corpus literari
De Manuel , Jordi
biografia
obra
documentació
links
obres en català

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu autor]

 

Biografia

Jordi de Manuel i Barrabín, Barcelona (1962), és doctor en biologia i professor de secundària. Ha estat guardonat amb el III Premi El Lector de l’Odissea per Disseccions (2001), obtingué el premi Valldaura de novel·la breu amb Tres somnis blaus (2000), el Ciutat de Mollerussa de novel·la breu Cels taronges (2001) i amb el premi de Narrativa Infantil Ciutat d'Eivissa amb El somni de la nena bruna. Va quedar finalista del I Premi El Lector de l'Odissea amb la novel·la Dunes blanques. També ha publicat a quatre mans la novel·la juvenil, Els pes de la por (1998) amb Sílvia Vega. En el camp de l’educació ha estat guanyador, dels premis de recerca i innovació pedagògica Barcanova, Eudald Maideu i Fundació Enciclopèdia Catalana. Les seves últimes obres són el recull de relats Disseccions, publicat el 2002 i la seva última ovel·la porta per títol Cabells porpres (2003)

Obra

Cabells porpres

Un indigent troba un cap tallat dins un contenidor d'escombraries al cor de Ciutat Vella de Barcelona.Tots els indicis condueixen l'inspector Marc Sergiot al Walden7 , l'emblemàtic edifici de Sant Just Desvern, i a Biogènic, una emergent empresa catalana de biotecnologia. De mica en mica, Sergiot va descobrint que rere el crim hi ha una trama d'emocions i d'interessos comercials inesperats. Cabells porpres comparteix escenaris i personatges amb altres dues novel·les: Cels taronges , ambientada a Barcelona al 2008 i Tres somnis blaus, ambientada a la mateixa ciutat a la primavera del 2015.

Cels taronges

Ciutat de Barcelona, finals de la primavera de l'any 2008. Gerard Planolas, estudiant de bioenginyeria i fill d'un prestigiós arquitecte, desapareix en estranyes circumstàncies al barri de Les Corts. Un jove i ambiciós tinent dels Mossos d'Esquadra s'encarregarà d'investigar el cas. Per començar la recerca decideix interrogar la Georgina Puigcorb, el Bernat Ventós, la Sogues Pla i el Sebastià Rafal, tots ells amics del desaparegut, amb el qual constituïen un grup selecte d'estudiants de la nova Facultat de Bioenginyeria.

Tres somnis blaus

Ciutat de Barcelona, any 2015, una persistent sequera assola la regió mediterrània. Uns nens que juguen al Parc de la Ciutadella troben una mà encastada a l'estàtua del mamut, a prop de la cascada eixuta. Un desil·lusionat i veterà policia s'ocuparà del cas. Samuel Luesma, un expert en explosius que troba a faltar la pluja; Carlota Fonoll, una hidrogeòloga que cerca aigua al subsòl; i Oriol Planolas, un prestigiós arquitecte, tenen des de fa temps un somni reiteratiu que els obsessiona. En pocs dies, l'atzar i el curs dels esdeveniments condueixen a tots tres alhora cap al mateix punt.

Documentació

Article publicat al diari “Avui” per Thaïs Gutiérrez

Jordi de Manuel repesca l'inspector Marc Sergiot en una nova novel·la

Sergiot és la creació més prolífica del biòleg i professor Jordi de Manuel. És un detectiu pròxim, quotidià i que es mou per escenaris coneguts. Va aparèixer com a personatge secundari a la primera novel·la de l'autor , Dunes blanques , que encara no està publicada. A la seva segona novel·la , Tres somnis blaus , ja era el protagonista d'una intriga situada a la Barcelona del 2015, i a la següent , Cels taronges , hi tornava a sortir amb un paper més secundari, aquest cop al 2008. I és que a De Manuel li agrada més escriure sobre el futur que sobre el passat, ja que considera que és "més valent això que no pas remoure les cendres del que ja ha succeït". Cabells porpres és una història de detectius, en aquest cas ambientada a la Barcelona actual, i que, tal com ell mateix explica, té dos components essencials: "El primer és el tema de com una relació d'amor pot generar que una persona perdi la noció del bé i del mal; i el segon, el rerefons científic que impregna la novel·la i que a mi m'interessava molt transmetre". I és que la trama del llibre porta l'inspector Sergiot a investigar sobre uns assassinats relacionats amb el món de la biotecnologia, dels experiments i dels interessos que hi ha rere aquestes indústries, però que també el portarà a descobrir relacions en què l'amor pot ser tan encegador que pot arribar a fer perdre de vista el món. Sergiot es mou per Ciutat Vella, Sant Gervasi i el famós edifici Walden 7, ajudat per un equip d'investigadors de la policia, a la recerca de proves o indicis que van alimentant la intriga fins al final del llibre. "Mantenir la tibantor de la narració és un dels meus objectius -diu De Manuel-, ja que m'interessa molt que el lector es quedi enganxat fins a l'última pàgina". Literatura i ciència A Jordi de Manuel li agrada la novel·la negra i la ciència-ficció, gèneres que creu que "estan oblidats" en la literatura catalana. "Aquests dos gèneres arrasen en altres països, i fins i tot aquí, però només quan són d'autors estrangers", declara. Tot i això, l'escriptor és molt conscient que paraules com biotecnologia, clonació o cèl·lules mare poden sonar als lectors molt estranyes i llunyanes. Afirma que aquest distanciament "moltes vegades és culpa dels científics, que utilitzem un llenguatge massa complex i inintel·ligible". Per això, en el seu cas, ell en fa literatura i la converteix en l'excusa per crear narracions detectivesques. I és que l'autor es pregunta: per què no es pot escriure sobre ciència fent literatura?

Links

http://www.webpersonal.net/jordidemanuel/

Web personal de Jordi de Manuel

 

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu]