Les sondes Pioneer 10 i 11 Tornar a inici

El 2 de març de 1972 va ser llançada des de Cap Cañaveral la sonda espacial Pioneer 10 i l' 11 d'abril de 1973 la Pioneer 11.

Ambdues sondes havien de fer observacions dels planetes gegants Júpìter i Saturn i després, aprofitant l'impuls gravitatori d'aquests planetes, sortir del Sistema solar i continuar indefinidament el seu viatge cap a l'espai profund.

Entre els anys 80 i 90 les sondes van complir la seva missió i van anant exhaurint la seva energia: el 30 de setembre de 1995 la Pioneer 11 va deixar de transmetre dades de telemetria, l'agost de 2000 encara funcionava el detector de radiació de la 10.

Encara però hem tingut alguna feble senyal de la Pioneer 11 el 22 de gener de 2003.

El que va fer famoses a aquestes sondes va ser que portaven una placa d'alumini i or, creada per Carl Sagan i la seva esposa Linda, amb la pretensió de ser un missatge per possibles intel·ligències extraterrestes que poguessin trobar-les més enllà del Sistema Solar.

Es poden remarcar alguns aspectes de la placa:
- Les figures humanes, prenent com a referència la silueta de la pròpia sonda.
- La figura dels dos cercles de dalt a l'esquerra, que representa la diferència d'energia entre dos nivells de l'electró de l'hidrogen. La línia entre els dos cercles representa la longitud de l'ona de la radiació associada a la transició entre els dos nivells. Vol representar una unitat de longitud i alhora de temps, tenint en compte la velocitat de la llum.
- Les dues marques de més a la dreta representen l'alçada de la dona, en aquesta unitat de longitud.
- Les línies radials representen 14 púlsars visibles des de la Terra amb la seva freqüència de pulsació representada en el sistema binari.
- La representació de baix és el Sistema Solar, amb les distàncies relatives dels planetes, també en binari i una marca indicant el planeta Terra.