PRÀCTICA nº 1: Són frescos aquests ous?

 

Material
  • Un ou fresc
  • Un ou comprat fa uns dos mesos
  • Un ou comprat fa uns tres mesos o més
  • 3 pots de vidre
  • Sal
  • Cullereta

Procediment

  1. Marquem els tres ous de forma que el mestre/a sàpiga l'antiguitat de cadascun. Si té la data de caducitat escrita a la closca caldrà esborrar-la o tatxar-la amb retolador.
  2. Omplim els tres pots d'aigua fins a la meitat.
  3. S'hi posen dues cullerades soperes de sal a cada pot i es remena perquè la sal es dissolgui.
  4. Amb cura es deixen caure els ous dins de cada pot i s'observa el seu comportament.
  5. Es formulen hipòtesis en grup que interpretin quin ou és més fresc i quin és més vell.

Observacions

Un dels ous s'enfonsa de seguida fins al fons del pot.

Un altre dels ous sura però només treu fora una miqueta.

Un altre dels ous sura bastant treient fora 1/3 del seu volum aproximadament.

L'ou més fresc és el que s'enfonsa fins al fons. El més antic és el que més sura.

Quan un ou envelleix l'aigua que té en el seu interior es va evaporant a través dels porus de la closca. L'aigua que s'evapora és reemplaçada per aire. Com més antic és un ou més aire té i, per tant, més sura en l'aigua salada.

 
Són frescos aquests ous?
Preparem el material
Posem aigua i sal i remenem
L'ou més vell és el de l'esquerra, l'ou més fresc és el de la dreta