corpus literari
Viadel, Francesc
biografia
obra
documentació
links
obres en català

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu autor]

 

Biografia

Francesc Viadel (Algemesí, 1968) s’inicia com a periodista al diari Levante i com a crític en diversos mitjans escrits. Posteriorment es llicencià a la Universitat Autònoma de Barcelona alhora que compaginava els estudis amb diverses feines. Ja estat membre de l’equip d’investigació del setmanari El temps publicació de la que també seria cap de redacció. A més ha treballat als diaris "El País", "El Mund"o i ha estat col·laborador de l’"Avui", "Clío" o "Lletres Valencianes". Els dos darrers anys ha estat Cap de Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament d’Algemesí. Actualment col·labora periòdicament en el "Quadern", suplement cultural de l’edició valenciana en català d’"El País". El seus inicis en el món literari cal buscar-los en la fundació junt al poeta Josep Manel Esteve de la revista literària "L’Horabaixa", petita publicació que intentà abarcar tot el domini lingüístic del català i que durà des dels primers vuitanta fins l’any 1992. Durant aquell període li fou atorgat del premi Mecanoscrit concedit per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. D’aquell temps són també la publicació de la plaquette poètica Si la lluna és plena o la seua aparició en diverses antologies dedicades a la narrativa o la poesía. Francesc Viadel té fixada actualment la seua residència a València. Pel que fa a la seva obra narrativa ha publicat Dies de Venus, Premi de Narrativa Vila de Bétera (1999), Terra, Premi Blai Bellver ciutat de Xàtiva, (2002). Ha editat, en làmbit de la poesia Si la lluna és plena (1991) i Èxode salnitrós, (1998).

Obra

Dies de Venus

Dies de Venus és la història de dues prostitutes de Barcelona abocades a una existència absolutament condicionada pel seu ofici. Rocío i Ivette, d’origens socials molt distints, comparteixen la seua vida i frustracions. La relació d’Yvette amb un dels seus clients provocarà una situació tràgica i inesperada que les abocara a la mort.

Èxode Salnitrós

Èxode Salnitrós és un passeig per les passions que té com a escenari llocs emblemàtics de ciutats que han inspirat els sentiments de l’autor. Barcelona ocupa un dels llocs preeminents dins d’aquesta geografia íntima.

Terra

Un jove periodista tornà al seu poble de València després de molts anys de viure en Barcelona. La seua arribada coincideix amb la mort sobtada del seu pare, un jornaler del camp. Valcaneres es veurà obligat llavors a treballar en el camp per salvar la situació familiar i finalment, angoixat, marxar a València on intentarà vanament situar-se com a periodista. La imatge de Barcelona planarà tothora pels seus pensaments, com l’únic lloc capaç de redimir-lo d’un país i una terra que intueix destructiva, ancorada en un insuportable estadi de decrepitud.

Documentació

Links

 

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu]