Cas Microsoft: el triomf de l'enveja?

Abel era pastor d'ovelles i Caín treballava la terra. Caín va presentar una ofrena dels fruits de la terra i Abel va oferir també les primeres cries del ramat amb el greix de les víctimes. L'ofrena d'Abel va ser acollida favorablement, però no la de Caín. Aquest es va irritar molt i anava amb el cap baix. Un dia, Caín va invitar el seu germà a sortir al camp. Un cop allà, Caín es va llançar sobre el seu germà Abel i el va matar. Així ens relata el Gènesi les relacions fraternals existents a l'origen de la humanitat. L'enveja, des de l'inici, sempre hi ha estat ben present.
Ara és notícia que la Comissió Europea obliga a Microsoft a entregar als seus competidors informació estratègica sobre el seu sistema operatiu. Això permetrà que altres companyies de software prosperin a costa del seu perjudici. L'efecte de la multa de la UE de 497 milions d'euros i l'amenaça de multes de 2 milions d'euros diaris ha forçat Microsoft a entregar el seu codi font als seus rivals (que ara diuen no entendre). El cas té altres precedents. Ja al març del 2004 la Comissió Europea havia multat Microsoft per exercir un poder monopolístic en el mercat dels sistemes operatius. Alegava que era abusiu incloure de franc l'aplicatiu Media Player (un reproductor multimèdia) en el seu sistema operatiu XP. Això, es deia, lesionava els interessos de les empreses de software que oferien altres reproductors multimèdia. El fet que milions de consumidors puguessin gaudir d'un aplicatiu informàtic de forma gratuïta (aconseguint més poder adquisitiu real disponible per altres béns i serveis) restava sistemàticament silenciat. I és que les autoritats reguladores poden i es fan ressò de les pressions corporatives de grups d'interessos determinats, mentre que l'interès general dels consumidors (que ho som tots) és molt més difícil d'organitzar i de mobilitzar activament. Anàlogament, Microsoft va ser denunciada als Estats Units per abús de posició dominant quan va oferir, de nou de forma gratuïta, el seu navegador Internet Explorer.
La situació dominant de l'empresa de Bill Gates en el mercat de sistemes operatius és fruit de la lliure evolució de les forces espontànies de la societat. No hi ha cap impediment ni normativa legal que impedeixi a altres empreses entrar en aquest mercat. La seva avantatge competitiva és temporal i només la podrà mantenir si lluita per continuar oferint productes de més qualitat a preus inferiors. Són empresaris com Bill Gates els qui, amb perspicàcia i sempre sota condicions incertes, arrisquen el seu capital obrint nous mercats i satisfent les necessitats dels consumidors. Els beneficis aconseguits, en condicions de lliure competència, són l'aval de l'èxit assolit.
Per això, obligar a una empresa a què entregui sense cap remuneració i sota l'ús de la força la seva propietat intel.lectual, es pot considerar un abús de poder. Diferent seria que l'empresa amenacés els seus distribuïdors a vendre en exclusiva els seus productes. Aquestes conductes sí han de ser expressament prohibides per llei. Però res ens impedeix esborrar l'Internet Explorer o el Windows Media Player dels nostres ordinadors com ningú ens priva de baixar-nos de la xarxa altres navegadors com Netscape, aplicatius multimèdia com Real Player o utilitzar sistemes operatius com Linux.
Les pràctiques de coacció per a mantenir distribucions exclusives, així com les aliances entre empreses per a explotar els clients han d'estar penalitzades. Fixar preus baixos i oferir prestacions gratuïtes als clients forma part de la saludable dinàmica del mercat. I no oblidem, com deia l'economista clàssic anglès John Stuart Mill (1806-1873), que l'enveja és el més antisocial dels defectes humans.


Jordi Franch Parella.