corpus literari
Robert, Robert
biografia
obra
documentació
links
obres en català

 

[index]

 

Biografia

Robert, Robert (Barcelona, 1830 - Madrid, 1873). Periodista i narrador romàntic. Orfe de pare a sis anys, aprengué un ofici manual i treballà també com a es. crivent. El 1850 es traslladà a Madrid, on inicià una brillant carrera de periodista polític. Membre del partit democràtic, prengué una part molt activa en la revolució de 1854, però no acceptà, per disconformitat amb les evolucions posteriors, cap càrrec públic. El 1855 fou condemnat per injúries a la monarquia. Sortí de la presó l'any següent molt malmès de salut. El 1864 tornà a Barcelona, on participà en les activitats literàries del grup de Frederic Soler, i el 1866 fou secretari dels JF de Barcelona. Després de la Revolució de 1868 fou regidor de Barcelona i elegit diputat a Corts pel districte de Manresa. Tornà, doncs, a Madrid, on es relacionà amb els internacionalistes, i morí de tisi pulmonar quan es disposava a prendre possessió del càrrec d'ambaixador a Suissa. Escriví en castellà (tres llibres d'articles de costums dins la línia larriana, una novel·la i una farsa satirica, a més d'algunes traduccions i col·laboracions a llibres miscel·lanis) i en català. La seva obra coneguda en aquesta llengua es limita a una trentena d'articles de costums publicats a "Un Tros de Paper" entre 1865 i 1866 (publicats novament els anys 1907, 1935 i 1965), en els quals descrivi i satiritzà, amb els procediments tipics del costumisme romàntic, la Barcelona del seu temps, traduint, bé que d'una manera no deliberada, l'agonia del món menestral i el naixement de la nova societat capitalista industrial. Aquests articles, primer exemple del gènere en llengua catalana, exerciren una influència decisiva sobre Emili Vilanova.

Obra

Quadres de costums


Quadres de costums
són els articles publicats en el periódico satíric català "Lo tros de paper", entre els anys 1864 i 1866. La totalitat de la col·lecció fou publicada a "Quaderns literaris" sota el títol d'Estampes del XIX. Tots els tipus barcelonins del segle passat, amb els seus petits vicis, els seus convencionalismes i els seus ridiculeses, desfilen per aquesta galeria de retrats. Escenes entre metges, criades, viudos, promesos, tertúlies a casa de l'apotecari, saraus, xafarderies d'escala, intimitats casolanes, estiuejos en Sant Gervasi o al Putxet, les Rambles, el Passeig de Gracia, etc.. Els diàlegs semblen notarials, tal és el seu realisme i la seva veracitat. El llenguatge és molt barceloní, ple de modismes típics, col·loquial i periodístic, però no exempt de valor literari i molt més depurat que el d'alguns dels seus contemporanis. La sàtira de Robert és benèvola, sols es proposa ironitzar sobre els petits episodis de la vida quotidiana o aquells gestos o actes, rutinaris i estereotipats, dels que ressalta el seu evident comicitat. Robert és un clar precedent del costumista Emili Vilanova, i també, encara que més remotament, de l'humor de Josep Carner i de Josep Pla.

Barcelonines

Barcelonines és un conjunt de narracions que costumistes, de més o menys llargària, en les quals l'autor, retrata de manera nostàlgica els costums del seu temps. dins aquest recull s'inclouen "El Passeig de Gracia" i "El diumenge, a f˜ra!" i "Els viudos",, que podrien ser considerades novel·les embrionàries i "Comprar un mel—!", "A sarau", "La rebotiga", "Hi ha un malalt", "L'home de barri", "Al mig del carrer", "De balc— a balc—", "Ai, que han mort un noi! ", que podrien ser considerades com a peces narratives curtes.

Documentació

Links

http://lluisvives.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/jlv/979408586797513132543433/

Web que conté el text íntegre de l'obra de Rober Robert, Barcelonines

 

[index] [obres en català][obres en castellà][obres autors estrangers][links][articles][correu]