Presentació

materials

Torna a la primera pàgina

Les "Imatges del Càntir":

Un plaer i una fita important pel Museu del Càntir d'Argentona


El juliol del  2001, un any després de la inauguració de la nova seu del Museu del Càntir d'Argentona, presentàvem l'exposició "Imatges del Càntir", una mostra de gran format que ha gaudit d'un gran èxit entre el públic que la ha visitat. Inicialment es preveia una durada d'un any, però de moment en portem quasi dos i, degut a la seva gran acceptació, encara es mantindrà una temporada més. No es d'estranyar aquesta bona acollida entre el públic atesa la gran categoria de les obres d'art reproduïdes en aquesta mostra, ja que veure els càntirs i altres atuells pintats per artistes de la talla de Bernat Martorell, Velázquez, Murillo, Goya, Cézanne, Van Gogh, Rusiñol, Sorolla, Sunyer, Obiols, Matisse, Picasso o Miró, entre altres, és un plaer que no es pot assaborir cada dia. Si, a més, podem veure els càntirs reals contraposats als que apareixen a la pintura, aquest plaer es doble.


Aquesta mostra és, possiblement, la més transcendent que ha fet fins ara el museu i ha suposat un pas endavant molt important, ja que la tasca de recerca iconogràfica de pintures amb càntirs realitzada des de la nostra institució és inèdita i aporta al coneixement científic i de la història de l'art una visió nova de l'evolució d'un atuell ceràmic com el càntir al llarg dels segles, des del gòtic fins a l'actualitat en l'àmbit dels països mediterranis.


La presentació del catàleg de l'exposició suposa un pas molt important per a la difusió de l'esmentada exposició, ja que deixarà constància per al futur d'una mostra que ha estat una fita, alhora que permetrà donar-ne una difusió molt més àmplia que la que es pot fer des de les sales del museu.


Vull deixar constància del nostre agraïment a la tasca de suport feta per la Dra. Mireia Freixa, catedràtica del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, a la recerca i seguiment fet per Maria Antònia Arnabat, a l'equip de Produccions Calidoscopi, pel muntatge de l'exposició i disseny del catàleg i també a l'equip tècnic del Museu del Càntir, Oriol Calvo i Cristina Villa, pel treball fet entorn aquesta exposició i catàleg. Finalment, vull agrair el suport econòmic rebut de la Fundació Caixa de Catalunya i de l'Ajuntament d'Argentona, sense els quals aquesta publicació mai hauria pogut sortir a la llum.


Margarida Colomer i Rovira

Presidenta del Patronat Municipal del Museu del Càntir d'Argentona


Argentona, febrer de 2003 Més informació. Cristina

Torna a la primera pàgina