateixa imatge anterior pero en escala de grisos.

Si voleu fer proves amb la imatge treta d'un escànner, la podeu obtenir aquí
en format .xcf (grandària 556 KB) i transformar-la en els modes indexat i escala de grisos, observant la diferent grandària de cada arxiu i la qualitat de la imatge.

 

 

Tipus d'arxiu:

Obrint la imatge obtinguda en format .xcf i anant a la finestra de la imatge a
Fitxer / Anomena i desa / Seleccioneu el tipus de fitxer , podeu veure tots els tipus d'arxiu amb els que treballa el GIMP.

Els més interessants són els que donen màxima qualitat com xcf (GIMP) o bmp (mapa de bits de Windows) o els que donen una bona qualitat amb una mínima grandària d'arxiu com jpg o gif, que són habituals en les pàgines web.

La imatge de la dreta està en format gif.
Amb la imatge obtinguda abans podeu fer els diferents tipus d'arxiu i observar les diferències.