PRÀCTICA nº 4: La conservació dels aliments

 

Material
  • Aigua
  • Sal
  • Oli
  • Vinagre
  • Sucre
  • Cullereta
  • 2 o 3 bosses de plàstic
  • 5 gomes elàstiques
  • 5 gots de plàstic transparents
  • 5 etiquetes
  • 20 o 25 trossos de mongetes perona congelades
  • Escuradents

Procediment

  1. Posem aigua fins a la meitat a tres gots.
  2. A un dels gots afegim sal i remenem, a un altre posem sucre i remenem, i l'altre el deixem amb aigua sola.
  3. Un altre got l'omplim fins a la meitat d'oli i l'altre també l'omplim fins a la meitat amb vinagre.
  4. Etiquetem els cinc gots anotant el líquid que hi ha.
  5. Posem quatre o cinc mongetes a cada got de forma que quedin ben submergides. Els escuradents hi poden ajudar en cas que les mongetes surin.
  6. Tapem cada got amb una mica de plàstic i una goma elàstica per evitar les males olors.
  7. Esperem una setmana.

Observacions

Les mongetes que estaven en aigua i amb aigua i sucre s'han fet malbé: fan mala olor i l'aigua s'ha tornat fosca.

Les mongetes que estaven en oli, vinagre i aigua amb sal s'han conservat. Algunes mongetes han canviat de color però no fan mala olor ni el líquid ha canviat.

Per tant, la sal, l'oli i el vinagre conserven els aliments.

Aliments que conservem en sal: bacallà, anxoves, pernil salat...

Aliments que conservem en oli: tonyina de llauna, sardines de llauna, tacos de formatge...

Aliments que conservem en vinagre: olives, cogombres, cebetes, seitons (boquerons)...

 
Conservació dels aliments
Preparem els gots amb les mongetes
Ho deixem una setmana
Ho deixem una setmana
Aquestes mongetes s'han fet malbé
Aquestes mongetes s'han conservat
Ho hem dibuixat
Ho hem dibuixat
Ho hem dibuixat
Ho hem dibuixat