PRÀCTICA nº 16: El fruit i la llavor

 

Material
  • Fruits diversos: préssec, albercoc, cirera, ametlla, micaco (nespre)...
  • Trencanous
  • Ganivet
  • Plats de plàstic

Procediment

  1. Tallem i obrim els fruits.
  2. Trenquem la closca de la llavor.
  3. Ho descrivim i ho dibuixem.

Observacions

L'ametlla és un fruit sec. No ens mengem el fruit sinó la llavor. La llavor és protegida dins una closca, té una pell fina de color marró i és blanca per dins.

Els fruits carnosos tenen una part dolça que ens la mengem i que es diu polpa. Els fruits com el préssec, la cirera o l'albercoc tenen la pell, la polpa i el pinyol que protegeixen la llavor. El micaco no té pinyol dur, la llavor només té un pell fina de color marró. Les llavors d'aquests fruits se semblen a una ametlla, són marrons per fora i blanques per dins, però aquestes llavors són totes amargues.

Els fruits carnosos tenen aquestes parts: l'epicarpi (pell), el mesocarpi (polpa), l'endocarpi (pinyol) i la llavor.

Hem vist que els pinyols dels fruits carnosos i l'ametlla se semblen molt.

Quan hem acabat la pràctica ens hem menjat voluntàriament els fruits per comparar-los.

 
El fruit i la llavor
El préssec per dins: pell, polpa, pinyol i llavor
L'albercoc per dins: pell, polpa, pinyol i llavor
El micaco per dins: pell, polpa i llavor
L'ametlla per dins: closca i llavor
Hem dibuixat el préssec
Hem dibuixat l'albercoc
Hem dibuixat el préssec