Diada de l'Onze de Setembre

Els catalans celebrem avui la nostra Diada, la de l'onze de setembre. Tal dia com avui d'un infaust 1714, després d'un setge de catorze mesos de durada a què fou sotmesa per l'exèrcit de Felip V, Barcelona es va rendir. Culminava aquí un llarg procés de decadència de la nació catalana, iniciada amb l'annexió del regne catalano-aragonès a la corona de Castella.
Els catalans celebrem, per tant, una derrota. Això ens deu marcar el nostre subconscient col.lectiu amb el victimisme i l'autoodi. Tots els nostres mals es deuen a l'explotació de tercers i tot el que tenim no és suficientment bo. Qualsevol monument, creació científica o literària estrangera és millor que la nostra. Just el contrari del que passa a fora. Recent tornat d'un viatge a Londres, constato com els anglesos presenten al món amb orgull la seva història i el seu present, fent-ho trampolí de projecció al futur. Enalteixen el seu llegat, valuós sens dubte, però no més que el nostre ...
Catalunya, abans que Anglaterra, va ser el primer país a aplicar les regles de funcionament democràtic, basades en un incipient liberalisme econòmic i polític. És que no tenim els catalans fites històriques suficientment positives com per haver d'escollir una derrota per a Diada Nacional?

Passa quelcom semblant amb l'himne nacional, Els Segadors. És l'únic himne que conec escrit en una tonalitat menor (símbol de tristesa, derrota, mort ...). Qualsevol altre himne està en tonalitat major (La Marsellesa, God Save the Queen ...). El Cant de la Senyera, sempre solemne i majestuós, és també escrit en tonalitat major. Potser seria millor adaptar-ho com a himne, si no oficial, sí oficiós de Catalunya.

Dates amb connotacions econòmiques, socials, culturals i polítiques més positives que l'onze de setembre se'n podrien també buscar. Alguna suggerència?

Hola Jordi, sóc el Joan. Aquests borbons ens podrien haver deixat la nostra Catalunya, haurien d'haver guanyat els àustries i ara Catalunya seria independent. Demà ens veiem a l'institut i no tinc ganes de tornar-hi. No és broma, m'ho he passat molt bé aquest estiu, perquè no m'he hagut d'amoïnar per res. Al'institut sempre estic amoïnat perquè he de treure excel·lents. Bé, ens veiem demà a les 17:15.