v Mart

Mart


Introducció

-Mart, el planeta vermell.

Mart és, sense dubte, el planeta més llengendari i popular del Sistema Solar. El seu nom fa referència al color vermellós, sanguinolent que presenta, observat des de la Terra. Per això els romans el van batejar com al Déu de la Guerra.

L'atmosfera de Mart és molt tènue i transparent. Per tant, és observable des de la Terra amb un telescopi. Huygens, l'any 1659, en va elaborar els primers croquis de la superfície. Durant el segle passat, hom va realitzar observacions més detallades que van permetre elaborar els mapes de la superfície marciana. Es van distingir tres tipus de formacions: els canals, fosques i que semblaven permants, les zones vermelloses o deserts i els casquets polars, blanquinosos i que els astrònoms del moment van considerar formats de gel. Semblava lògic pensar que les zones clares semblaven terres emergides i les obscures mars. Mart, per tant, es presentava com a un canfdidat perfecte per a l'existència de vida. Cap al final del segle passat, tanmateix, la majoria d'astrònoms mantenien pocs dubtes sobre el caràcter desèrtic de mart i afirmaven que les zones fosques no podien ser mars.

De totes maneres, alguns astrònoms suggeriren que la coloració fosca de la superfíe podia ser deguda a vegetals subsistents del fons dels oceans marcians, ja desapareguts.

Aquesta opinió va subsistir fins que les sondes planetàries en van demostrar categòricament la falsetat.