corpus literari
Hac Mor, Carles
biografia
obra
documentació
links
obres en català

 

[index]

 

Biografia


Carles Hac Mor (Lleida 1940). Nom amb el qual és conegut l'escriptor Carles Hernández i Mor. En poesia i narració destaquen, pel seu caire no naturalista, Tu'm és no'ms (1977), Anar i tornar (1979, amb Eugènia Balcells), Agoc (1981), De tranuita (1983), Un pedrís de mil estones (1992) i S'ha rebentat l'hospici (1992). Ha conreat gèneres d'invenció personal, com ara l'escalaborn, la paraparèmia i l'hiposeptimí. Del 1973 al 1975 practicà l'art conceptual amb el Grup de Treball. Durant els anys setanta i vuitanta cofundà les revistes d'art i poesia "Tecstual", "Ampit" i "L'avioneta", i n'impulsà d'altres. Ha col·laborat en realitzacions cinematogràfiques i en nombroses revistes, com també en diaris ("El País", "Diari de Barcelona"). Premi Espais a la Crítica d'Art 1988, ha escrit centenars de textos per a catàlegs d'exposicions i practica l'acció artística. Ha publicat també assaigs sobre teoria de l'art, com Ut poesis pictura (1988), i de les lletres, com La comèdia d'un incest (1989). Ha continuat la seva obra amb els llibres de poesia La mà a l'ombra (1990), S'ha rebentat l'hospici (1992), Un pedrís de mil estones (amb E.Xargay, 1993), El desvari de la raó (1995) i Epítom infra nu o no: ombres de poemes de Marcel Duchamps (amb E.Xargay, 1997), la novel·la La fi del món (1994), l'obra dramàtica Llevant, pluja al davant (1990) i com a coautor, el guió televisiu Càpsula poca-solta (1998). El 1998 rebé el premi Joan Fuster d'assaig pel llibre Despintura del jo (1998).

Obra

De tranuita (Stàbat bis)

De tranuita (Stàbat bis) forma part d’un conjunt de textos experimentals. És la ciutat zonificada, megalòpoli, un clot on aflueixen les coses i les persones més vils. Carrers estrets, un desordre d’autopistes, barraques, clavagueres a cel obert per on s’escorren le simmundícies. Els personatges són al mateix temps sedentaris i nòmades. Parlen d’una presència estrangera que ha desencadenat la persecució. Enmig d’aquest paisatge, hi ha dos indrets amb una forta càrrega simbòlica: una gran esplanada on se celebra un mític festival anual de predicadors, i una plaça fortificada, davant la qual es congrega una gernació. La gent es revolta contra els predicadors, ningú no accepta predre’n el relleu per contnuar el ritual. Però l’assalt a la fortificació tampoc s’arriba a produir mai.

Documentació

Article publicat a “La Vanguardia” el 09/10/02 per Víctor Sunyol

En la selva con Hac Mor

Algo debe estar pasando en el sector de la edición cuando autores con una presencia regular en el mundo editorial convencional ofrecen títulos a pequeñas empresas de distribución restringida, casi sin presencia en los medios, como lo es especialmente Emboscall Editorial, un taller de edición artesanal que lleva unipersonalmente Jesús Aumatell desde Vic (él mismo vende sus productos en el mercado semanal de artesanos). Así, después de Carlos Vitale, Antoni Clapés o los premios Carles Riba, Enric Casasses y Pep Rosanes-Creus, llega al catálogo de este taller de libros el indiscutible (aunque –y quizá por eso– discutido) clásico de la literatura catalana contemporánea Carles Hac Mor (Lleida, 1940). Y lo hace con una obra nada marginal (¿y cuál lo es en un verdadero creador?). Se trata de Cabrafiga, un poema de 38 páginas que va alargando sus versos paulatinamente, desde los casi monosílabos a aquellos que ocupan toda la línea, como en una emulación de su propio discurrir y construirse.
Al igual que en toda la obra del poeta, entrar en Cabrafiga es entrar en una selva. Según como se adentre en ella, el lector explorador puede ser sobrepasado por la naturaleza exuberante y verse incapaz de ubicarse en ella y de ser consciente del lugar, ya sea por saturación de estímulos o por desconocimiento del lenguaje con que éstos le llaman. Pero el explorador atento descubrirá cada una de las partes, será capaz de trazar el mapa de su recorrido y de captar a través de él el conjunto del territorio.
La imagen de la selva no es gratuita hablando de Carles Hac Mor. En la solapa del libro él mismo se define como “grafomaniaco”. Por otro lado, en un autor (premio Joan Fuster de ensayo) que proclama que “pensar ya es una exageración”, cabe preguntarse qué no será hablar, o qué no será escribir. En esta selva de Cabrafiga (que no jardín) un lector ingenuo podría afirmar que atisba indicios de discurso y que su misión (de lector, de explorador) es recuperarlos para construir un discurso presuntamente destruido u ocultado, como en un jeroglífico. Nada más lejos de lo que vive el explorador amante de las selvas: elementos que se construyen (o se destruyen –como acciones sinónimas–), un discurso que se hace o se muestra, que “es”, que “está ahí”. “Discurso” concebido partiendo de la base de que la misión es no construir nada, que no hay ni misión; entendiendo que si uno pretende edificar es precisamente cuando se derruye el todo.
Así pues, conviene al explorador no caer en la tentación de querer reconstruir una inexistente unidad perdida ni un figurado sentido oculto. Tiene que adentrarse en la selva, a la carrera si fuera necesario, como si se zambullera en un río (donde nunca se bañará dos veces). Tiene que olvidarse de los acostumbrados armazones del sentido y edificar su casa de agua encima de arenas movedizas. Tiene que adentrarse en el no sentido que es la selva para disfrutar de su sentido y su ser. Y así, a través de “gerundios de orígenes” y “participios no manoseados”, le será dado el placer del texto, esa “materia de espasmos, escombros” por el que desfilan el anarquismo, sus ideas y sus nombres, el nihilismo, los pensadores presocráticos o islámicos, el mercado de pescado, una larga sarta de animales, de vírgenes cristianas, las matemáticas, la cosmología… ¿Y todo eso hacia dónde? ¿Para qué? ¿En qué dirección?

Un texto radical

No se trata de “hacia dónde” sino de un “ahí”, ni se trata de “para qué” sino de un “qué”, ni se trata de ninguna dirección porque no hay camino sino sólo lugar. Porque no se trata de un texto epigónico, sino de un texto radical, en la raíz; un texto original, en el origen; un texto genitor, madre. Una selva madre de donde el lector cómplice, el buen explorador, engendrará su goce de la lengua, de los sentidos y del intelecto. Cabrafiga, como el fruto que lo nombra: una selva madre para el explorador dispuesto.
 

Article publicat al diari “Avui” el 12/10/00 a cura d’Enric Casasses

Despintura de l'Hac

El llibre de Carles Hac Mor Despintura del jo (edicions 3i4) es presenta com un assaig d'assaig sobre l'art, sobre el pensament i sobre la vida que, contràriament al que solen ser aquesta mena d'assaigs, és, per damunt de tot, divertit (entretingut), i assoleix una riquesa d'idees (i d'altres coses) que és impossible de trobar en un assaig d'estructura més estructurada en el sentit de com se solen estructurar normalment els dits assaigs. D'aquesta manera d'escriptura (que em sembla que és la que l'Altaió tèxtilment anomena "escriptura sense llançadora") en diuen que no té espina dorsal, és a dir, que és invertebrada, que ja pot ser (recordo a propòsit d'això que alguns entusiastes d'en Comelade, en concerts de cap al final dels 80, el victorejaven a crits de "Comelade, invertébré!"), però el que sí que té aquest llibre molt ben desenvolupat és el sistema parasimpàtic (la part del sistema nerviós que regula l'activitat automàtica dels aparells digestiu i circulatori, de tota la musculatura llisa, de les glàndules de secreció, de l'aparell urogenital, del metabolisme, etcètera). No és doncs escriptura automàtica sinó escriptura del sistema que regula l'automatisme, i no del sistema en pes sinó sobretot dels camins de tornada de les vies mortes d'aquest sistema, cosa que té ben poc a veure amb el surrealisme, ho diu el mateix Hac a la pàgina 102 del llibre: "L'escriptura no és cap mètode terapèutic psicoanalític per convertir-nos en diguem-ne nosaltres mateixos. El concepte surrealista d'automatisme psíquic és religiós". El text d'Hac és realisme normal i corrent. El realisme normal i corrent en art (ni en res) es veu molt poc sovint, alguna vegada copsem formulacions artístiques realistes en les peixateres del mercat, però no sempre ni de bon tros.
Perquè la llengua d'Hac Mor en certs moments agafa una gràcia real, i ben seva, de parla viva. I, com que és viva, té intenció. I com que té intenció, a voltes té mala intenció. Diu, a la pàgina 31: "Al meu cap, tothom hi fa alto per fer ballar l'ou, i aquest s'hi atura perquè tothom balli de capoll a l'altra punta del món". Un dels herois del llibre és Artaud: "Novalis, Kafka, Mallarmé i tants d'altres es buiden per descosits dissimulats; Artaud no: ell fa de cos a la impensada i peti qui peti" (pàgina 69).

Al llegir a la pàgina 105 "més m'estimo canviar de barri de tant en tant que no pas cap lluç al forn al poble del costat", com que el meu llibre d'assaigs (no invertebrats però bastant crustacis) es diu El poble del costat, ja penso que la frase va per mi. Doncs bé, primera: no he fet mai quilòmetres ni postures ni res per un lluç al forn, no sé ni si n'he menjat mai: en la meva posició gastronòmica el primer lloc el té la patata bullida i el súmmum la sopa de pa, el vi barat, etcètera... Què no donaríeu per un meu rosegó de pa sec! Segona: el meu concepte del poble del costat ve de la perplexitat que em va produir, ja de gran, el fet que, com diu la dita, les gallines d'Argentona van a pondre a Mataró però no identificant-me amb les dites gallines ni tan sols amb els naturals de Mataró sinó veient-ho des d'un punt de vista com si diguéssim de la riera, des del punt de vista de la riera que veu passar les gallines, que veu com la trepitgen les argentonianes gallines damunt dites. En fi, per arrodonir-ho amb una cita de la Despintura (pàgina 32): "Atacs en massa contra els parcs temàtics".
En això de l'assaig es pot fer un llibre sencer vertebrant-lo al voltant d'un parell o tres d'idees, o d'una de sola, que segons com ja és molt, i pot estar molt bé, treure-li tot el suc a una idea, veure'n totes les facetes, trobar-li tots els lligams i deslligams, escandallar-ne la fondària i fer-ne sentir el vertigen... com per exemple La tonalitat de l'infinit, d'Emmanuel Lévinas: tota l'estona t'està intentant persuadir d'una única cosa, tota l'estona està a punt de revelar-te una i la mateixa cosa, de la primera a la darrera pàgina (n'hi ha 300) fa la mateixa cara de tres déus: és un llibre que diu una cosa, amb la qual en aquest cas estic d'acord (des de les primeres pàgines). En canvi en llibres com la Despintura del jo la manca de columna vertebral, l'absència d'una idea central única, comporta una abundància tan intempestiva d'idees, de visions, d'expressions, d'al·lusions, d'opinions, d'entrades en matèria, de fugides d'estudi, d'enfilaments per les branques i d'anades al gra... que a cada pàgina hi ha coses que hi estic d'acord, altres en contra, altres em són igual, unes em sorprenen, altres em fan riure, unes em surten per l'altra orella, altres se'm queden clavades a la memòria, altres salten com conills entre les mates... a cada pàgina l'autor et fa una dotzena i mitja de ganyotes diferents... des de l'una i l'altra riba de la riera del seny.

Links

http://www.barcelonareview.com/27/c_chm.htm

Barcelona Review

http://www.llibreweb.com/lipmic/Pluricat/ita/hacmor.htm

La Il·lustració poètica metropolitana i continental

http://www.mallorcaweb.com/Mag-Teatre/poemes-solts/hacmor.html

Mallorcaweb: Poesia, Mag, Teatre

 

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu]