El ComerçJust és una qüestió de dignitat

El 10 d’octubre d’enguany Cooperacció engega una campanya de sensibilització sobre el ComerçJust. La durada de la primera fase d’aquesta campanya serà fins el 10 de novembre on es concluirà amb un Fòrum que porta com a títol "Drets Humans, Nord/Sud; Globalització, Drets Econòmics i Socials; ComerçJust". La segona fase serà a la primavera del 2001.

Les raons per les que Cooperacció es compromet amb la pràctica del ComerçJust són en primer lloc, el comerç internacional tal i com ara es practica és un mecanisme que manté i genera desigualtats entre les persones i organitzacions que hi participen o hi són afectades. És també un mecanisme que impedeix el mínim vital de molts petits productors i coooperativistes, imprescindible per a assolir una vida digna. En moltes ocasions, són les condicions en les quals s’estableix el comerç internacional les que impedeixen el respecte dels Drets Humans del treballadors i treballadores.

En segon lloc, Cooperacció vol contribuir a la comprensió del què el ComerçJust ofereix a productors i consumidors. No es tracta tan sols de recolzar una bona causa. Es tracta de sensibilitzar als ciutadans i ciutadanes del que una actitud seva responsable pot aportar. I alhora facilitar informació per a que s’exerceixi aquesta responsablitat.

Cooperacció basa aquesta campanya de sensibilització sobre el ComerçJust, en la descripció de 8 dels criteris que defensa aquest tipus de comerç en forma de 8 tríptics, amb l’ajut d’un personatge, en Grajust, en format postal, que representa a milions de grans de cafè, que vol fer nous amics perquè el cafè de ComerçJust arribi a tots els punts de venda habituals de cafè.

Aquesta campanya surt a la vegada a diferents punts de tota Catalunya a través dels Grups Territorials que Cooperacció té a l’Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Empordà, Badalona, Cornellà de Llobregat, Girona, Districte d’Horta-Barcelona, Manresa, Districte Nou Barris-Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, Valls, Sant Feliu de Llobregat (AFAP) i el Grup de les Estades Solidàries i Taxi-Cooperacció.

Algunes de les activitats previstes durant la primera fase pels diferents grups són:

  • Grup Estades Solidàries el 13 d’octubre a Les Borges Blanques al Col.legi Mare de Montserrat pels alumnes de 3r i 4t. d’ESO.
  • El Grup del Baix Empordà el dia 20 d’octubre organitzen una xerrada a Palafrugell on es farà la presentació de la campanya.
  • El Grup Badalona dins dla setmana solidària de la ciutat els dies 20, 21, 22 d’octubre faran la presentació de la campanya.
  • A Sant Feliu de Llobregat l’AFAP el dia 12 d’octubre dins el marc de la Festa de la Tardor.

Us adjuntem una mostra dels materials de difusió de la campanya que consta de 8 tríptics, 6 models de postal d’en Grajust, 1 enganxina d’en Grajust i anirà recolzada de falques de ràdio, anuncis de premsa i un spot publicitari.


Esperem us sembli interessant aquesta campanya i amb l’ajut de la difusió en el vostre mitjà de comunicació fer un gran ressó dels arguments que justifiquen la necessitat de canviar les regles del joc comercials entre el Nord i el Sud.


Carme Mestre
Directora

Barcelona, 6 d'octubre de 2000