CURS "APRENENT GEOLOGIA A ARTÉS" 2009-2010

Aquesta pàgina està dedicada al curs sobre geologia d'Artés que ha promogut l'associació de jubilats i majors de 60 anys "Esplai Artesenc de l'Amistat" però que està obert a tot el públic interessat. Les activitats realitzades fins ara són:

 • Conferència "La història de la Terra" el dia 23 d'octubre. Si no hi vareu assistir podeu veure les diapositives amb breus textos afegits clicant La història de la Terra. Pot trigar una mica a descarregar-se, però tingueu paciència!
 • El dia 2 de novembre es va fer una segona conferència que incloia una breu introducció a la geologia i una història geològica de la rodalia d'Artés. Podeu també baixar-vos la projecció completa clicant el títol de la conferència: Artés fa 40 milions d'anys .
SORTIDES FETES

FONT DE LES TÀPIES I EL FORN DE LA CALÇ

 • Sortida a la Font de les Tàpies i el Forn de la calç, el dia 14 de novembre. Vam estudiar les margues blaves, l'antic escull coral·lí, els fenòmens relacionats amb la circulació d'aigües, les cassoletes d'erosió del torrent i els forns de calç.
  Si en voleu informació escrita us podeu baixar: "El mar al mig de Catalunya", una versió simplificada de l'anterior que és "El mar de l'Eocè al Bages" , la Font de les Tàpies i Els forns de calç. També us pot interessar conèixer l'activitat actual del Forn de la Calç, ara reconvertit en Centre d'Art i Sostenibilitat CACIS.
  Val la pena veure el reportatge fotogràfic que ens ha fet la Pilar Soler i que li agraïm des d'aquí. Si el voleu veure us el puc fer arribar per correu electrònic. Escriviu a La meva adreça de correu.

Margues blaves i roca calcària

BELLVEÍ

 • Sortida a Bellveí, al riu Calders, el 28 de novembre. Vam fer un recorregut per l'antic escull coral·lí, Varem poder conèixer la pedra sorrenca testimoni d'antigues platges i els conglomerats fets a partir de la grava d'un antic delta. Els fòssils d'animals marins ens van explicar que tota aquella zona havia estat mar. Per repassar el tema us pot interessar la presentació en diapositives sobre els fòssils, podeu llegir La fossilització si voleu conèixer les condicions que fan que un ésser viu esdevingui fòssil, i Els nummulits si voleu informació sobre la vida d'aquestes llenties de pedra.


Bloc de conglomerat a Bellveí

LA RIERA DE MALRUBÍ I LA GUIXERA

 • Vam fer un recorregut una mica llarg per la vall de la Riera de Malrubí, el 19 de desembre, amb un fred de rigorós hivern i un cel ben blau. Vam observar roques que es van formar al fons marí quan Artés era al mar. També vam conèixer el guix que va deixar aquell antic mar quan es va evaporar origen marí, visitant una pedrera d'on s'extreia aquesta roca per fabricar guix per a la construcció. El retorn va ser pel Grifoller.
  Enllaços relacionats amb l'itinerari:
  "La fi del petit mar", "Com va desaparèixer un mar" i "La fabricació preindustrial del guix"

 

La Júlia a la pedrera de guix d'origen marí

DE LA GAVARRESA AL PLA DE ROQUESALBES

 • Pujada des de la Gavarresa al Pla de Roquesalbes, el 23 de gener. Vam observar les capes de sediments que van anar deixant milers d'inundacions i que anomenem "Formació Artés", el guix de color blanc que precipitava al fons d'un llac salabrós i la roca calcària que es va formar al fons d'un llac d'aigua dolça. Aquest fons de llac ara és molt amunt, al Pla de Roquesalbes.
  A la vista del Bages vam poder imaginar l'enorme quantitat de terres que en milions d'anys la Gavarresa i el Llobregat s'han emportat cap al mar.

  Enllaços relacionats:
  "Els llacs, "La Formació Artés" i "La formació del relleu actual"

RECORREGUT PER LA RODALIA D'ARTÉS

 • Es va fer el 6 de febrer, observant els materials que van deixar les inundacions de fa 35 milions d'anys, antigues rieres, un terrer d'argila i l'antic forn d'obra de cal Teuler, al costat de la Sala. Per ampliar coneixements us podeu baixar: "Els paleocanals", Els forns d'obra i El treball als forns d'obra

Pla de Roquesalbes, damunt del fons d'un llac de fa 35 milions d'anys.

LES TERRASSES FLUVIALS I ELS CINGLES

 • 6 de març: Es va fer un recorregut passant pels horts del Molí de Can Farreres, d'on varem veure el cingle de la Roca. Vam observar els còdols i les sorres que fa milers d'anys van deixar la riera Malrubí i la Gavarresa. Després de passar per la Font dels Capellans varem pujar per Casanova cap a les Planes, tornant a Artés per la Font del Raval. Us recomano aquests enllaços: La formació de les terrasses fluvials: acumulacions de sediments a nivells molt més alts que el del riu actual i Observació de les terrasses fluvials: Parts que s'hi observen, materials, etc.
La Font dels Capellans. La plana al·luvial dels Rials i els cingles de la Gavarresa, on es veu el vermell de la Formació Artés

RECORREGUT DE GEOLOGIA URBANA PER ARTÉS

 • 20 març: Farem una passejada pels carrers del poble per conèixer el magnífic museu a l'aire lliure que podem veure cada dia, les pedres de construcció de les nostres façanes.
  Explicarem l'origen dels diferents tipus de roca, en comentarem les propietats i coneixerem algunes dels minerals que les formen. També podrem veure la seva degradació i les causes que la produeixen.
  Us recomano amb insistència veure el vídeo "De la pedrera a casa" per conèixer la indústria de la pedra.

  Podeu consultar les següents pàgines: la més elemental, titulada
  Origen dels tres tipus bàsics de roques i una altra d'un nivell un xic més elevat (però res de l'altre món) que té el nom d'Explicació i esquema del cicle geològic de les roques.

VISITA AL MUSEU DE GEOLOGIA

Aprenent geologia al Bages

Clica aquesta portada per anar a "Aprenent geologia al Bages"