Enllaços

Altres enllaços

torna.gif (1012 bytes) Matemàgnum

http://usuarios.lycos.es/matemagnum/index.htm

El Matemàgnum va ser pensat com un espai d'intercanvi d'experiències entre docents i un espai, també, per la matemàtica lúdica. A la web hi trobareu els documents que es van intercanviar i recons de poesia, humor, màgia... matemàtiques.
torna.gif (1012 bytes) Rätsel, Puzzles und anderer Denksport

http://www.janko.at/Raetsel/index.htm

Encara que la pàgina estigui en alemany, amb una mica d'experimentació, us podreu fer amb les característiques de la majoria de jocs. És molt recomanable, especialment, la secció Ausgewählte Aufgaben, (feines escollides). Exploreu una mica el jocs i segur que trobareu més d'un que us enganxarà.
torna.gif (1012 bytes) PUEMAC (Proyecto Universitario de Enseñanza de las Matemáticas Asistida por Computadora)

http://puemac.matem.unam.mx/

En aquest web de disseny fluix però de força interactivitat i amb activitats molt diverses hi podem trobar els continguts classificats de dues formes: per nivells (infantil-primària, secundària...) o per tipùs (àlgebra, càlcul, geometria...). Un web per a visitar amb calma perquè hi trobarem un bon plec d'activitats i apartats interessants. Per ensenyament infantil i de primària no us perdeu a la secció Matechavos l'apartat Échale coco.
torna.gif (1012 bytes) IES Jaume Huguet

http://www.iesjaumehuguet.org/mates

El Departament de Matemàtiques d'aquest institut, ens ofereix un web interactiu, en procés de creixement, amb exercicis de tota mena: càlcul mental, geometria, funcions, càlcul amb enters o amb fraccions... Podeu entrar a pràcticament la majoria d'activitats com a "usuaris anònims"

Un dels "pares" del web és Josep Lluís Cañadilla, autor del web Matemàtiques al punt. (http://www.xtec.es/~jcanadil/index.htm)

torna.gif (1012 bytes) Tot-mates

http://www.xtec.es/~jrabasa/

Aquesta és la pàgina personal de Xavier Rabasa, professor de l'IES Antoni de Martí i Franquès, de Tarragona. Sovint l'alumnat ens demana més exercicis d'algun tipus per consolidar la pràctica algorítmica. En aquest web el Xavier Rabasa ens ofereix generosament una gran quantitat d'exercicis i problemes (amb les seves solucions) que abasten gran part del currículum d'ESO (sobre tot de 2n Cicle) i Batxillerat. La gran majoria els trobem en format pdf descarregable.  La part interactiva del web la trobem al capítol de "qüestions teòriques" amb exercicis autoavaluables tipus test.
torna.gif (1012 bytes) Ilusionario

http://www.ilusionario.com

ILUSIONARIO és la pàgina que ens ha fet Juan Luis Roldán Calzado, professor de Matemàtiques de l'IES Fortuny de Madrid. Segurament la millor col·lecció d'il·lusions òptiques disponible en castellà. Una de les grans virtuts del web és la classificació que ens proposa:
  • percepció
  • societat
  • art
  • creació

Com es pot veure no és una classificació massa habitual.

torna.gif (1012 bytes)

Criptografia Numaboa

http://www.numaboa.com/content/section/11/57/

Una magnífica pàgina en portuguès sobre el tema. Potser una de les més clares i que està en continu procés de creixement. Té una part històrica amb línies del temps i a més molts petits programes en javascript per encriptar missatges amb els procediments més senzills i clàssics.

torna.gif (1012 bytes)

Busquem feina

Aquesta pàgina ens ofereix més de 300 documents en format word (alguns en Excel que generen exercicis automàticament) que toquen pràcticaments tots els aspectes de les rutines matemàtiques de l'ESO.

Interessants documents en Excel que, pitjant la tecla F9 genera, aleatòriament, exercicis de prioritat d'operacions, de divisibilitat, de càlcul amb fraccions o un resum per fer exercicis d'estiu.

Molt probablement fa temps que coneixeu aquesta pàgina. Però si no és així busqueu a la secció de Progarmes interactius el seu famés programa de "Càlcul flexible" per generar fitxes amb les 4 operacions aritmètiques bàsiques. Són molts el centres que el fan servir.

torna.gif (1012 bytes)

Mates 6-12

http://www.xtec.net/~smargeli

Aquesta web és una mena d'armari on hi podem trobar diferents propostes per treballar les matemàtiques a primària. La seva autora és la Sílvia Margelí, membre del Grup Perímetre i que ha participat en l'organització de gran nombre de trobades matemàtiques (Matemar, Matemàgnum,...).

Hi podem trobar una activitat sobre anamorfismes que relaciona matemàtiques i educació visual i plàstica. A la secció Materials hi trobarem algunes coses preparades amb Cabri, Cinderella, Flash, Logo, Wiris...

Una de les seccions més interessants, sens dubte, és la de webs. No es tracta de la clàssica secció d'enllaços (que també existeix) sinó d'una tria de les webs en les que la Sílvia ha treballat directament, destacant especialment la del Matemar i la de Quanta Geometria, web del CEIP Pompeu Fabra de Lloret de Mar i que va guanyar merescudament el 1r Premi de Webs de Ciència de l'any 2001.

torna.gif (1012 bytes)

Grans illusions

http://www.grand-illusions.com/index.htm

Una web en anglès amb curiositats científiques de diferent calibre: il·lusions òptiques, recreacions científiques, alguns petits problemes matemàtics... Gairebé una cinquantena de propostes (Algunes són directament "comprables" a la botiga de la web).

La il·lusió estrella d'aquesta webés, sens dubte, The dragon Illusion, una extraordinària il·lusió òptica tridimensional. Us podreu descarregar un fitxer per imprimir-vos el drac que haureu de construir seguint les instruccions. No és gaire complicat, en un quart d'hora el tindreu fet. Després el poseu a una taula, tanqueu un ull i us comenceu a moure per davant d'ell. Veureu com el cap del drac gira, literalment, seguint els vostres moviments.

torna.gif (1012 bytes)

Heureka

http://www.rodoval.com/heureka/

Pàgina lúdico-matemàtica Heureka de Rodolfo Valeiras amb tres seccions principals:
  • Jocs: versions en java o per descarregar
  • Trencaclosques: estudis del Cococrash, les Torres d'Hanoi i l'skewb
  • Nombres: el joc de "Xifres i lletres", sèries numèriques..

La pàgina va tenint actualitzacions, aspecte que recomana guardar-la als Favorits per anar seguint les noves aportacions de l'autor

torna.gif (1012 bytes)

IES Sierra Minera

http://centros5.pntic.mec.es/ies.sierra.minera/sierraminera/departamentos/

sierramates/html/sierramates.htm

Vistes les activitats que es fan en aquest centre de La Unión (Múrcia) és pensar-s'hi de matricular-se com alumne/a. És molt encoratjador visitar les pàgines d'aquest Institut i veure la gran varietat de propostes que fan (i que ells han dut a terme amb el seu alumnat) en els darrers cursos i què gràcies a que, a més, ho han volgut posar a internet, nosaltres podem trobar com a font d'inspiració o model per preparar les nostres.

Les dues seccions que més ens poden aportar són:

  • De mates... ¿Nà?
  • Semanas matemáticas

torna.gif (1012 bytes)

Epsilones

http://www.epsilones.com/index.html

L'autor d'aquesta pàgina és Alberto Rodríguez, professor de l'IES Siglo XXI de Leganés (Madrid). Una de les filosofies importants de la web és la participació i recollir aportacions d'altre aficionats a la matemàtica com ell. Té tres seccions matemàtiques més destacades (Imtages, Textos i Activitats). Aquestes seccions (dividides en subapartats) es van ampliant amb el temps amb la incorporació de nous (i força interessants) materials. Una atenció especial cal dedicar-li a la secció d'imatges (Arts plàstiques-Arts seqüencials-Matemàtiques-Música-Altres coses). Visiteu aquesta bona web i aporteu el vostre granet de sorra. Segur que serà ben rebut per l'autor.

torna.gif (1012 bytes)

Perelman

http://www.geocities.com/yakov_perelman/

¿Què passa quan llibres importants desapareixen de les botigues perquè les editorials també ho han fet? ¿Quan de temps hem d'esperar que una altra editorial els repesqui (si ho fan)? Quina solució hi ha? La resposta és: feina com la que estan fent Patricio Barros i Antonio Bravo, dues persones alienes al món educatiu (el primer és un enginyer de mines xilè i el segon es dedica al món de la televisió local a Sevilla) que han agafat per banda els llibres del gran divulgador de recreacions matemàtiques (i físiques) Iàkov Perèlman i ens els han posat a disposició en format web i pdf per descarregar. A més dels títols més clàssic com Matemàticas recreativas o Àlgebra recreativa hi alguns títols que, a més, no s'havien vist per aquí (com Aritmètica recreativa)

torna.gif (1012 bytes)

Webquest

Les Webquest són un nou recurs didàctic que pretén que l'alumnat realitzi petites investigacions (normalment en grup) fent ús de tecnologies informàtiques, molt especialment d'internet. Aquestes petites investigacions acostumen a estar força guiades (entre altres coses, per no "perdre" massa temps als cercadors). Les webquest tenen una estructura força fixa.

  • una introducció que planteja la investigació

  • una tasca que descriu l'activitat a realitzar

  • un procés que desglossa els diferents apartats de la investigació

  • un llistat de recursos que es poden fer servir

  • una avaluació de la tasca feta, normalment en forma de graella

  • unes conclusions que resumeixen la investigació

Per ampliar informació sobre Webquest

Webquest de matemàtiques

torna.gif (1012 bytes)

Martia Levitus

http://home.earthlink.net/~mlevitus/index.html

La "La página de juegos de ingenio, acertijos y recreaciones matemáticas", com s'autotitula aquest espai web,  està disenyat per Marcia Levitus, sòcia argentina il·lustre del club dels snarkians.

A més de les clàssiques seccions d'enllaços (en aquest cas en anglès i castellà) hi ha 4 de principals:

  • problemes clàssics (una tria de 9)

  • trencaclosques geomètrics (una vintena)

  • sèries i seqüències

  • equacions amb paraules

La secció d'equacions "amb paraules" no deixa de ser un curiós joc que poc a veure té amb les equacions però que no deixa de tenir la seva gràcia ja que, a més, és fàcil recollir la proposta i inventar-ne de nous. Capítol apart es mereix la que, segurament, és la millor secció de la web: la de sèries i seqüències. Es proposen 50 sèries numèriques diferents (classificades amb colors segons la seva dificultat).

torna.gif (1012 bytes)

Estiu!!!

Tres propostes per fruir durant les vacances d'estiu: jugar, dibuixar, estudiar.

Jugar

Dibuixar

Estudiar

  • Els elements d'Euclides http://www.xtec.es/~jdomen28/indexeuclides.htm Ha estat referenciada pel Pie en moltes ocasions, però no podem deixar passar l'oportunitat de proposar com activitat calmada de l'estiu estudiar (o repassar) el Elements d'Euclides a partir de la versió interactiva en català traduïda pel Jaume Domènech.

torna.gif (1012 bytes)

Galícia matemàtica

Una petita llista de webs per veure que a Galícia, malgrat la mala sort de la marea negra, tenen la bona sort de comptar amb un bon moviment educatiu al voltant de les matemàtiques.

  • AGAPEMA (Asociación Galega de Profesores de Educación Matemática) http://www.agapema.com/. Una pàgina molt completa per veure què és el que es cou a Galícia en quant a activitats matemàtiques: concursos, convocatòries diverses, documents per descarregar, enllaços...

  • Xogos çó rato http://www.edu.aytolacoruna.es/aula/xogos_matematicos/ Una pàgina sense disseny però amb una bona llista d'enllaços a applets de jocs matemàtics: puzzles de peces que llisquen, jocs numèrics, jocs clàssics (laberints, el quinze, les torres d'Hanoi...)

  • Edugaliza.org http://www.edugaliza.org/aulas/matematicas/index.html Hi trobareu, entre altres coses, un programa de Tangram per descarregar i un interessant apartat sobre les unitats de mesura tradicionals a Galícia.
  • Lapisdecores  http://www.galego21.org/ldc/ Aquí trobarem materials informàtics per treballar a l'aula. Alguns els coneixem perquè han estat traduïts del català (com el Clic o el programa de funcions).

torna.gif (1012 bytes)

A magia dos numeros

http://nautilus.fis.uc.pt/mn/p_index.html

Aquests web és una secció d'una de més àmplia dedicada a altres aspectes científics (especialment relacionats amb la física i la química) i que s'anomena Nautilus. La característica més important d'aquesta pàgina és la interactivitat. Les 14 propostes que presenta ho són totes d'interactives. 

Les activitats són diverses i ja les anireu descobrint (màgia, jocs numèrics, nombres primers, amics, perfectes... i altres qüestions de divisibilitat, numeracions antigues, etc.)

torna.gif (1012 bytes)

Mathématiques magiques

http://perso.wanadoo.fr/therese.eveilleau/

Una web francesa que mostra un gran interès per la màgia matemàtica, per les recreacions i per la història de les matemàtiques i que, per coincidència d'interessos, només es pot qualificar de "pàgina germana". La seva autora és Thérèse Eveilleau.

La web (àmplia i que no acabareu en quatre dies) està dividida en 5 seccions principals: Matemàtiques i màgia, Històries, Delícies, Trucs matemàtics i Paradoxes. La interactivitat és un dels seus valors més importants.

torna.gif (1012 bytes)

Walipi

http://www.xtec.es/~lmora1/

Una web feta per Lluís Mora, coautor del llibre "Un conte embolicat" que treballa diferents idees a partir d'una proposta de Lewis Carroll, autor dels contes de l'Alícia, i que recull la filosofia principal del llibre (i dels d'en Carroll). Hi trobarem tot un menú sencer d'entrants, primers, segons plats i postres.

Una de les grans virtuts de la web és l'originalitat del seu plantejament. Per exemple, a l'apartat "Alícia als país de les matemàtiques" s'intenta fer una adaptació a l'entorn "carrollià" de problemes tradicionals de la recreació matemàtica . Aquest esperit hi és present al llarg de totes i cadascuna de les seccions de la web.

torna.gif (1012 bytes)

Matemáticas sin números

http://redescolar.ilce.edu.mx/redescolar/act_permanentes/mate/

Una web molt "germana" del Calaix en quant a interessos i continguts però més organitzada que la nostra. Els continguts  estan agrupats en 6 apartats:

  • Lugares aritméticos, geométricos y algebraicos.

  • Imagina y razona.

  • De nombres y explicaciones.

  • Anécdotas, curiosidades y vidas de matemáticos.

  • El orden del caos

  • Algo más

Un dels aspectes més aconseguits de la web són els ponts i enllaços entre els continguts d'altres apartats relacionats amb els que estem mirant.

torna.gif (1012 bytes)

Dactius

http://www.dactius.com/indexcat.html

Dactius és una petita empresa que es dedica a l'elaboració de materials didàctics interactius i que ha publicat ja alguns CD-Roms. Tal com manifesten a la seva pàgina la creació de recursos interactius és una de les seves prioritats futures. Us proposem que visiteu, especialment, la seva secció "Ensenyaments en línia" on trobarem una bona utilització d'aquesta interactivitat. Concretament recomanem l'activitat "¿Sólo tres puntos?" dedicada a l'estudi d'alguns aspectes dels triangles.

torna.gif (1012 bytes)

Pàgina de Ricard Peiró

http://webs.ono.com/ricardpeiro/ 

Una magnífica pàgina on trobarem material a dojo per treballar amb Cabri. Té, bàsicament, tres seccions: triangles, corbes i problemes d'optimització. La secció més guiada és la de triangles subdividida també en tres parts (propietats i elements, teoremes i construccions). A cadascuna trobem les explicacions teòriques, els applets i els arxius (escrits i en cabri) per descarregar-los i treballar-los a classe. A la secció de corbes trobem prop d'una trentena de figures com la cicloide, l'astroide, l'espiral d'Arquimedes o aquesta "rosa de 5 pètals". A la de problemes d'optimització hi plantejats i resolts amb Cabri una vintena de problemes

torna.gif (1012 bytes)

IES Marqués de Santillana

http://centros5.pntic.mec.es/ies.marques.de.santillana/tallerma/cabri.htm  

En aquesta pàgina Carlos Fleitas ens proporciona una tutorial de Cabri i una bona col·lecció de prop de la quarantena de figures com l'evoluta d'aquesta el·lipse que veiem a la imatge. Hi ha figures que no trobem a la pàgina de Ricard Peiró (per tant es complementen força bé) com la cardioide o l'espiral de Fibonacci. Un altre aspecte que també la fa interessant és que, en moltes figures, ens afegeix un enllaç per ampliar la informació.

torna.gif (1012 bytes)

IES Carrús (Departament de matemàtiques)

http://www.edumat.net/

La pàgina del Departament de Matemàtiques de l'IES Carrús d'Elx va una mica més enllà dels habituals continguts que trobem a altres pàgines d'instituts. De fet és tot un projecte de recursos per a Matemàtiques a Secundària. Hi trobarem materials per l'aula (taller de matemàtiques), biografies, retalls de premsa, etc.

torna.gif (1012 bytes)

Jornades de Matemàtica Lúdica (Anoia 2mil)

http://www.xtec.es/~jvidal1/index.htm

Realitzades al març del 2000 a Igualada. La seva web ens presenta un recull de les activitats realitzades amb els més de 6000 alumnes participants. Un bon recull de propostes per l'aula i per tots els nivells educatius.

torna.gif (1012 bytes)

El Quinzet

http://www.elquinzet.com/

Autoqualificat com a Centre de Recursos No Institucional des d'aquesta pàgina podrem descarregar calendaris matemàtics, passar-ho bé amb jocs de màgia i altres divertiments i estar al corrent de les activitats i publicacions del grup "El Quinzet" (David Barba i Lluís Segarra).

torna.gif (1012 bytes)

MagMatemàtic

http://www.fortunecity.com/campus/einstein/18/magmatematic/index.html

Un parell de bons trucs per realitzar en connexió insinuen les possibilitats d'aquest Mag matemàtic que s'anuncia per realitzar espectacles en centres.

torna.gif (1012 bytes)

Las dos caras de la raya

http://www.unex.es/tcorco

Aquesta "web" ens convida a una passejada fotogràfico-geomètrica per les ciutats de Càceres, Badajoz, i les veïnes portugueses d'Èvora i Portalegre. El treball que ens presenta Teresa Corcovado gira al voltant de l'observació dels aspectes geomètrics d'edificis, elements decoratius, objectes urbans, etc. tot proposant activitats per treballar a l'aula.

torna.gif (1012 bytes)

Redemat.com

http://www.arrakis.es/~flaviop/

Aquí hi trobarem molt ben organitzats un llarg llistat d'enllaços a d'altres pàgines de contingut matemàtic, amb una clara preocupació per triar pàgines en castellà. Els enllaços estan  organitzats per temes (congressos, apunts, cercadors, olimpíades, història, publicacions, recreacions...).

torna.gif (1012 bytes)

Pàgina personal de Francesc Calbet

http://www.arrakis.es/~fcalbet/index.htm

En aquesta pàgina, Francesc Calbet, professor de l'IES Baix Montseny de Sant Celoni, ens presenta tres seccions: Probleme, Càlcul i Programes. Els continguts generals de la pàgina estan adreçats, principalment, de cara a continguts d'ESO i Batxillerat. Especialment interessant ens ha semblat la secció de programes, on se'ns presenten un desena de petits programes en Java de caire matemàtic.

torna.gif (1012 bytes)

Matemàtiques - Antonio Pérez

http://platea.pntic.mec.es/~aperez4/index.html

Pàgina personal d'Antonio Pérez, professor de l'IES Salvador Dalí de Madrid. El que cal destacar principalment són els seus continguts, molt especialment pensats per educadors/es.Així hi trobem tres seccions principals: Didàctica de les Matemàtiques, Història de les Matemàtiques i Curiositats a Internet. I si, amés, busquem una mica podem trobar col·leccions de problemes i activitats, un interessant article geomètrico-històric sobre la pilota, jocs com els pentòminos, qüestions de probabilitat, ...

torna.gif (1012 bytes)

El 15 puzzle

http://www.fortunecity.com/campus/einstein/18/15puzzle/home.html

Una pàgina que tracta del puxxle del 15 de Sam Loyd. Podem jugar-hi, assabentar-nos de la història del joc o conéixer el seu anàlisi matemàtic. Existeix també l'opció de guardar al disc dur totes les pàgines per visitar-les desconnectat.Un bon treball realitzat per  Isabel Sánchez Domínguez i Oriol Olivé Casanova

torna.gif (1012 bytes)

Curiosidades matemáticas

http://www.juntadeandalucia.es/averroes/recursos_informaticos/concurso98/accesit3/cumat.htm

Una gran pàgina sobre curiositats matemàtiques, mantinguda per Fernando Vega, professor de matemàtiques. L'autor ens explica que ha triat aquests entreteniments pensant en alumnes de 1r., 2n. i 3r. d'ESO i, a més, en fa alguns suggeriments didàctics. Hi podem trobar jocs amb nombres (nombres grans, càlculs d'endevinació, nombres amics...), proporció àuria i nombres de Fibonacci, orígens del vocabulari matemàtic, grafos, curiositats amb àrees i volums, etc.

torna.gif (1012 bytes)

ADEMGI (Associació d'ensenyants de matemàtiques de les comarques gironines)

http://www.xtec.es/entitats/ademgi/

A la pàgina de l'Associació gironina trobarem informació de les seves activitats i alguns problemes d'interés.

torna.gif (1012 bytes)

APaMMs (Associació de professors de matemàtiques del Maresme)

http://www.xtec.es/entitats/apamms/

Igual que a l'anterior, informació sobre les seves activitats, problemes i altres enllaços

torna.gif (1012 bytes)

Winarc: L'hex, el joc de Vida, i més jocs

http://www.matematicas.net

A la secció de programari del "Paraíso de las matemáticas" hi pots trobar un programa que es diu Winarc i que conté diferents jocs de caire matemàtic: l'Hex, el Joc de Vida, el cub de Rubick, el problema de les 8 reines, altres problemes amb fitxes d'escacs amb alfils i cavalls, el trencaclosques del 15 d'en Sam Loyd, el joc de tancar quadrats, laberints, etc.

torna.gif (1012 bytes)

Awelés

http://www.myriad-online.com/index.htm

Els awelés són un grup de jocs basats en la sembra de llavors en diferents forats, amb regles diferents per realitzar les captures i guanyar les partides. Són jocs d'una gran riquesa estratègica. El programa que podem aconseguir en aquesta pàgina pot jugar16 variants, encara que només juga a nivell de principiants. Les regles estan en francès o anglès. Si les vols en castellà pots visitar aquesta altra pàgina:

torna.gif (1012 bytes)

Firomatical

http://www.xtec.es/~jespona/firomat/index.htm

Informació sobre la fira de matemàtica lúdica que cada dos anys es celebra a Berga, preparada per la participació d'alumnes des d'educació infantil a secundària. A la pàgina també podem trobar una molt bona col·lecció de problemes elaborats per diferents centres de la comarca i pensats pels diferents nivell educatius.

torna.gif (1012 bytes)

Calculaweb

http://www.telefonica.net/web2/nou/calculaweb

Un espai per debatre sobre l'ús de la calculadora als centres educatius. Una pàgina mantinguda per Anna M. Vaello, una professora de secundària del País Valencià.

torna.gif (1012 bytes)

Museu d'Escher

http://www.nucleogestion.8m.com/HALL.HTM

Un recorregut per un magnífic museu virtual sobre l'obra del pintor holandès M.C. Escher. (Pàgina creada per Carlos Granados)

torna.gif (1012 bytes)

Música fractal (1)

http://globalia.net/janc/

La música fractal s'autocomposa a partir d'equacions relacionades amb les teories del caos i el fractals. Al mateix temps que es genera el gràfic també ho fa la música. En aquests pàgina de José Ángel Navarro, on podràs aconseguir un interessantíssim programa per generar música i gràfics sobre les equacions de Lorentz, el meteoròleg i matemàtic que va encunyar la famosa frase sobre l'efecte papallona, allò de que "el batre d'ales d'una papallona a la Xina pot provocar un huracà al Carib". Podràs variar els paràmetres i els instruments i observar com varien els gràfics i les sonoritats formades.

 


 
Altres enllaços
Creamat

http://phobos.xtec.cat/creamat/joomla/

Centre de Recursos per l'Ensenyar i Aprenendre  MATemàtiques

Matemàticas sin números

http://redescolar.ilce.edu.mx/redescolar/act_permanentes/mate/

Una pàgina germana des de Mèxic. Molt bons materials.

IES Alella

http://www.xtec.es/iesalella

La pàgina de l'Institut de Secundària d'Alella.

Ustec-Stes

http://www.sindicat.net

Informació sindical sobre temes d'ensenyament.