PRÀCTICA nº 6: La composició dels ossos

 

Material
  • 3 ossos de pollastre
  • Balança i pesos
  • Vinagre
  • Pot de vidre

Procediment

  1. Mesurem la massa dels ossos amb la balança i anotem el resultat.
  2. Posem els ossos en vinagre durant dues setmanes.
  3. Treiem els ossos del pot, els rentem i el deixem assecar 2 dies.
  4. Tornem a mesurar la massa dels ossos i comparem els resultats.

Observacions

Els ossos s’han tornat foscos i fan molta olor de vinagre. Ara són tous i flexibles i pesen menys.

Els ossos estan fets de calci i proteïnes. El vinagre ha dissolt el calci i ha quedat la proteïna, per això s’han tornat flexibles.

Massa inicial dels ossos: 33 g.

Massa final dels ossos: 21 g.

Diferència de massa: 33 - 21 = 12 g.

Tant per cent de l'os que s'ha dissolt (calci) = (12 x 100) : 33 = 36,3 %

Tant per cent de l'os que ha quedat (proteïna) = 100 - 36,3 = 63,7 %

 
Els ossos
Els ossos
Mesurem la massa inicial
Massa inicial: 33 g.
Els deixem en vinagre
Tornem a mesurar la massa
Massa final: 21 g.
Agafem un os
L'os s'ha tornat flexible