PRÀCTICA nº 3: La brúixola

 

Material
  • Brúixola

Procediment

  1. Deixem la brúixola en un lloc horitzontal.
  2. Observem les seves parts.
  3. Orientem la brúixola fent-la girar de manera que la part pintada de l'agulla coincideixi amb la "N" de la brúixola.
  4. Identifiquem la direcció dels quatre punts cardinals respecte de la classe.
  5. Deixem la brúixola a terra amb l'agulla paral·lela als peus entre les cames obertes i obrim els braços en creu per orientar el nostre cos respecte dels quatre punts cardinals.

Observacions

Una brúixola és un agulla imantada que pot girar perquè està suspesa sobre una altra agulla. Una punta de l'agulla està pintada perquè és la que marca el Nord.

L'agulla està tancada dins una capseta circular amb una tapa de vidre. Sota l'agulla hi ha unes lletres. Les lletres són les inicials dels punts cardinals en anglès: "N" que vol dir "Nord" (North), "S" que vol dir "Sud" (South), "E" que vol dir "Est" (Esth) i "W" que vol dir "Oest" (West).

El Nord no queda allà on hi ha la lletra "N". Per orientar la brúixola cal girar-la fins que la lletra "N" quedi a sota de l'agulla pintada.

A la nostra classe el Nord queda cap a la cantonada que hi ha darrere la taula de la mestra. El Sud queda cap a l'altra cantonada de la classe.

L'Est queda cap a la filera de finestres per on surt el Sol cada dia. L'Oest queda cap a l'altra filera de finestres per on es pon el Sol cada dia.

Quan ens orientem amb el nostre cos amb la brúixola a terra el Nord queda davant nostre, en la direcció on miren els nostres ulls. El Sud queda darrere nostre, on tenim el clatell. L'Est queda en direcció a la nostra mà dreta i l'Oest queda en direcció a la nostra mà esquerra.

 
La brúixola
La brúixola no està orientada
Ara la brúixola està orientada
Dibuixem la brúixola
Dibuixem la brúixola
Ens orientem a classe
Ens orientem a classe