EL SOL


Evolució Solar

El pasat i el futur del Sol s'han deduit dels models teòrics d'estructura estelar.

Durant els seus primers 50 milions d'anys, el Sol es va contraure fins arribar al seu tamany actual. L'energia lliberada pel gas que calentava l'interior i, quan va estar suficientment calent, la contracció cesà i la combustió nuclear de l'Hidrògen en l'Heli començà en el centre. El Sol ha estat en aquesta etapa de la seva vida durant uns 4.500 milions d'anys.

Evolució solar

En el nucli del Sol hi ha Hidrògen suficient per durar 4.500 milions d'anys més.

Quan es consumeixi el combustible, el Sol canviarà: segons es vagin expandint les capes exteriors fins el tamany actual de la òrbita de la Terra, el Sol es convertirà en una gegant vermella, una mica més freda que ara però 10.000 vegades més brillant a causa del seu enorme tamany. A pesar d'això, la Terra no es consumirà perque es mourà en espiral cap a fora, com a conseqüència de la pèrdua de massa del Sol. El Sol continuarà sent una gegant vermella, amb reaccions nuclears de combustió de massa d'Heli en el centre, durant 500 milions d'anys. No tindrà suficient massa per atravesar succesius cicles de combustió nuclear o un cataclisme en forma d'explosió, com passa en algunes estrelles.

Desprès de l'etapa de gegant vermella, s'encongirà fins a ésser una nana blanca, aproximadament de la mida de la Terra, i es refredarà poc a poc durant bastants milions d'anys.